La începutul acestui an s-au împlinit 140 de la înființarea Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt, continuatoarea tradițiilor de luptă ale Regimentului 15 Dorobanți. Săptămâna trecută, printr-o serie de manifestări, a fost prezentat publicului larg drumul istoric al uneia dintre cele mai vechi mari unități ale Armatei României.

Istoria Brigăzii 15 Mecanizată începe la 1 ianuarie 1877, când la Piatra-Neamț lua ființă al 15-lea Regiment Dorobanți, conform Înaltului Decret numărul 2195, din 26 noiembrie 1876. A urmat participarea la toate conflictele în care a luptat Armata României.

După Al Doilea Război Mondial, regimentul a schimbat garnizoana și a fost mutat la Iași. În 1994 se transformă în Brigada 15 Mecanizată.

Unități și subunități, precum și militari din compunerea brigăzii au participat la misiuni în mai multe teatre de operații, precum Angola, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Afganistan, Irak.

Seria activităților aniversare a debutat luni, 9 ianuarie, militarii unității ieșene participând, la Cercul Militar Iași, la o seară duhovnicească cu tema Jertfelnicia, virtute definitorie a sfinţeniei şi eroismului. Cu acest prilej, au susținut expuneri preoţi militari din garnizoanele Iași, Botoșani și Piatra Neamţ. Audiența s-a bucurat de prezența Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Pentru că Brigada 15 Mecanizată poartă denumirea istorică a locului unde a avut loc această bătălie, Podu Înalt, militarii au organizat marți, 10 ianuarie, o ceremonie la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani, județul Vaslui.

Monumentul a fost ridicat în amintirea celebrei bătălii câștigate de domnitorul moldovean acum 542 de ani, la 10 ianuarie 1475. Astfel, arcul peste veacuri, de la plăieșii marelui domnitor la actualii militari, a fost realizat. Și chiar dacă era foarte frig, onorul a fost dat așa cum se cuvine domnitorului Ștefan cel Mare și vajnicilor lui oșteni.

Au fost alături de militari și reprezentanți ai administrației locale din județul Vaslui și din comuna Băcăoani. Seara aceleași zile a adus un alt moment emoționant. Aula Magna Mihai Eminescu a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași a găzduit simpozionul cu tema De la Regimentul 15 Dorobanți la Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt.

Foto: Lucian Irimia

A fost o activitate cu mare încărcătură emoțională, o legătură ce se strânge din ce în ce mai mult între mediul academic ieșean și militarii urbei. La finalul manifestării, comandantul Brigăzii 15 Mecanizată, colonel Dragoș Iacob, a înmânat însemne reprezentative cadrelor universitare care au expus în cadrul simpozionului.

Militari de ieri și de azi ai Regimentului 15 Mecanizat și ai Brigăzii 15 Mecanizate s-au revăzut, la 11 ianuarie, în cazarma din Tătărași, fost sediu al marii unități și actualul loc de dispunere a Batalionului 151 Infanterie Războieni, cunoscuți în toată lumea drept Lupii Negri.

Unitatea a preluat denumirea istorică a regimentului și a făcut-o cunoscută în Angola, Irak și Afganistan. Programul a cuprins dezvelirea unei plăci aniversare, vizitarea unității și a unei expoziții de armament și tehnică militară, precum și apelul generației în rezervă și în retragere.

Au fost amintiri, emoții, lacrimi. Seria de manifestări dedicate împlinirii a 140 de ani de existență a Brigăzii 15 Mecanizată a continuat cu o seară de gală găzduită de Muzeul Unirii din Iași. Statueta Dorobanțul a fost oferită de colonelul Dragoș Iacob celor mai apropiați colaboratori ai unității, într-o atmosferă caldă, presărată cu un program muzical de excepție realizat de profesori ai Universității de Arte George Enescu din Iași.

Foto: Lucian Irimia

Au participat comandantul Diviziei 4 Infanterie Gemina, general-maior Ioan Manci, locțiitorul comandantului Diviziei 4 Infanterie, general de brigadă Nicolae Tonu, Înaltpreasfinţia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, reprezentanți ai autorităților publice locale și ai mediului de afaceri ieșean, foști comandanți ai marii unități ieșene, comandanți de unități, veterani de război, cadre militare în activitate și rezervă.

Evenimentul s-a încheiat cu o ceremonie militară, aplaudată de asistență din balconul Muzeului Unirii, chiar dacă ninsoarea căzută pe umerii militarilor începea să fie viscolită.

Activitățile de joi, 12 ianuarie, au început la Palatul Oștirii, unde în cadrul unei ceremonii militare a fost dezvelită o placă aniversară de pe fațada clădirii. Foștii comandanți ai marii unități și cei mai merituoși militari, precum și directorul Muzeului Unirii din Iași, Aurica Ichim, au primit embleme, distincții și însemne militare.

Punctul culminant al manifestărilor ocazionate de sărbătorirea a 140 de ani de existență a Brigăzii 15 Mecanizată a avut loc pe Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din municipiul Iași.

Foto: Lucian Irimia

La activitate au participat generali, cadre militare active și în rezervă, veterani de război, comandanți de mari unități militare, Înaltpreasfinția Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfinția Sa Gherghel, episcop al Diacezei Romano-Catolice Iași, reprezentanți ai autorităților publice locale.

În cadrul unei ceremonii militare și religioase, Drapelul de luptă al marii unități a fost decorat cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace.

Comandantul Diviziei 4 Infanterie, general-maior Ioan Manci, a efectuat decorarea drapelului. Militarii Brigăzii 15 Mecanizate au defilat în fața asistenței, mândri de onorul acordat.

Foto: Lucian Irimia

Este o zi minunată în istoria Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt, când am fost onorați cu o astfel de decorație, o recunoaştere a trecutului, prezentului şi viitorului său. Suntem mândri de această onoare ce vine să concluzioneze seria de manifestări pe care noi am dedicat-o aniversării a 140 de ani ai Regimentului 15 Dorobanți.

Au fost momente emoționante, dar avem datoria să privim înainte, pentru că această decorație este şi o onoare, dar şi o mare responsabilitate. Ne obligă să fim aceiaşi buni camarazi, aceiaşi militari care îşi îndeplinesc misiunile oriunde, oricând la standarde înalte, a declarat comandantul Brigăzii 15 Mecanizată, colonel Dragoș Iacob.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu