De la elev de gimnaziu la elev de liceu militar nu a fost decât un sigur pas: admiterea! Printre bobocii Colegiului Național Militar Ștefan cel Mare din Câmpulung Moldovenesc se numără și doi elevi de la Școala gimnazială nr. 3 din Suceava, care au participat, anul trecut, la proiectul Săptămâna cadeţilor.

Andrei Andriese și Teodora Andreea Țăran au fost colegi de clasă, reușind să își contureze alegerea liceului în urma experienței avute la instituția câmpulungeană.

Proiectul Săptămâna cadeţilor face parte din campania de promovare a Armatei României şi se realizează cu ajutorul schimburilor de experiență între instituţiile militare şi civile de învăţământ.

Astfel, elevii selecţionaţi pe bază de voluntariat din instituţiile civile de învăţământ sunt invitaţii elevilor militari, pentru a se familiariza cu activităţile desfăşurate într-o instituție militară de învățământ.

În momentul în care am pășit pentru prima dată în curtea colegiului, am fost uimit de frumusețea și dimensiunea acestuia. La final, mi-am promis că nu va fi ultima dată când voi vedea această instituție.

Perioada de pregătire pentru admitere a fost dificilă, dar am avut ambiția necesară de a trece peste toate probele. Faptul că am avut oportunitatea să exersez traseul utilitar-aplicativ a reprezentat un avantaj, a spus Andrei, referitor la experiența avută.

La rândul ei, Teodora, dezvăluie motivele care au determinat-o să aleagă colegiul militar. Experiența de cadet a fost una inedită, m-au impresionat disciplina și relația de respect dintre elevi și cadre. Elevele care ne-au îndrumat m-au făcut să îmi doresc foarte mult să ajung la acest liceu.

Pot să afirm faptul că nu regret decizia luată, m-am acomodat cu programul încărcat și regulile acestei instituții. Cerințele nu sunt mari, trebuie doar să ni le asumăm. Eu sunt motivată de faptul că voi avea cariera pe care mi-o doresc, a spus eleva de liceu.

Andrei și Teodora se află în colegiul câmpulungean de la 5 septembrie. Alături de colegii lor, au început perioada de pregătire pentru deschiderea anului școlar. Comandantul de companie, locțiitorul acestuia și elevii gradați le-au explicat noțiunile elementare de instrucție.

Bobocii au repetat salutul militar, descoperirea și acoperirea, așezarea în formație, alinierea, întoarcerile și pasul de defilare. Toate aceste noțiuni fac parte din rutina zilnică a unui elev de colegiu militar.

Carmen Dobroslav, Elena Roberta Popa și Daniel Nicolae Băjan sunt alți trei foști participanți la Săptămâna cadeților, actuali elevi de clasa a IX-a ai Colegiului Național Militar Dimitrie Cantemir.

Carmen Dobroslav spune că participarea la Săptămâna cadeților a determinat-o să nu mai aibă nicio ezitare în a alege liceul militar. A rămas impresionată după ce a văzut cum decurge viața de elev militar, fiind hotărâtă să depună toate eforturile pentru a ajunge și ea în această postură.

Daniel Nicolae Băjan nu se vede altundeva, peste ani, decât în armata română, fiind hotărât să nu rateze admiterea la una din academiile militare. Am ales cariera militară, deoarece mi-am dorit să ies din cotidian, să nu fiu ca toți colegii mei. Am fost atras de uniforma pe care o au elevii liceului și de caracterul acestora, povestește Daniel.

Am început să mă gândesc la o carieră militară cam prin clasa a 7-a, când mama mi-a sugerat că ar fi bine să urmez acest drum, povestește Elena Roberta Popa. A crezut că pasiunea sa pentru handbal o va împiedica să se prezinte la examenul de admitere.

În paralel cu școala, am jucat şi în campionatul naţional de handbal feminin, la junioare, își aduce ea aminte. Calificându-ne mai departe în turneul Speranţa, campionatul s-a prelungit, iar ultimul meci, spre norocul meu, a fost pe 11 mai, cu o săptămână înainte de examenul pe care îl susțineam în liceul militar!

Liviu Anghel, Georgiana Lupu, Grațiela Mihăescu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu