Puțin stingheri,deocamdată, în ținuta de camuflaj, 34 de muzicieni descifrează o nouă partitură pentru a o adăuga în repertoriul lor – pregătirea militară de bază.

La începutul lunii, la Centrul de Instruire pentru Muzici Militare a avut loc deschiderea anului de învățământ pentru noua promoție de subofițeri de muzică. Așa cum își propusese anul trecut, conducerea instituției a reușit să crească numărul de locuri de admitere de la 25 la 40. Din păcate, însă, în urma examenelor, doar 34 dintre doritori au ajuns să îmbrace haina militară.

Foto: Alina Crișan

Îi asigur pe toți cei 34 de tineri cursanți că suntem preocupați în permanență de crearea celor mai bune condiții pentru îndeplinirea obiectivelor cursului și le doresc mult succes și împliniri profesionale într-o carieră ce se află la început de drum, a transmis comandantul CIMM, locotenent-colonel Marius Șerbănescu.

Locotenent-colonel Marius Șerbanescu.
Foto: Alina Crișan

Cum data de 1 octombrie nu marchează doar începerea anului de instrucție, ci și aniversarea școlii militare de muzică, le-am trecut și noi pragul ca să le urăm la mulți ani pentru cei 82 de ani împliniți și să cunoaștem viitorii muzicieni militari. Nu i-am găsit, așa cum ne așteptam, în acorduri de fanfară și pregătire de specialitate, ci… la instrucție.

Avem 29 de băieţi şi cinci fete la curs, prinși în modulul de pregătire de bază, adică instrucţie de front, instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie, educaţie fizică militară, cunoaşterea legilor şi regulamentelor militare, explică maiorul Adrian Zanfir, şef cursuri la CIMM.

Maior Adrian Zanfir
Foto: Alina Crișan

Cursanții au deja o săptămână de instruire, așa că au luat contact cu mediul militar. De aici încolo urmează intensificarea programului de instrucţie.

Îi aşteaptă şedinţe de tragere, de aruncare a grenadelor de mână, de confecţionare a unor amorse şi aprindere pe cale pirotehnică a unei încărcături de trotil, plus celelalte discipline pe care le continuăm, astfel încât, la finalul modulului, să aibă formate nişte deprinderi, adaugă ofițerul.

Foto: Alina Crișan

Odată introduși în atmosferă, am participat la o ședință de instrucție de front, cu și fără armament, apoi am stat de vorbă cu elevii. Proaspeți absolvenți de liceu sau facultate, profesori de muzică și chiar un caporal de poliție militară formează noua promoție de subofițeri de muzică.

Avem un colectiv foarte interesant, spune elevul Iustin Constantin Blenteş, un tânăr de 19 ani, din Botoșani. Din toate zonele ţării ne-am întâlnit aici, elevi, studenți, doi profesori, suntem diferiți ca vârste și pregătire și totuși ne înțelegem bine.

Elev Iustin Constantin Blenteș.
Foto: Alina Crișan

Elevul a absolvit liceul de muzică, la corn francez, și a venit în armată inspirat de exemplul foștilor colegi care au devenit subofițeri de muzică.

Nu vreau să ajung într-o garnizoană anume după absolvire, sunt deschis să merg oriunde în țară, atâta timp cât fac ceea ce îmi place.

Dintre profesorii care s-au înscris la cursul de subofițeri, am stat de vorbă cu Nicolae Valeriu Rîcu, în vârstă de 33 de ani, din Craiova. A lucrat ca artist în corul operei din Craiova şi ca profesor de educaţie muzicală şi instrument – clarinet –, la liceul de artă din oraș. Acum, a ales să fie din nou elev.

Elev Nicolae Valeriu Rîcu.
Foto: Alina Crișan

Posturile de titularizare apar greu. Mi-am dorit ceva mai sigur, un loc de muncă stabil. Având în vedere că am colaborat cu Opera din Craiova încă din facultate, sunt obişnuit cu un colectiv mare, așa că acomodarea nu a fost o problemă.

Ajutorul de nădejde al șefului de curs este elevul caporal Tibor Kocsis, militar din 2004, care are deja noțiunile de bază fixate. În ultimii șapte ani a fost încadrat la poliția militară din Bistrița.

Elev caporal Tibor Kocsis.
Foto: Alina Crișan

Mi-am dorit mult să ajung la muzica militară, dar, neavând liceul de specialitate, nu am reuşit până acum. Studiul muzicii l-a început din clasa a V-a, apoi a absolvit şcoala populară de artă din Bistriţa și, un an şi jumătate, a colaborat cu muzica militară, la saxofon.

Foto: Alina Crișan

Am văzut anul trecut, chiar în Observatorul militar, un articol despre elevii CIMM în care apărea un coleg. Ştiam că nu are nici el liceul de muzică absolvit. Aşa am aflat că s-au schimbat criteriile de selecţie şi am venit la curs. Tibor speră să primească repartiție la Bistriţa, unde îl așteaptă soția și cei doi copii.

Dintre fete, am stat de vorbă cu eleva Graţiela Bejinaru, o tânără flautistă care, luna aceasta, împlinește 23 de ani. Originară din Târgu Jiu, a absolvit facultatea de muzică la Timişoara, unde a colaborat cu fanfara garnizoanei patru ani.

Este a patra încercare de a intra la şcoala de subofiţeri de muzică. Nu reuşeam să trec de probele sportive. În fiecare an am progresat câte puţin şi acum am reuşit, spune, mândră, eleva.

Elev Grațiela Bejinariu.
Foto: Alina Crișan

A învăţat deja mişcările de la instrucţia de front, salutul și așteaptă cu emoții prima tragere.

M-am integrat ușor, colegii sunt destul de protectori cu noi, fetele, dar am făcut şi treabă la comun şi mi-a plăcut să nu fiu dată la o parte de la sarcinile mai grele.

După absolvire, și-ar dori să se întoarcă la muzica de la Timişoara, dar nu o deranjează nici să cunoască un alt oraş mare, unde ar putea să urmeze un master.

Al doilea modul al cursului, cel de specialitate, începe la 29 octombrie şi are cea mai mare întindere, aproximativ şapte luni. Seria aceasta va absolvi mai târziu, pe 28 iunie 2019, iar în ultima lună vor avea modulul de warrior leadership. Noutatea este că, anul acesta, îl vor executa aici, în cazarmă şi pe terenul de instrucţie, nu la Piteşti. Instructor le va fi tot maiorul, iar modulul cuprinde discipline precum leadership, management, conducerea echipei în câmpul tactic și metodica instrucţiei – care le vor forma deprinderi de luptător şi instructor.

Este un grup eterogen, cu elevi de la 18 la 39 de ani, dar s-au acomodat repede, sunt receptivi, cuminţi, execută ordinele, îi văd pasionaţi de ceea ce facem şi sper să ajungem la performanţă, încheie maiorul Adrian Zanfir.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu