Dislocarea trupelor americane în Europa este o măsură proporțională, conform secretarului general adjunct al Alianței Nord-Atlantice.

Rose Gottemoeller, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, în cadrul unui interviu acordat pentru Baltic News Service, că sosirea trupelor americane în Polonia este o măsură proporțională luată de NATO în vederea descurajării oricărei amenințări asupra statelor membre.

Actuala dislocare de trupe este una dintre cele mai ample mișcări de forțe americane de la finele Războiului Rece și a generat o reacție virulentă din partea Rusiei.

Aceste manevre militare se desfășoară în contextul mai larg al unei operații denumită Atlantic Resolve și va include aducerea pe continentul european a aproximativ 3.000 de militari americani, alături de tehnica militară aferentă.

Forțele americane vor fi dislocate, prin rotație, în mai multe state din estul Europei, anume Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, România, Bulgaria și Ungaria. Administrația americană a ordonat dislocarea unei brigăzi de blindate în Europa de Est, ca parte a măsurilor de reasigurare a Aliaților după anexarea peninsulei Crimeea de Rusia, în 2014. Cartierul general al brigăzii americane va fi dispus lângă orașul polonez Żagań.

Rusia a catalogat operația ca fiind o amenințare la adresa securității și intereselor sale, conform purtătorului de cuvânt al Kremlinului. De asemenea, ministrul adjunct de externe rus, Alexei Meșkov, a declarat că această mișcare de trupe este de natură să destabilizeze securitatea pe continentul european.

Pe de altă parte, analiștii au remarcat că o asemenea mișcare de trupe americane este fără precedent, care, coroborată cu decizia NATO de creare a celor patru batalioane multinaționale în Polonia și în statele baltice, schimbă ecuația de securitate pe flancul de est al Alianței.

Cu toate acestea, chiar dacă se iau în calcul toate măsurile aprobate de NATO la Summitul de la Varșovia, din 2016, forțele rusești sunt în avantaj în această regiune, având de zece sau chiar 15 ori mai multe trupe dislocate în zonă.

Despre autor

Silvia Mircea

Silvia Mircea este absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de interes: analiză militară şi relaţii internaţionale.

Lasă un comentariu