Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Național a găzduit, marți, 23 iulie, ceremonia prilejuită de sărbătorirea celei mai vechi publicații militare românești, „Observatorul militar”, de la apariția căreia s-au împlinit 160 de ani.

De 75 de ani, aceasta apare neîntrerupt sub egida Ministerului de Război/Forțelor Armate/ Apărării Naționale, iar data apariției primului număr al hebdomadarului militar este stabilită ca Zi a Presei Militare.

Galeria redactorilor-șefi ai săptămânalului „Observatorul militar”, inaugurată la sediul Trustului de Presă al MApN.

La eveniment au participat secretarul general al MApN, Codrin Munteanu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, general-locotenent Cătălin Zisu, locțiitorul pentru resurse al șefului Statului Major al Apărării, general-maior Teodor Incicaș,  șeful Direcției Planificare Strategică, general-maior Iulian Berdilă, șeful Direcției Informare și Relații Publice, colonel Constantin Spînu, generali și ofițeri în activitate, rezervă și retragere, jurnaliști militari care au contribuit, de-a lungul timpului, prin condeiul lor inspirat, la realizarea produselor publicistice aflate sub egida MApN, dar și jurnaliști civili.

Nutrim sentimente de aleasă recunoștință ziariștilor de azi din presa militară scrisă și audiovizuală pentru atenția ce ne-o acordă în organul central al MApN, „Observatorul militar”, în revistele și gazetele editate, precum și în emisiunile de radio și televiziune. Să aveți, în continuare, har, talent, inspirație și succes în tot ce întreprindeți. Un sincer BRAVO pentru tot ce faceți! La mulți ani presei militare!

– General (ret) invalid de război Marin Dragnea, Președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război

Comandorul Alexandru Leaua, directorul Trustului de Presă al MApN, a prezentat câteva repere istorice ale redacțiilor militare de presă scrisă, audio și video și a produselor media realizate de acestea, colonelul Florin Șperlea, redactorul-șef al „Observatorului militar” a oferit o imagine de ansamblu a provocărilor care stau în fața jurnaliștilor militari în era informațională căreia îi suntem contemporani, iar participanții au putut vedea trailerul filmului
„La aniversară”, realizat de maiorul Constantin Mireanu, șeful Studioului Multimedia al „Observatorului militar”.

Produse media realizate cu prilejul aniversar.

Tot cu acest prilej, au fost la dispoziția publicului un număr special al revistei „Viața militară”, cu tema „160 de ani de presă militară românească”, și albumul bilingv „O istorie în imagini a presei militare”, produse coordonate de colonelul Florin Șperlea.

Codrin Munteanu, secretarul general al MApN, a oferit hebdomadarului „Observatorul militar”, din partea ministrului apărării naționale, Gabriel-Beniamin Leș, Emblema de Onoare a  Armatei României, generalul-maior Teodor Incicaș a oferit, din partea șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, iar colonelul Constantin Spînu, din partea DIRP, a conferit Emblema de Onoare a Jurnalismului și Relațiilor Publice aceleiași publicații.

Distincțiile acordate redacției „Observatorului militar” de ministrul apărării naționale, șeful SMAp și șeful Direcției Informare și Relații Publice.

De asemenea, generalul-maior Teodor Incicaș a dat citire mesajului șefului Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă, prilejuit de sărbătorirea Zilei Presei Militare.

Evenimentul a mai cuprins o lansare de carte („Lacrimi de râs”, semnată de fostul redactor-șef al „Observatorului militar”, între anii 1998 și 2002, colonel (r) Eugen Burghelea) și momente artistice oferite de cantautoarea Maria Gheorghiu și Muzica Reprezentativă a MApN, condusă de colonelul Aurel Gheorghiță, inspectorul general pentru Muzicile Militare.

Cantautoarea Maria Gheorghiu a încântat publicul prezent la eveniment.

Generalul-locotenent Cătălin Zisu, comandantul Comandamentului Logistic Întrunit, a reiterat, în intervenția sa, sprijinul necondiționat și prețuirea Domniei Sale pentru presa militară, rolul major pe care aceasta îl are în actualul context intern și internațional atât pentru publicul militar, cât și pentru societatea românească, în general, iar Codrin Munteanu, secretarul general al MApN, a subliniat importanța presei militare în prezervarea tradițiilor militare ale poporului român și a felicitat publicația săptămânală a MApN pentru felul în care cultivă gustul cititorilor pentru istoria militară, prezentată critic și obiectiv.

Reuniunea s-a încheiat în acordurile Muzicii Reprezentative a MApN.

 

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu