În urmă cu mai bine de un an, Ministerul Apărării Naționale prelua Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară (INCDMM) Cantacuzino de la Ministerul Sănătății.

De atunci au apărut multe știri false în legătură cu reluarea producției de Polidin și Cantastim.

În 2017, institutul a trecut în subordinea MApN, cu scopul de a fi revigorat și de a se relua producția de vaccinuri și alte produse prin care a devenit renumit la nivel internațional.

A fost soluția găsită pentru salvarea unui simbol național aflat în moarte clinică. Până în prezent, acesta a devenit unitate militară, organizată după regulile specifice. În 2018, a început reorganizarea administrativă, care continuă și în prezent.

Prin concurs, au fost încadrate 200 de posturi vacante, din toate domeniile de activitate: cercetători, medici, farmaciști, biologi, biochimiști, ingineri, asistenți și personal administrativ.

Dincolo de toate aceste aspecte, este vorba despre interacțiunea a două medii ce par a fi mai mult decât diferite, militar și medical, dar a căror congruență poate genera efecte benefice în ambele ramuri, pentru atingerea scopului stabilit.

Institutul Cantacuzino a reluat, la începutul acestui an, vânzarea celui mai cunoscut supliment alimentar antioxidant natural brevetat în România, în 1989, denumit SOD natural. După o pauză de producție, peste 90.000 de fiole sunt deja disponibile pentru vânzare la sediul din centrul Capitalei.

Preparatul este obținut din orz verde, din cultură proprie, cu un conținut ridicat de fitonutrienți și a fost unul dintre cele mai populare produse ale instituției.

SOD-ul natural este recunoscut pe plan național și internațional pentru capacitatea sa de a contracara efectele radicalilor liberi de oxigen implicați în îmbătrânirea celulară și în dezvoltarea bolilor inflamatorii și de iradiere.

Produsul conține vitamine, minerale, glucide, substanțe micromoleculare cu acțiune de tip SOD (superoxid dismutază) și peroxidază. Datorită conținutului ridicat de substanțe cu activitate de epurare a radicalilor toxici de oxigen, SOD natural este util ca supliment alimentar antioxidant, fortifiant al organismului în condiții de stres, efort fizic și psihic intens.

La adulți se administrează 2-4 fiole/zi, băute cu 30 de minute înainte de masă. O cură completă are 30 de zile.

În cazul administrării, conform indicațiilor, nu s-au semnalat efecte secundare sau reacții adverse. Totuși, ținând cont că orzul conține gluten, este riscantă administrarea la persoanele cu intoleranță la această substanță. În caz de supradozaj, pot apărea fenomene diareice.

Specialiștii institutului subliniază însă că suplimentele alimentare nu înlocuiesc o dietă variată, echilibrată și un mod de viață sănătos.

Așadar, pare că munca celor implicați în renașterea Institutului Cantacuzino începe să dea roade.

Pentru anul în curs, actuala conducere a institutului a mai stabilit câteva obiective: reautorizarea fabricației de medii de cultură și reactivi și finalizarea autorizației de punere pe piață; creșterea producției și a vânzării de SOD natural; reautorizarea pentru testare a Laboratorului pentru controlul calității; extinderea acreditării RENAR a Laboratorului de efectuare a testelor pentru produsele biocide și operaționalizarea colecției naționale de culturi bacteriene și celulare; acreditarea Laboratorului de analize medicale și dezvoltarea capacității funcționale a acestuia pentru prestarea serviciilor de laborator de specialitate pentru populație și terți.

Dar ce ne facem cu cei care, periodic, răspândesc pe rețelele sociale vestea că Polidinul reapare în farmacii, fără să aibă acoperire pentru această afirmație, generând, astfel, o știre falsă?

Mulți își amintesc și acum de vaccinul minune care îi scăpa de răceală cu prețul unei dureri serioase în fese și își doresc să-l folosească iar. Alții distribuie… știrea de dragul unor reacții primite din partea prietenilor. Cert este că Polidinul, Cantastimul și Orostimul sunt pe lista cu obiectivele Institutului Cantacuzino, însă ele nu pot fi realizate cât ai pocni din degete.

Starea de operativitate a instituției depinde în foarte mare măsură de starea bazei materiale, de rezolvarea problemelor administrative ale acesteia și de procedurile obligatorii de urmat pentru realizarea produselor la standardele și în condițiile impuse de legi.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale și-a exprimat în mai multe rânduri susținerea față de INCDMM, dar, pentru realizarea obiectivelor propuse, nu este suficient. Este nevoie și de timp!

Resubordonarea acestuia și transformarea lui în unitate militară presupun multe activități birocratice. Sunt clădiri care au nevoie de reabilitare, laboratoare cu aparatură veche care trebuie casată și înlocuită cu alta performantă. Fiecare acțiune este însoțită de o documentație aferentă și de proceduri care se pot întinde pe mai bine de un an.

Cert este că Institutul Cantacuzino a pornit pe direcția corectă și produsele la care visează nostalgicii se vor reîntoarce pe piață la momentul potrivit. Așteptăm însă momentul în care, în urma investițiilor și a planurilor de acțiune, acesta va deveni unul dintre cele mai performante centre de cercetare medicală din lume!

Despre autor

Marius Mocanu

Lasă un comentariu