Le-au trecut prin mâini peste o mie de copii, în 17 ani de spectacole, apariții televizate și turnee pe patru continente. Miha și domn profesor sunt sufletul ansamblului artistic de copii Andantino, de la Cercul Militar Național.

Povestea acestui ansamblu este mult mai veche și are la bază un alt grup de copii, Colias Regia, înființat de Ștefan Iordache, pe vremea aceea ofițer de muzică și dirijor.

În 1991 am fost numit ofițer la Biroul cultural artistic din cadrul Cercului Militar Național și așa a pornit ideea de cor, își amintește profesorul de muzică. Mi-a plăcut organizarea de spectacole, am învățat de la cei mai buni ai acelor vremuri, dar mi-am dorit să diversificăm puțin paleta artistică, să fie un ansamblu artistic ce cântă și dansează.

Alături de câțiva prieteni (de la stânga la dreapta): Stela Enache, actorul Cristian Toma, Mihaela Iordache, Silvia Dumitrescu, Ștefan Iordache, actrița Monica Eftimiu.

Așa a apărut, în 2001, ansamblul de copii Andantino, care înseamnă un spectacol complex format din grup vocal-coregrafic, teatru muzical, trupă de mini majorete și soliști de muzică ușoară. Lui Ștefan Iordache i s-a alăturat, în același an, Mihaela (Matei) Iordache, solistă de muzică ușoară și populară și, împreună, au format marea familie Andantino.

Cei mai mici copii care se înscriu în ansamblu au patru ani, iar cei mai mari termină clasa a VIII-a, și toți trec printr-o selecție riguroasă.

Moment din spectacolul de Crăciun, cu Andantino junior.

Rămân doar copiii care au ureche muzicală și suntem mândri că am descoperit, de-a lungul anilor, multe voci foarte bune, spune Mihaela Iordache, amintindu-l pe cunoscutul solist de muzică ușoară Liviu Teodorescu, cu care încă păstrează legătura.

Din Andantino fac parte și mulți copii de cadre militare, pentru că ansamblul își desfășoară activitatea chiar în clădirea Cercului Militar Național și participă, an de an, la numeroase activități cultural-artistice inițiate de instituția militară și de Ministerul Apărării Naționale – spectacole de Crăciun, Ziua Internațională a Femeii, Ziua Internațională a Copilului, 1 Decembrie, Ziua Armatei.

teatru muzical pus în scenă de copiii clubului Andantino, piesa Bolnavul închipuit, de Molière – scenariu și regia Ștefan Iordache.

Din grupul mare de copii se remarcă anumite voci, pe care le lucrăm individual. Unii dintre ei participă la festivaluri mari de canto și câștigă premii. Ei se prezintă ca făcând parte din grupul Andantino al Cercului Militar Național. Avem un protocol încheiat în acest sens, suntem reprezentanți de imagine pe linie artistică.

Pregătirea de militar își spune cuvântul în cazul căpitanului (r) Ștefan Iordache în ceea ce privește disciplina și ordinea în cadrul grupului. Nimic nu se face întâmplător, pentru fiecare spectacol se pregătesc minim trei luni, de două ori pe săptămână. Repertoriul, coregrafia și costumele se schimbă în fiecare an, unele piese muzicale sunt compoziții proprii, altele sunt scrise special pentru Andantino de compozitori renumiți, precum Marius Țeicu sau Virgil Popescu.

Iris Băjenaru (9 ani și 8 luni)
„Pentru mine, Andantino nu este numai o activitate extrașcolară foarte frumoasă, este și o a doua familie, în care sunt de zece ani! Am început când eram mică și acum, când voi împlini 14 ani, îmi dau seama câtă grijă și timp investesc profesorii Mihaela și Ștefan Iordache în copiii talentați cu visuri mari. Consider că și eu sunt unul dintre acei copii frumos crescuți de cei doi profesori dragi mie și le mulțumesc!”

Începând din 2002, în fiecare an au avut minimum o deplasare în străinătate, unde copiii au organizat spectacole în cele mai inedite locuri.

Străinii sunt foarte încântați să ne primească. Am avut spectacole pe plajă, direct pe nisip – am avut cu noi instalație de sunet –, în piațete pline de turiști, în cadrul hotelurilor sau a consulatelor României în țările respective, povestește Mihaela, cu mândrie, enumerând mai bine de 20 de țări.

Juniorii Andantino, pe scena Cercului Militar Național.

Au avut ocazia să viziteze aproape toată Europa, au ajuns până în Egipt, Dubai și, anul acesta, Canada. Iar ca să organizezi un astfel de turneu implică multă muncă și atenție pentru cel mai mic detaliu, fiind vorba de atâția copii și o responsabilitate enormă.

Toți sunt îmbrăcați la fel, cu numele Andantino inscripționat pe costume, indiferent dacă sunt costume de scenă sau de plimbări în timpul liber. Chiar și la plajă merg organizați, își marchează un perimetru în nisip, unde își așază fiecare prosopul Andantino și… începe distracția! Domn’ profesor îi așteaptă în apă, doi câte doi, pentru bălăceală.

Andantino – la plecarea în Canada.

Pentru plecarea în Canada, am avut o geantă cu nouă kilograme de documente ale tuturor copiilor, pe care am purtat-o cu mine în aeroporturi, povestește, amuzat, directorul ansamblului.

Copiii ne iubesc în mod egal pentru că suntem diferiți. El este vesel, îi face să râdă, mai intră la repetiții, iar copiii simt că e rost de puțină joacă. Suntem o familie. Înainte să avem copiii noștri, în turnee făceam cu rândul noaptea să îi învelim, ne jucăm, le oferim multă afecțiune și atenție, completează Mihaela Iordache.

Părinții copiilor fac și ei parte din această lume minunată, prin sacrificiile pe care le fac. Cei doi profesori povestesc cum, de multe ori, părinții renunță la concediile proprii pentru a-și trimite copiii în aceste turnee, înțelegând că, pe termen lung, este o investiție în proprii copii.

Au fost părinți care au renunțat să-și renoveze apartamentele ani la rând, pentru că unii au câte doi copii la Andantino și este un efort financiar pentru fiecare, spun Mihaela și Ștefan Iordache, la rândul lor părinții a două fetițe care fac parte din ansamblu.

Regulamentul spune că părinții nu au voie să-i însoțească pe cei mici în turnee, pentru că pot apărea conflicte, iar cei doi profesori vor ca toți copiii să aibă același statut.

Niciodată nu au fost probleme, devin în timp foarte independenți, organizați și disciplinați, iar părinții ne spun că aceste lucruri se văd și acasă, dar mai ales în rezultatele școlare, spune Mihaela, subliniind faptul că fiecare copil are obligația de a prezenta, periodic, situația școlară, pentru că dacă nu există seriozitate, nu va exista nici la școală, nici în ceea ce facem noi. Așa ne dăm seama, din timp, unde pot apărea probleme.

În sala unde își desfășoară activitatea, la Cercul Militar Național, este plin de fotografii din spectacole din toată lumea. Au cântat de Crăciun, anul trecut, în Piața Constituției, pentru un public numeros, colaborează cu Silvia Dumitrescu, Stela Enache, au cântat în concert cu Iris, au participat la emisiuni la toate posturile naționale. Îi iubesc și îi admiră, deopotrivă, părinți, copii și bunici. Mihaela și Ștefan Iordache sunt mândri că au creat un brand românesc, bazat pe talent și mult profesionalism.

Nu voi uita niciodată turneele împreună cu Miha și domnul profesor Ștefan Iordache în toată lumea, unde am cântat și dansat împreună cu colegii mei. Sunt solistă și am obținut foarte multe premii la concursuri. Am învățat multe lucruri de la profesorii mei, pe care îi iubesc mult.

 

Despre autor

Andreea Motoc

Lasă un comentariu