La 1 august, în garnizoanele din țară este marcată împlinirea a 100 de ani de la înființarea armei tancuri, o armă esențială a Armatei României.

Ziua Tanchiștilor reprezintă o tradiție începută la 1 August 1919, când, în garnizoana Mihai Bravu, a fost constituit primul batalion de care de luptă, prin ordinul regelui Ferdinand I. La 15 ianuarie 1920, s-a dispus dislocarea la Târgovişte, unde, la 1 ianuarie 1921, a luat fiinţă Regimentul de Care de Luptă.

La Târgoviște, Batalionul 114 Tancuri Petru Cercel a marcat, la 26 iulie, centenarul tanchiștilor  prin ceremonialuri militare și religioase, la care au participat cadre militare active, în rezervă și în retragere, autorități locale și județene.

În deschiderea evenimentului, a avut loc o slujbă religioasă, oficiată de reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Târgoviştei, urmată de alocuțiuni din partea invitaților și acordarea de diplome și plachete aniversare.

Târgoviște.

Cu această ocazie, comandantul Batalionului 114 Tancuri, locotenent-colonel Radu Vasile Mușat, a primit, din partea Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria – filiala Dâmbovița, fotografia unui tanc Renault FT, model 1917, donat garnizoanei Târgoviște de șeful Misiunii Franceze din România, general Henri Mathias Berthelot, în anul 1919.

La momentul aniversar a fost prezent și șeful Direcției instrucție și doctrină din Statul Major al Apărării, general de brigadă Dragoș Dumitru Iacob.

În garnizoana Turda, Batalionul 814 Tancuri Mihai Vodă a sărbătorit, la 25 iulie, 100 de ani de la înființarea armei. Evenimentul a debutat cu dezvelirea și sfințirea plăcii de identificare a Batalionului 814 Tancuri Mihai Vodă, urmată de ceremonia dedicată centenarului armei.

Turda.

Drapelul de luptă al batalionului a fost decorat cu Emblema de Onoare a Armatei României. De asemenea, pe parcursul ceremoniei au fost conferite diplome și distincții celor mai merituoși militari. Ceremonia s-a încheiat cu onorul prezentat de tanchiști, sub conducerea locotenent-colonelului Remus Filimon, comandantul unității, în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistrița.

Militarii Batalionului 912 Tancuri Schytia Minor au marcat, la 25 iulie, prin ceremonia militară de la sediul unităţii din Murfatlar, o dublă aniversare. Este vorba despre 70 de ani de la preluarea tradițiilor de luptă ale Batalionului 34 Tancuri, ale Regimentului 18 Tancuri și ale Batalionului 18 Tancuri, dar şi împlinirea a 100 de ani de când a luat fiinţă prima unitate de tancuri din Armata României.

Murfatlar.

Ceremonia a debutat cu darea raportului de către comandantul Batalionului 912 Tancuri, colonel Viorel Buşcu, locţiitorului Secretarului General al Ministerului Apărării Naţionale, general-maior Cătălin Tomescu. Au fost citite mesajele aniversare adresate personalului de către Şeful Statului Major al Forţelor Terestre cu ocazia centenarului armei tancuri şi a sărbătoririi a 70 de ani de la înfiinţarea batalionului.

Pentru îndeplinirea misiunilor şi obţinerea de rezultate meritorii în procesul instruirii au fost acordate medalii, distincţii și diplome aniversare atât militarilor unităţii de tancuri, cât şi militarilor trecuţi în rezervă şi retragere. Festivitatea s-a încheiat cu defilarea militarilor batalionului.

Bacău.

Batalionul 631 Tancuri Oituz a organizat joi, 25 iulie, la Bacău, un ceremonial militar și religios de celebrare a centenarului armei tancuri și dezvelirea unei plăci comemorative privind activitatea centenară a tanchiștilor din Forțele Terestre române.

În prezența comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica, general-maior Gheorghiță Vlad, a oficialităților locale, a foștilor comandanți ai batalionului, a cadrelor militare active și în rezervă, s-a dat citire mesajului Șefului Statului Major al Forțelor Terestre cu ocazia Zilei Tanchiștilor și a centenarului acestei arme.

După citirea mesajului, a urmat alocuțiunea comandantului Diviziei 2 Infanterie Getica, general-maior Gheorghiță Vlad, care a transmis că ziua de 1 August are semnificaţii deosebite pentru tanchiştii români, fiind data la care se constituia primul batalion de care de luptă, moment ce a marcat începuturile istoriei acestei arme în armata română.

  • La realizarea acestui material au contribuit Marius Bâtcă, locotenent Andreea Dan și plutonierii-adjutanți principali Gheorghe Gabără și Sandu Popa.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu