În perioada 22-26 iulie, șeful Gărzii Naționale a Statului Alabama, general-maior Sheryl Gordon, a efectuat o vizită oficială în România.

Oficialul american a fost însoțit de comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa, general de brigadă Cristian Teglaș, și a desfășurat o serie de vizite de informare la Divizia 4 Infanterie Gemina, la Brigada 81 Mecanizată General Grigore Bălan și la Baza 71 Aeriană General Emanoil Ionescu.

Astfel, miercuri, 24 iulie, Divizia 4 Infanterie Gemina a primit vizita delegației americane, iar gazda întâlnirii a fost comandantul marii unități, general-maior Virgil-Ovidiu Pop.

Activitatea a cuprins un briefing de prezentare a Diviziei 4 Infanterie, vizitarea tipografiei, a Sălii de Tradiții a unității, precum și a Regimentului 317 ISR Vlădeasa. Cu acest prilej, cercetașii clujeni au prezentat un exercițiu demonstrativ, executat cu sprijinul elicopterelor Bazei 71 Aeriene General Emanoil Ionescu.

De asemenea, joi, 25 iulie, delegația americană a vizitat și comandamentul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, gazda întâlnirii fiind locțiitorul comandantului brigăzii, colonel Ioan-Marian Cristurean. Activitatea a debutat cu prezentarea marii unități și a continuat cu vizitarea principalelor obiective turistice ale municipiului Bistrița.

Cooperarea dintre Armata României și Garda Națională a Statului Alabama (ALNG) se desfășoară de mai bine de 25 de ani, în cadrul Programului de Parteneriat Statal (SPP).

Vizita delegației americane a constituit o oportunitate pentru consolidarea SPP și o pârghie în cadrul procesului de identificare a activităților bilaterale, care se pot derula în viitor între Armata României și ALNG.

Prin activitățile Mil-to-Mil, SPP a oferit sprijin și expertiză în procesul de specializare și perfecționare, în cel al instrucției militarilor din Forțele Terestre și Aeriene și a contribuit la dezvoltarea infrastructurii Centrului Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu.

De asemenea, militarii români, împreună cu militarii Gărzii Naționale din Alabama, au executat anul acesta o serie de exerciții tactice cu trupe în teren, cele mai importante fiind Resolute Castle și Saber Guardian.

  • www.mapn.ro

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu