Între 27 august și 2 septembrie, la Thermopylae-Lamia, în Grecia, au avut loc Campionatele Europene militare de tir cu arcul. Delegația României s-a deplasat la această competiție sub auspiciile Comitetului Internațional Sport Militar (CISM) – Secția România, fiind alcătuită din sportivi care sunt legitimați la CSA Steaua București.

Prestația sportivilor români a fost una foarte bună și s-a materializat prin cucerirea a patru medalii. Caporalul Eugen Pătru a devenit campion european la proba arc recurve pentru persoane cu dizabilități. Echipa masculină a României a câștigat titlul continental la proba similară, recurve pentru persoane cu dizabilități.

Alcătuirea formației tricolore, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, a fost următoarea: caporal Eugen Pătru, maior Dănuț Nicola și plutonier-major Emil Cojocaru.

Georgeta Butoi, în componența echipei feminine mixte de arc compound, s-a situat pe locul secund, cucerind medalia de argint. La această performanță, arcașa stelistă a avut coechipiere din Grecia și Italia. Echipa masculină de arc compound a României – avându-i în componență pe general de brigadă (r) Dorin Petruț, colonel Augustin Pegulescu și plutonier-major Ionuț Butoi – s-a clasat pe locul al treilea.

Bilanțul general al delegației României la Campionatele Europene militare de tir cu arcul s-a cifrat la patru medalii, dintre care două de aur, una de argint și una de bronz. Antrenorul arcașilor români este profesorul Aurel Robu, cel care conduce și antrenamentele de specialitate, la secția de tir cu arcul din cadrul Clubului Sportiv al Armatei Steaua București.

Concurența la întrecerea continentală desfășurată în Vechea Eladă a fost una acerbă, numărul țărilor participante fiind de 12. Între acestea s-au numărat și reprezentantele unor școli de tradiție în tirul cu arcul, cum ar fi Rusia, Italia, Polonia, Ungaria, Ucraina, Cipru, Slovacia, Spania, Estonia, Letonia, bineînțeles, țara gazdă, Grecia.

Locotenent-colonel Eduard Danilof, conducătorul delegației României la această competiție, a declarat în exclusivitate pentru „Observatorul militar”: Participarea României la o competiție de asemenea anvergură a însemnat un excelent prilej de verificare și pregătire a arcașilor steliști în perspectiva Campionatelor Naționale, care vor avea loc la Aninoasa (jud. Hunedoara), în perioada 5-8 septembrie.

Bilanțul pozitiv obținut în Grecia ne conferă speranțe că sportivii noștri vor fi din nou în formă la Jocurile Mondiale Militare programate în luna octombrie, la Wuhan, în China.

Delegația României a fost apreciată pentru conduita din arena sportivă și nu numai, acest aspect fiind menționat la festivitatea de închidere a competiției, de către șeful delegației Greciei la CISM, colonel Spiridon Andriopoulos. Totodată, menționez că arcașii steliști s-au autodepășit, puterea lor de concentrare în fața țintei fiind certificată de rezultatele obținute.

Arcașii care au reprezentat culorile tricolore la această competiție abordează aspectul de performanță sportivă pe un dublu palier, fiind implicați atât în competițiile dedicate militarilor, cât și prin participarea la concursurile de sub egida Federației Române de Tir cu Arcul. Secția de specialitate a CSA Steaua București este înființată recent, în 2017, ea devenind în scurt timp un bastion de performanță.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu