La 1 ianuarie 2020, va intra în vigoare Legea nr. 217/2019 privind întreținerea animalelor de serviciu sau destinate serviciului scoase din funcțiune sau declasate care aparțin instituțiilor și structurilor publice din România, publicată în Monitorul Oficial nr. 924 din 15 noiembrie.

Instituțiile și autoritățile publice deținătoare de animalele de serviciu sau destinate serviciului stabilesc, prin reglementări proprii, scoaterea din funcțiune și declasarea acestora.

Noua lege prevede că, după scoaterea din funcțiune sau declasarea, animalelor de serviciu sau destinate serviciului li se vor asigura: * dreptul la îngrijire pe viață, prin asigurarea accesului la servicii medicale regulate, respectiv hrănire, adăpostire și posibilitatea de mișcare; * spații de cazare disponibile la unitatea deținătoare, menținerea la unitatea deținătoare pe toată perioada vieții, cu drepturile aferente, și folosirea acestora pentru activitățile pe care le mai pot desfășura, nefiind luate în calcul la necesarul de efective; * adăpost în alte locații aparținând aceleiași instituții sau autorități publice, până la cedarea lor cu titlu gratuit; * condițiile necesare pentru a putea fi cedate cu titlu gratuit către instructorii și conductorii lor sau către alte persoane interesate.

Din momentul scoaterii din funcțiune sau al declasării, animalele de serviciu sau destinate serviciului pot fi cedate cu titlu gratuit, cu prioritate către instructorii sau conductorii lor. Pentru facilitarea procesului de oferire cu titlu gratuit, instituțiile și autoritățile publice vor pune la dispoziție, pe site-ul propriu, informațiile privind animalele respective și vor evalua fiecare adopție în parte, în funcție de interesul și de nevoile fiecărui animal.

Cedarea cu titlu gratuit a animalelor de serviciu sau destinate serviciului, din momentul scoaterii din funcțiune sau al declasării, se va face pe baza unui proces-verbal de predare-primire între unitatea deținătoare și adoptator și a unei declarații pe propria răspundere, prin care adoptatorul precizează că deține mijloace financiare pentru a oferi condițiile impuse de legislația privind protecția animalelor.

În situația în care animalele nu au fost adoptate, acestea vor fi menținute în adăposturile aparținând instituțiilor și autorităților publice deținătoare. Cheltuielile pentru asigurarea hranei și îngrijirea animalelor de serviciu sau destinate serviciului, după scoaterea din funcțiune sau declasarea lor, se finanțează de la bugetul de stat prin bugetele instituțiilor și autorităților publice.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu