La audiențele din luna iunie, ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, a fost reprezentat de secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Nicolae Nasta.

Participi la un concurs pentru ocuparea unui post, alături de alți candidați, te clasezi pe primul loc, răsufli ușurat, te bucuri, normal, și aștepți să fii chemat pentru a fi încadrat. În loc de chemare însă, după mai mult timp, vine vestea rea: concursul a fost anulat. Ce faci? Vii în audiență la conducerea ministerului, pentru a afla măcar ce s-a întâmplat.

Așa a fost, pe scurt, o situație prezentată secretarului de stat Nicolae Nasta, săptămâna trecută.

S-a aflat și cauza anulării și s-a decis că atâta vreme cât întrebările probei scrise făceau parte din bibliografia stabilită pentru concurs nu există motive pentru ca rezultatul să nu fie pus în practică.

Legătura de cauzalitate dintre un accident și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu nu ar trebui pusă la îndoială dacă sunt documente care să o ateste.

Pentru a doua oară în audiență (prima a fost anul trecut, în iulie), unul din petenți a prezentat ca documente extras din ordinul pe zi pe unitate, în care era consemnat că face parte dintr-o echipă ce participa la o acțiune, dar și o copie de pe foaia de observație de la spital, care atesta că a ajuns rănit la camera de gardă.

La fel a procedat și anul trecut, când s-a dispus să se verifice dacă situația sa poate fi sau nu încadrată în cele prevăzute de OUG 82/2006 cu modificările și completările ulterioare. Așa s-a dispus și acum. Situația se poate clarifica, dacă anumiți decidenți nu ar fi mai catolici decât papa, cum spune o expresie binecunoscută.

Legea nr. 85/1995 cu modificările și completările ulterioare prevede, la art. 141 dreptul cadrelor militare, în timp de pace, la concedii fără plată, pe o durată de cel mult patru ani, dacă solicită să își urmeze soția sau soțul trimis în străinătate (…) pentru îndeplinirea unei misiuni permanente (…), pentru o perioadă mai mare de șase luni sau dacă au fost selectate pentru a ocupa temporar posturi în structurile din cadrul organizațiilor internaționale din care România face parte, în baza aprobării prealabile a ministrului apărării naționale.

Pentru alte cazuri, temeinic motivate, cadrele militare în activitate au dreptul la concedii fără plată, pe durată determinată, de cel mult un an. În situațiile menționate, aprobarea concediului o dă ministrul apărării naționale sau comandanții stabiliți de acesta.

De asemenea, ministrul apărării naționale poate prelungi durata concediilor fără plată cu cel mult un an. Am subliniat poate, pentru a se înțelege mai bine că este vorba de o normă permisivă, nu imperativă.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

1 comentariu

  • Nu intrebarile dintr-o bibliografie care nu avea nicio treaba cu postul au fost cauza. Se intampla, insa, cand coruptia, minciuna si ipocrizia prevalează elementarului bun simt, sa nu conteze legea sau firescul.
    Concursul a fost anulat pentru abuz în serviciu, neglijenta in serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fals in declaratii etc. A fost anulat pentru că este inadmisibil ca incompetenta, rea credinta si traficul de influenta sa produca angajari ale unor persoane care frizează moralul si normalul. Iar ministrul a mai fost mintit inca o data!
    Dar de ce sa lasi adevarul sa strice o stire buna?! 😉 mai bine sa produci elucubratii… cu gratie!

Lasă un comentariu