Izabela Dragomir, profesor asociat de limba engleză la Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu (AFT) din Sibiu, a inițiat primul proiect de diplomație publică la care participă instituția, susținut de NATO cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înființare.

Chiar dacă este greu de crezut, după 70 de ani de existență a Alianței Nord-Atlantice, încă apar voci care întreabă, cu o inocență derutantă: Cu ce ne ajută NATO pe noi? Nu cumva sunt alte interese, care, sub pretextul asigurării securității, ne sărăcesc?

Da, explicațiile sunt necesare. Sunt oameni dedicați acestei cauze, care par a avea o sursă inepuizabilă de energie și o disponibilitate de a traduce valorile și crezul Alianței pe înțelesul tuturor.

Izabela Dragomir, profesor la Centrul de limbi străine din Sibiu, aflat în subordinea AFT, este un model în acest sens. Recent întoarsă din Statele Unite ale Americii, unde a beneficiat de o bursă Fulbright, întrucât este doctorand la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a folosit entuziasmul câștigat peste Ocean pentru a realiza un proiect în premieră pentru academie.

Izabela Dragomir (stânga), alături de Brândușa Niculescu și Virgil Nistor, colegii care o ajută la realizarea aNATOmiei Alianței.
Foto: Elena Andrei.

 

Lucrarea de doctorat are o componentă lingvistică bazată pe importanța NATO. Documentându-mă pentru realizarea acesteia, am descoperit pe site-ul Alianței o competiție pentru proiecte de diplomație publică la care m-am înscris și pe care am câștigat-o, a precizat Izabela Dragomir.

Proiectul câștigător se numește aNATOmia unei Alianțe și se desfășoară până la finalul acestui an. Scopul este de a realiza un transfer de cunoaştere între generații, pe de o parte, şi între militari şi civili, pe de altă parte, în vederea sensibilizării opiniei publice şi a construirii unor atitudini pozitive faţă de Alianță şi cultura acesteia.

Proiectul, care cuprinde cinci etape, presupune instruire teoretică şi practică, dar şi conştientizarea şi înţelegerea aplicată a culturii NATO. Prin activităţile desfăşurate ca parte a acestui proiect, organizatorii intenţionează să stimuleze atitudini pozitive faţă de organizaţia militară, în general.

Comandantul LANDCOM (NATO Allied Land Command), general-locotenent John C. Thomson III, alături de comandantul AFT, general de brigadă Ghiță Bârsan, la finalul prezentării din prima etapă a proiectului.
Foto: Elena Andrei

Publicul-țintă este compus din oameni simpli cu studii medii, tineri, copii și femei din mediul civil care ar trebui să știe de ce trăiesc în pace și de ce NATO este atât de importantă.

Proiectul este complex, cu mai multe etape „în cascadă”. Prima etapă s-a numit „Experții îi instruiesc pe tineri”, explică profesoara. Aceasta a constat într-o succesiune de șapte seminarii academice, susţinute în engleză sau română, având scopul de a aprofunda cunoaşterea, conştientizarea şi înţelegerea activităţii şi importanţei NATO.

Activităţile au variat de la sesiuni informative având un caracter general, la dialoguri, sesiuni de întrebări, răspunsuri şi clarificări oferite de experţi studenților din AFT.

Foto: Elena Andrei

Ciclul de prezentări s-a numit „70 de ani în șapte teme”. Acestea au fost mai degrabă aplicate, bazate pe interacțiune și pe experiența personală a vorbitorului în cadrul NATO. Au fost oameni care au reprezentat și reprezintă România în structuri ale Alianței.

În etapa a doua, studenții i-au instruit pe alții mai tineri. Un grup de cadeți a mers la patru licee din localități diferite (Cluj-Napoca, Alba Iulia, Craiova și Brașov), unde au identificat clase cu grupuri care dezbat în limba engleză.

Au fost lansate câteva teme, elevii și-au ales subiectele dezbaterilor, iar rezultatele au fost îmbucurătoare.

Jucându-se cu rolurile și cu limba română, organizatorii i-au numit pe studenți disemiNATOri, iar pe elevi rezoNATOri.

Transferul de cunoștințe, cultură și valori a fost asigurat prin interacțiune directă, dialog, prezentări, sesiuni de discuții, materiale promoționale și concursuri interactive de cunoștințe.

Totodată, au fost organizate și expoziții în care studenții le-au vorbit doritorilor despre cele șapte lecții primite, la rândul lor, de la experți.

Foto: Elena Andrei

Cei mai mulți din studenții implicați în proiect sunt în primul an de studiu, iar entuziasmul participării le oferă încredere pentru lucruri importante, în anii următori.  Noi le creăm contextul în care simt că fac parte dintr-un mecanism important și că au în continuare un rol bine definit, a spus Izabela Dragomir.

Implicarea studenților din AFT în astfel  de proiecte este, fără îndoială, de bun augur nu doar pentru instituție, ci și pentru viitorii ofițeri. Ei pot fi modele pentru rezoNATOri, declanșând astfel o cascadă a mult așteptatelor schimbări
de mentalitate.

Nimeni nu a venit către acest proiect din obligație și chiar le-am recomandat să vină doar dacă se identifică, într-o oarecare măsură, cu misiunea acestuia. Cred că lucrurile se leagă altfel, atunci când cei care participă au acest filtru afectiv deschis, a completat Izabela.

Următoarea etapă se va desfășura în mediul virtual, pe pagina de internet a AFT, www.armyacademy.ro, unde colegii ei de la Centrul de limbi străine, care au sprijinit-o încă de la începutul proiectului, au creat un spațiu virtual al proiectului în care sunt anunțați toți pașii făcuți până acum.

Foto: Elena Andrei

Acolo va fi deschisă o opțiune în care oricine își poate încărca povestea personală legată de organizația nord-atlantică. Va avea loc și o competiție cu tema „I am NATO”. Această poveste poate fi o poză, un clip ori un text. Poate prezenta trăirile unui copil cu părinți plecați în misiuni NATO sau ale participanților la misiunile Alianței, iar pe cele mai bune le vom premia.

În fine, ultima etapă se numește Femeile din NATO și va consta într-o serie de prezentări sub egida Asociaţiunii Militare Astra din Sibiu, în care vor fi utilizate resursele și lecțiile învățate din celelalte etape ale proiectului.

Pare din ce în ce mai răspândită preluarea ideilor gândite de alții și adoptate ca adevăruri absolute. Unii nici măcar nu se mai obosesc să caute argumente pentru susținerea acestora și, în cazul unei eventuale contradicții, aruncă
un dezarmant: așa a zis la TV sau am citit eu pe net.

În acest context, efortul Izabelei Dragomir pentru o informare corectă despre cea mai puternică alianță militară din toate timpurile trebuie apreciat și dat exemplu.

Despre autor

Marius Mocanu

Lasă un comentariu