În Kandahar, militarii gălățeni au sărbătorit, miercuri, 5 iunie, Ziua Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei și 147 de ani de la înființarea Regimentului 11 Dorobanți Siret, constituit la 5 iunie 1872, în Galați, ale cărui tradiții le continuă.

Ceremonia militară desfășurată cu această ocazie s-a realizat în comun cu partenerii de coaliție și s-a bucurat de prezența comandantului TAAC-South (care este și comandantul bazei), general de brigadă Miles Brown, comandantului Combined Task Force Dragon Saints, locotenent-colonel Keith Benedict, și a numeroși reprezentanți ai altor structuri românești din Baza Militară Aeriană Kandahar.

Militarii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei au fost felicitați de comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general-maior Gheorghiță Vlad, mesajul acestuia fiind transmis de comandantul batalionului, locotenent-colonel Ilie Melinte.

A fost prezentată, cu acest prilej, semnificația zilei, au fost acordate personalului embleme de onoare și de merit din partea Statului Major al Apărării și Statului Major al Forțelor Terestre, partenerilor de coaliție, iar cei mai merituoși militari ai batalionului au fost înaintați la gradul următor.

Foto: Dan Vereș

În final, au fost premiați câștigătorii competițiilor sportive desfășurate cu această ocazie în Baza Militară Kandahar.

Suntem mândri de tradiția înaintașilor noștri și o vom onora cu cinste aici, în teatrul de operații din Afganistan, unde, alături de camarazii noștri din Batalionul 2-14 Golden Dragons, scriem o nouă filă din istoria unității noastre și a garnizoanei Galați.

Vă îndemn ca, în acest moment aniversar, să ne amintim de gloria de odinioară a regimentului gălățean și să-l onorăm în inimă, gând și prin fapte, a spus comandantul Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, locotenent-colonel Ilie Melinte.

Foto: Dan Vereș

Suntem onorați să ne alăturăm vouă, în această zi de sărbătoare, și încântați să primim aprecierea dumneavoastră. Și poate cel mai important lucru, suntem privilegiați să luptăm umăr la umăr alături de voi, aici, în Kandahar, a spus, în intervenția sa, locotenent-colonelul Keith Benedict, comandantul Combined Task Force Dragon Saints.

Participarea la această misiune reprezintă pentru Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei a patra revalidare a pregătirii și profesionalismului militarilor gălățeni într-un teatru de operații. Unitatea a mai participat până acum la trei misiuni internaționale în Afganistan: Enduring Freedom, în Kandahar, Afganistan (2005), ISAF III, în Zabul, Afganistan (2008), ISAF IV, în Zabul, Afganistan (2011-2012).

Foto: Dan Vereș

De-a lungul timpului, participarea militarilor gălățeni la misiunile din Afganistan a fost marcată de sacrificiul suprem al sublocotenenților post-mortem Narcis Șonei, căzut la datorie în 2005, Ionuț Cosmin Sandu și Marius Claudiu Covrig, ambii căzuți la datorie în 2008. Pentru că eroii nu mor niciodată și rămân mereu în inimile și gândurile noastre, în memoria acestora a fost oficiată o slujbă de pomenire la Capela Militară din campul românesc. Preotul militar al batalionului, părintele Paul Zaharia, și camarazii din batalion au fost alături la pomenirea acestora.

În prezent, militarii gălățeni participă la Misiunea Resolute Support în Kandahar, Afganistan, și se află în a patra lună de misiune. În curând, aceștia vor fi schimbați de vulturii negri din Batalionul 495 Parașutiști
Căpitan Ștefan Șoverth.

  • Locotenent Mirela Căpîlnean

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu