Un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost grav rănit, în cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, în timpul unui atac asupra complexului Green Village, unde se află agenţii de asistenţă şi organizaţii internaţionale. Atacul terorist a fost revendicat, în mod oficial, de talibani.

Ministerul de interne din Afganistan a anunţat că numărul morţilor în urma atacului cu maşină-capcană a urcat la 16, alte circa 120 de persoane fiind rănite. Cel puţin 400 de cetăţeni străini au fost salvaţi şi transferaţi într-un loc sigur de poliţia afgană. Atentatul, care a început în jurul orei 22.00, a constat în detonarea unei cisterne cu combustibil, pe o stradă principală, lângă gardul complexului Green Village, și în atacul unei grupe formate din cinci talibani înarmați cu pistoale mitralieră, grenade ofensive și pachete cu explozibil plastic. Luptele în zonă au durat câteva ore.

Clădirea Ambasadei României la Kabul a fost distrusă în proporţie de 80%. Românul rănit în timpul atacului din Afganistan este în afara oricărui pericol, starea sa de sănătate este stabilă şi urmează să fie transferat în Europa pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate, informa, săptămâna trecută, Ministerul Afacerilor
Externe. Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanţe familiei românului decedat, Vasile Rădună, şi a anunţat că acesta va fi decorat post-mortem cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Cavaler cu însemn de război.

Pierderile noastre reprezintă o parte din cele suferite de comunitatea internaţională, de partenerii şi de aliaţii României, a transmis MAE. Atacul terorist a avut loc într-o zonă rezidenţială în care lucrau numeroşi cetăţeni străini şi în care îşi desfăşurau activitatea mai multe organizaţii internaţionale, inclusiv misiunea diplomatică a României. (…) Implicarea României are la bază atât angajamentele ţării noastre, parteneriatele noastre strategice şi calitatea de stat membru NATO, cât şi convingerea fermă că terorismul este un flagel destructiv, ce ameninţă întreaga omenire, în faţa căruia nu putem rămâne indiferenţi. Nu ne vom lăsa descurajaţi!

Având în vedere caraterul sensibil al informațiilor, autori-tățile române au fost destul de zgârcite în a oferi detalii oficiale. Primele precizări au fost lansate în spațiul public de ministrul afacerilor externe, Ramona Mănescu, într-o intervenție la Antena 3. Aceasta a precizat că angajatul Ambasadei României care a murit făcea parte din echipa de securitate a misiunii diplomatice și și-a dat viaţa pentru a-i salva pe ceilalţi.

De asemenea, ministrul a lăsat de înțeles că ambasada noastră din Kabul a fost ţinta atacului. Din păcate, a fost ţintită ambasada, misiunea României acolo. Atacul a început aseară (2 septembrie, n.n.). A fost un atac susţinut, cu maşini capcană, cu „tot tacâmul”, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze, a spus Ramona Mănescu. După ce au atacat clădirea principală, în care erau colegii noştri, au incendiat alte clădiri anexe. Locul nu mai poate fi utilizat, a detaliat ministrul, care a mai precizat că echipa ambasadei era formată din 12 persoane. Suntem în contact cu colegii de la Apărare. Cu ei am făcut şi evacuarea în baza NATO şi probabil vom face şi transportul colegilor către casă, a mai adăugat Ramona Mănescu.

Cu toate acestea, ministerul de interne din Afganistan a anunțat că aproximativ 400 de cetăţeni străini din Green Village au fost salvaţi şi transferaţi într-un loc sigur de poliţia afgană. De altfel, agenția afgană de știri Pajhwok a postat pe Twitter o fotografie cu următoarea explicație: Ambasadorul român la Kabul, salvat din Green Village de forțele de securitate afgane, după atacul sinucigaș (foto).

În comunicatele de presă ulterioare, MAE nu a făcut precizări legate de modul în care s-a făcut evacuarea personalului diplomatic român. În schimb, în spațiul public au apărut și alte informații legate de acest subiect. Astfel, surse din MAE, citate pe Facebook de jurnalistul Adelin Petrișor, susțineau că echipa de securitate a Ambasadei României a luptat ore bune cu atacatorii talibani, iar forța de reacție rapidă afgană a intervenit foarte târziu, după aproximativ 4-5 ore.

De asemenea, corespondentul de război al Radio România Actualităţi, Mario Balint, a scris pe site-ul m-securitynews.ro că 20 de contractori civili români, veterani de război în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan, s-au numărat printre cei care au ţinut piept atacului talibanilor asupra Green Village. Mulţi străini locuiesc în complex, care este păzit de forţele afgane şi de agenţi ai unor firme private de securitate, între care şi mulţi români. GardaWorld, cea mai mare firmă privată de securitate din lume, asigură, alături de forţele afgane, protecţia complexului Green Village din capitala Afganistanului(…). Mai mult de 20 de foşti militari români cu mai multe misiuni la activ, în Irak şi Afganistan, se află, în prezent, sub contract cu compania canadiană, cu contracte de adviser în vederea monitorizării accesului în check-point-urile din Green Village. Până ieri, miercuri, 4 septembrie, aceştia nu erau înarmaţi! Exista un pistol mitralieră la cinci oameni, pe motiv că GardaWorld „nu are arme”! Securitatea campului era asigurată cu agenţi nepalezi care au fugit în buncăre în momentul atacului cu maşină capcană (…) Atacatorii au fost respinşi şi ucişi de contractorii români, care, din motive economice sunt menţinuţi în prima linie, a precizat jurnalistul.

La mai puțin de trei zile de la atacarea ambasadei din Kabul, încă un militar român a căzut la datorie în capitala Afganistanului. Talibanii au organizat un nou atentat cu mașină-capcană, la 5 septembrie. Explozia, care a distrus mașina de patrulare condusă de caporalul Ciprian-Ștefan Polschi, s-a produs în Green Zone, din centrul oraşului Kabul, la cinci kilometri de Green Village.

În total, 10 oameni și-au pierdut viața și 40 au fost răniți. Este un lanţ de evenimente extrem de grave. Talibanii vor să îşi arate supremaţia, special aleg locuri strategice. Este un context politic foarte complex, a declarat Cristian Diaconescu, fost ministru de externe. Anterior, acesta a precizat, pentru HotNews: Dacă ținem seama de faptul că atacul a avut loc în ultimele minute ale negocierilor din Qatar, în care americanii se obligă să retragă 5.000 de militari în următoarele cinci luni, iar grupările talibane să nu permită accesul forțelor radicale de orice fel, cum ar fi Al-Qaida, cred că acest context explică mai bine ce s-a întâmplat acolo. Misiunea românească din Kabul este parte a unui efort diplomatic și, mai ales militar, în Afganistan. Cei care au făcut atentatul au vrut să transmită un mesaj legat de momentul negocierilor (…) Deci, tabloul este mai larg și nu se referă specific la România.

La rândul său, referindu-se la atacurile recente de la Kabul, expertul în securitate națională Hari Bucur-Marcu a declarat, la Digi 24, că este un mod de operare specific talibanilor, care nu vizează o țintă anume. Adică nu contează că a ajuns camionul sau nu a ajuns până la țintă, pagubele au fost însemnate sau mai puțin însemnate. Important este să se demonstreze că ei pot să aducă un explozibil destul de important cantitativ și extrem de distrugător într-un loc în care să-l detoneze. Astfel încât să demonstreze că forțele de securitate afgane nu sunt capabile să prevină asemenea lucruri.


Ceremonia de repatriere a sublocotenentului post-mortem Ciprian-Ștefan Polschi și a lui Vasile Rădună, reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul, căzuţi la datorie în timpul îndeplinirii unor misiuni în Afganistan, a avut loc marți, 10 septembrie, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Cei doi eroi au fost decorați post-mortem de președintele României cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Sublocotenentul post-mortem Ciprian-Ștefan Polschi, care îndeplinea funcția de șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul, și-a pierdut viața joi, 5 septembrie, în urma exploziei unei mașini-capcană, în timp ce se afla la volanul unui autovehicul de serviciu. Avea 38 de ani, era căsătorit și avea doi copii. Era angajat în MApN din anul 2004 și se afla la a treia misiune în Afganistan. Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a semnat ordinul de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu