Asigurările de viață au o pondere de aproximativ 25% din totalul pieței de profil, românii fiind codași la capitolul protecția financiară personală și a familiei.

Spre deosebire de țările cu piețe mature din Europa, unde ponderea este 60% asigurări viață, 40% non-viață, românii investesc, în medie, 18 euro pe an în asigurări de viață, francezii și italienii alocând, în acest sens, sume de 100 de ori mai mari.

Asigurarea de viață reprezintă un serviciu financiar care are rolul de a acoperi pierderile produse de anumite evenimente viitoare nefericite, ajutând la echilibrarea bugetului familiei când un deces sau un accident ne pune în situația de a nu mai face față cheltuielilor curente.

Putem alege mai multe tipuri de asigurări de viață, acestea având diverse caracteristici. În funcție de nevoile fiecăruia, putem opta pentru:

uAsigurarea de viață cu caracter de protecție. Este o asigurare temporară de viață, ideală pentru cei care vor să contracteze un credit pentru nevoi personale, în viitorul apropiat. Decesul persoanei asigurate este acoperit, însă, dacă la încheierea perioadei contractuale acesta nu s-a produs, beneficiarul nu primește suma asigurată.

uAsigurarea de viață cu caracter de economisire. Este o poliță pentru cei care vor să le ofere copiilor o sumă care să acopere costurile generate de învățământul superior. Acest tip de asigurare se întinde pe o perioadă lungă, scopul final fiind de a asigura beneficiarului accesul la serviciile planificate. Pe lângă asigurarea unui viitor lipsit de griji, dat de faptul că acoperă decesul persoanei asigurate, acest tip de poliță are și o componentă investițională: participarea l
a profit.

uAsigurarea de viață cu caracter investițional. Permite asiguratului să-și plaseze banii în diverse programe investiționale, conducând astfel la creșterea valorii contului asigurat precum și a celui de investiții.Totodată, este și un instrument pentru protecția împotriva inflației.

În plus, pe lângă polița standard, clienții au posibilitatea să adauge diverse clauze suplimentare individuale, sub forma unor pachete. Pe lângă deces, pot fi acoperite și afecțiuni medicale grave, spitalizare, intervenții chirurgicale, cheltuieli medicale, arsuri, invaliditate, incapacitatea temporară de muncă.

Cum ar trebui să gândim pentru a conștientiza importanța unei asigurări de viață? Să presupunem că mâine ne cumpărăm o umbrelă, deși afară nu plouă și nu sunt nici semne că, în următoarele zile, vor cădea stropi din cer.

O cumpărăm pentru a ne asigura că, atunci când va ploua, nu ne va lipsi din geantă. La fel trebuie să gândim și despre asigurarea de viață: cumpărăm polița pentru a avea o umbrelă în zilele mohorâte care vor urma în viața noastră.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu