La 6 mai 1909, regele Carol I semna Înaltul Decret nr. 1620, prin care lua naștere Corpul Maeștrilor Militari de Marină – șefi de specialități. De atunci, au trecut 110 ani de profesionalism, dragoste de meserie și devotament prin care urmașii celor de atunci, au reușit să fie un reper important pentru România, pentru armata țării și Forțele Navale române.

La 10 mai, la Centrul de Conferințe al Forțelor Navale din incinta Bazei Logistice Navale Pontica, din Constanța, a fost organizat un simpozion aniversar. Statul Major al Forțelor Navale și Liga Maiștrilor Militari de Marină au fost gazde primitoare pentru participanții la activitate.

Au fost prezenți locțiitorul comandantului Flotei, contraamiral de flotilă Ion Condur, comandantul Flotilei 56  Fregate, contraamiral de flotilă Valentin Iacoblev, șeful de stat major al comandamentului Flotei, comandor Cornel Cojocaru, rectorul Academiei Navale, comandor conf. univ. dr. ing. Octavian Tărăbuță, comandantul Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, comandor Viorel Roman, subofițerul de comandă al Statului Major al Forțelor Aeriene, plutonier-adjutant principal Daniel Sîmpetru, cadre militare active, în rezervă și în retragere, veterani de război, reprezentanți ai altor organizații și ai media din Constanța.

Ridicarea drapelului la catarg a fost acompaniată de muzica militară a Forțelor Navale Române. În cadrul simpozionului, au fost trecute în revistă evenimentele ce au marcat evoluția acestei categorii de militari ai Forțelor Navale, iar la final s-au acordat medalii, distincții, diplome și plachete onorifice maiștrilor militari de marină ce s-au remarcat prin activitatea desfășurată.

De-a lungul celor 110 ani de existență, purtătorii gradului de maistru militar marinar și-au îndeplint cu demnitate misiunea primită chiar de la constituire.

Foto: Ovidiu Oprea

S-a dovedit a fi o categorie de personal formată din buni specialişti, cu un rol important în instruirea de specialitate a militarilor, în ducerea luptei pe mare şi fluviu, în instrucţia şi educaţia echipajelor, în gestionarea şi mentenanţa tehnicii şi a bunurilor materiale de la bordul navelor militare, din depozitele şi laboratoarele instituţiilor militare de învăţământ.

Cele două conflagrații mondiale și provocările actuale ale mediului de securitate reprezintă repere importante pentru acești militari ai armatei române. Din anul 2001, Ministerul Apărării Naționale a permis şi accesul femeilor în cariera de tehnician marinar.

În prezent, maiştrii militari de marină parcurg complexul de pregătire în condițiile competenţelor impuse de standardele NATO şi UE.

În cadrul simpozionului au susținut alocuțiuni contraamiralul de flotilă Ion Condur și președintele Ligii Maiștrilor Militari de Marină, maistrul militar principal (r) Emil Olteanu.

Au fost menționate contribuția masivă a corpului de cadre la dezvoltarea marinei militare române, sacrificiul, eroismul, devotamentul și dragostea de meserie a maiștrilor militari de marină.

Foto: Ovidiu Oprea

Momente emoționante au fost la prezentarea veteranului de război, viceamiralul (ret) Petre Zamfir și a fostului comandant al Școlii Militare de Maiștri Militari a Forțelor Navale, contraamiral inginer Marcel Dragu.

În fața celor doi bravi camarazi, audiența s-a ridicat în picioare și i-a aplaudat minute în șir. Înseamnă că spuma siajului lăsat în urma lor în viața corpului maiștrilor militari de marină nu s-a diminuat și exemplul caracterului și devotamentului lor va fi urmat și de alții.

Cuvintele și lacrimile contraamiralului inginer Marcel Dragu au emoționat asistența. Educație, luptă, instruire, formare de caractere, demnitate, onoare au fost doar câteva.

Și, de ce nu, revenirea la sintagma orginală, specifică marinei, a denumirii corpului: Corpul Maeștrilor Militari de Marină. Pentru că o tradiție există și este necesar a fi dusă mai departe.

Poate pentru unii este greu, dar doar așa știm ce suntem și de unde venim. Pe așa ceva putem clădi viitorul.

Aniversarea s-a încheiat cu Balul Ligii Maiștrilor Militari de Marină.

Despre autor

Lucian Irimia

2 comentarii

  • Lacrimile Domnului Contraamiral Dragu sunt perfect de apreciat….ale domniei sale sa-u vazut….ale noastre,care i-am fost elevi,nu….va dorim multa sanatate…sa ne traiti.

Lasă un comentariu