Actul de înființare a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) a fost semnat la 1 septembrie 2015, prin transformarea Diviziei 1 Infanterie Dacica în HQ MND-SE.

La 1 decembrie 2015 a avut loc ceremonia de activare a comandamentului, eveniment care a reprezentat integrarea oficială a HQ MND-SE în structura de forțe NATO. Din martie, anul acesta, comandamentul este complet operaționalizat.

În cadrul comandamentului multinațional își desfășoară activitatea ofițeri, maiștri militari și subofițeri specialiști din România (națiune cadru) și alte 13 state: Albania, Bulgaria, Canada, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Polonia, Spania, Slovacia, Turcia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii.

Vineri, 7 septembrie, HQ MND-SE a aniversat cei 3 ani de existență cu o ceremonie de arborare a drapelelor țărilor contributoare, în semn de recunoaștere a angajamentului și sprijinului față de valorile și principiile NATO. La eveniment au participat ministrul apărării, Mihai Fifor și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă.

În semn de apreciere pentru contribuția, dedicarea și profesionalismul de care au dat dovadă, reprezentanții țărilor care participă cu personal în cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est au fost răsplătiți cu Emblema de Merit Partener pentru Apărare. La evenimentul care s-a desfășurat la sediul HQ MND-SE au participat oficiali ai Alianței, ambasadori ai țărilor NATO acreditați în România și familiile militarilor din comandament.

Despre autor

Bogdan Oproiu

Maiorul Bogdan Oproiu este licenţiat în jurnalism şi ştiinţele comunicării al Universităţii din Bucureşti, absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică. Este interesat de învăţământul militar, cercetare şi dezvoltare în domeniul tehnologiilor militare şi analiză geopolitică. Este realizator de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu