Începând cu anul 2009, Baza de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi face parte din IAMMS (International Association of  Military Mountain Schools). Prestigioasa asociație  reunește, în momentul de față 15 state – membri permanenți, printre care și România.

Din anul 1960, de la înființarea acestei instituții internaționale, scopul ei a fost realizarea unui schimb permanent de experiență între școlile alpine membre.

Printre obiectivele Asociației Internaționale a Școlilor Militare de Munte se numără: stabilirea de înțelegeri mutuale între centrele de pregătire, pe toate liniile – cum ar fi exercițiile de pregătire, metodele, tehnicile și echipamentele folosite de trupele alpine; familiarizarea cu mediul geografic; transmiterea de experiențe care să promoveze consensul și camaraderia; elaborarea, implementarea și aplicarea unor reglementări comune la nivelul reprezentanților oficiali.

Întâlnirile anuale sunt axate pe identificarea unor metode noi de instruire, tehnici şi echipamente care să corespundă tendinţelor actuale de modificare a designului mediului operaţional modern, pentru a se concretiza prin armonizarea procedurilor specifice domeniului montan între partenerii NATO/UE.

În momentul de față sunt cincisprezece state membre: Austria, Belgia, Franța, Germania, Italia,Olanda, Norvegia, Slovenia, România, Argentina, Spania, Suedia, Elveția, Canada și Statele Unite.

Alături de membrii permanenți, la fiecare întâlnire sunt acceptați invitați și state cu statut de observator.

Întâlnirile se desfășoară anual și sunt organizate pe rând, de fiecare membru, iar tematica dezbătută este diferită, fiind propusă de organizator, în funcție de anotimp, cu acordul celorlalți participanți.

Fiecare întâlnire a școlilor militare de munte presupune structurarea activităților cuprinse în agendă pe două planuri, unul teoretic și celălalt practic. De regulă, delegațiile participante sunt formate din cel puțin doi membri, comandantul școlii alpine și un ofițer sau subofițer pentru partea tehnică.

Demonstrațiile în teren sunt extrem de importante, constituind un real schimb de experiență. De altfel, una dintre ideile ce stau la baza organizării acestor activități este, pe cât posibil, continuitatea și coerența, altfel spus este de dorit ca fiecare stat membru să participe cu regularitate și delegația să aibă cel puțin un component care să fi participat și la întâlnirea anterioară.

Baza de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi a fost organizatoarea celei de-a 43-a întâlniri a Asociației Internaționale a Școlilor Militare de Munte, în 2009, prilej cu care a căpătat statutul de membru permanent.

Din păcate, deși în momentul de față s-a ajuns la întâlnirea cu numărul 53, în această perioadă de 10 ani România nu a avut o participare constantă.

Gazda celei de a 53-a întâlniri a IAMMS, desfășurată în perioada 28 ianuarie-1 februarie, la Aosta, în Italia, a fost Centrul de Pregătire Montană al armatei italiene.

România a fost reprezentată de comandantul Bazei de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, locotenent-colonel Cezar Popa, și de maiorul Viorel Burlacu, instructor principal la catedra de specialitate din cadrul aceleiași instituții.

Tema generală propusă de organizatori a fost Tehnici şi procedee de căutare-salvare la mare altitudine pe timp de iarnă.

S-au exemplificat tehnici şi proceduri de căutare-salvare din avalanşă, tehnici de evacuare a persoanelor rănite cu mijloace aflate în dotare, precum şi cu mijloace improvizate. Cu această ocazie, au fost prezentate echipamente de alpinism moderne, cu greutate mult mai redusă, ale unor producători din Italia şi s-a discutat despre necesitatea implementării acestora în viitor.

Un alt subiect de interes adus în discuție a fost modul de organizare a deplasării subunităţilor specializate pentru acţiuni în munţi, în vederea executării de acţiuni militare la altitudini mari, pe timp de iarnă.

Participarea delegaţiei române la această activitate este benefică pentru vânătorii de munte români, constituind un real schimb de experienţă cu reprezentanţii şcolilor militare de munte în ceea ce privește pregătirea unităţilor specializate în ducerea luptei în teren muntos, în aclimatizarea şi executarea acţiunilor militare la altitudini înalte, prin utilizarea diferitelor tehnici şi proceduri şi prin experimentarea celor mai noi procedee de căutare-salvare în mediul montan, pe timp de iarnă.

La discuțiile ce au constituit prima parte a activității a participat comandantul Bazei de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, locotenent-colonel Cezar Popa, care a prezentat modul de planificare, organizare şi desfăşurare a instrucţiei de specialitate în zone cu climă extremă, proceduri de căutare-salvare şi evacuare a răniţilor din zonele de mare altitudine, utilizate de militarii români.

Toate acestea fac parte din instrucția și pregătirea vânătorilor de munte din armata României.

Ca de fiecare dată, ofițerii români au avut ocazia de a aminti cu mândrie despre tradiţiile de luptă ale vânătorilor de munte din români, precum și despre locul și rolul Bazei de Instruire pentru Vânători de Munte Bucegi, instituție a cărei misiune este tocmai aceea de a instrui militari în mediul montan.

Nu au fost omise din discuție nici considerentele referitoare la importanța lecțiilor învățate prin participarea trupelor alpine în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.

Cel de-al doilea membru al delegației, maiorul Viorel Burlacu, a participat la activităţile practice de lucru în echipă desfăşurate pe secţiuni, în cadrul comisiei tehnice a IAMMS.

Ofițerul a fost implicat în cadrul exerciţiului de căutare-salvare din avalanşă unde s-au utilizat tehnici de căutare cu transceiver-ul şi sonda de avalanşă, precum şi în cadrul exerciţiului de evacuare a persoanelor rănite, unde s-au utilizat tărgi din dotarea ţărilor participante printre care şi targa UT 2000 aflată în dotarea Bazei de Instruire pentru Vânători de Munte.

În exercițiu s-au folosit mijloace improvizate pentru evacuarea persoanelor rănite, precum schiuri, beţe de schiuri, lopeţi şi cordelină.

Cea de-a 53-a întâlnire a Asociației Internaționale a Școlilor Militare de Munte a adus în prim-plan necesitatea sincronizării modalităților de instruire în mediul montan, iarna, la nivelul școlilor membre, simplificarea procedurilor existente precum și modernizarea mijloacelor folosite, în scopul eficientizării identificării şi salvării victimelor.

Pentru anul 2020, cea de-a 54-a întâlnire a Asociaţiei Internaţionale a Şcolilor Militare de Munte va fi organizată de Şcoala de Munte a Forţelor Armate Slovene din Bohinjska Bela.

Retrospectiva întâlnirilor IAMMS

Martie 2009 – Predeal, România – a 43-a;

Iunie 2010 – Bohinjska Bela, Slovenia – a 44-a; delegația română formată din locotenent-colonelul Răzvan Coman (comandantul BzIVM) și maiorul Florin Ianoșiu-Hangan;

Iunie 2011 – Amsterdam, Olanda – a 45-a; participanți din partea României: maiorul Florin Ianoșiu-Hangan și plutonierul Dorin Vieru;

Iulie  2012 – Chamonix, Franța – a 46-a; fără participarea BzIVM;

2013 – Andermatt, Elveția – a 47-a; fără participarea BzIVM;

Iulie 2014 – Saalfelden am Steinernen Meer, Salzburg, Austria – a 48-a; delegația română formată din locotenent-colonelul Adrian Negoiță și maiorul Ioan (Răzvan) Lup;

Martie 2015 – Arvidsjaur, Suedia – a 49-a; fără participarea BzIVM;

2016 – Argentina – a 50-a; fără participarea BzIVM;

Februarie 2017 – Quebec, Canada – a 51-a; delegația română formată din locotenent-colonelul Emanoil Enie și plutonierul-major Cătălin Neagoe;

Septembrie 2018 – Jaca, Spania – a 52-a; delegația română formată din locotenent-colonelul Cezar Popa (comandantul BzIVM) și maiorul Viorel Burlacu;

Ianuarie 2019 – Aosta, Italia – a 53-a; delegația română formată din locotenent-colonelul Cezar Popa (comandantul BzIVM) și maiorul Viorel Burlacu.

  • Cecilia Gheorghe

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu