Recent, militarii Batalionului 151 Infanterie Războieni din Iași au efectuat un antrenament comun cu aviatorii Bazei 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu din Bacău.

Aviatorii băcăuani i-au sprijinit pe militarii Batalionului 151 Infanterie, mai cunoscuți sub numele de Lupii Negri. După o planificare riguroasă, s-a executat un exercițiu tactic în teren fără trageri de luptă de nivel pluton, ce a avut la bază un scenariu fictiv.

SOCAT-urile băcăuane aterizează în bârlogul lupilor negri.
Foto: Lucian Irimia

Din partea Lupilor Negri au acționat două plutoane. Unul a fost transportat pe calea aerului cu două elicoptere IAR-330 SOCAT din cazarma militarilor ieșeni până lângă poligonul Mogoșești, iar altul a venit pe TAB-uri.

Exerciții de îmbarcare.
Foto: Lucian Irimia

După ce au debarcat din aeronave, infanteriștii au parcurs în marș tactic peste trei kilometri prin teren frământat, prin noroi, fiindcă vremea a avut grijă să vină cu o ploaie rece de primăvară.

Coloana de TAB-uri se îndreaptă spre obiectiv.
Foto: Lucian Irimia

Inamicul, dispus în poligonul Mogoșești, a fost atacat simultan de cele două plutoane venite din direcții diferite. Din aer, elicopterele au sprijinit asaltul Lupilor Negri. Inamicul a fost învins.

O parte dintre infanteriști a revenit în cazarmă tot pe calea aerului. A fost o acțiune întrunită, planificată riguros, în detaliu și care a fost executată în siguranță. Lupii Negri au acționat eficient, experiența teatrelor de operații și-a spus din plin cuvântul.

Debarcați și asigurați zona!
Foto: Lucien Covalciuc

Elicopteriștii au asigurat sprijin aerian apropiat și atac aerian. S-au adaptat din mers la locurile necunoscute, mai ales în privința zonelor de aterizare.

A fost primul exercițiu cu această temă executat întrunit de cele două structuri. Militarii s-au antrenat după standardele NATO, iar cooperarea a fost eficientă atât la nivel militar, cât și uman. Infanteristul și aviatorul au fost umăr la umăr. Camarad lângă camarad.

Inamicul este atacat terestru și din aer.
Foto: Lucian Irimia

A fost multă acțiune, au fost emoții, mai ales la zbor pentru tinerii infanteriști ce erau pentru prima dată în elicoptere. A fost depus mult efort de ambele părți, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Cele două unități au demonstrat că lucrul în echipă este benefic, mai ales că provocările actuale ale mediului de securitate recomandă acest lucru. Batalionul 151 Infanterie și Baza 95 Aeriană au realizat un mare pas înainte pentru pregătirea militarilor și doresc creșterea complexității acestui tip de cooperare.

Lupii Negri mușcă din adversar.
Foto: Lucian Irimia

Ne-am propus două obiective. Primul a fost planificarea exercițiului, unde s-a mers până la amănunt, iar al doilea, execuția întocmai și în siguranță a acestuia. Atunci când suntem susținuți de aviație, moralul trupelor noastre crește exponențial.

Este foarte importantă și benefică această instruire în comun. Le mulțumim aviatorilor băcăuani și sincer îmi doresc continuarea acestor tipuri de exerciții, să creștem nivelul de complexitate și numărul forțelor implicate, a declarat locțiitorul comandantului Batalionului 151 Infanterie, locotenent-colonel Vasile Mironescu.

Misiune îndeplinită: inamicul a fost capturat!
Foto: Lucian Irimia

Ne bucurăm că suntem la Iași și ne antrenăm pentru a ne dezvolta capacitățile de lucru și luptă în mediu întrunit. Am pus în practică tacticile, tehnicile și procedurile învățate. Este un exercițiu în care Forțele Aeriene au venit în sprijinul Forțelor Terestre.

Este nevoie de astfel de exerciții întrucât în zilele noastre, la provocările actuale, militarii nu acționează independent. Așa că, oricând e nevoie de colaborare între Forțele Terestre și Aeriene, a specificat comandantul Bazei 95 Aeriene, comandor Leonard Baraboi.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu