Săptămâna trecută, la sediul MApN, secretarul de stat şi şef al Departamentului pentru Armamente, Andrei Ignat, l-a reprezentat pe ministrul apărării naționale la audiențele din luna decembrie.

A fost ultima şedinţă de audienţe din acest an. Dacă avem în vedere faptul că, de aproape 10 ani, cu o singură excepție, în ianuarie 2013, miniștrii au delegat această activitate către secretarii de stat și secretarul general, este impropriu să folosim expresia „audiențe la ministrul apărării naționale”. Mai potrivit ar fi să vorbim despre audiențe la conducerea MApN.

Pe parcursul anului ce se încheie în curând, aproximativ 130 de persoane au fost planificate să-și prezinte doleanțele în fața reprezentanților conducerii MApN.

La fel ca în anul precedent, cele mai multe cazuri au fost de chemare/rechemare în activitate. Pe locul secund s-au clasat solicitările unor maiștri militari sau subofițeri de a trece în corpul ofițerilor. Mai toate, neîndeplinind condițiile stabilite prin Legea nr. 80/1995 sau ordine.

Deși actele normative au dispoziții destul de clare în acest sens, oamenii vin cu speranța că vor obține o derogare din partea ministrului, mai ales de la criteriul privind vârsta. Pentru că, am mai spus-o, s-au întâmplat și astfel de situații. E drept, nu recent, în urmă cu câțiva ani, dar oamenii n-au uitat. Mai ales cei respinși din această cauză care, în comparație cu norocoșii, se consideră, evident, nedreptățiți. Și insistă.

Pentru a treia oară, un subofițer a venit în audiență cu solicitarea de a fi trecut în corpul ofițerilor. De 16 ani face rapoarte în acest sens. Avea 27 de ani când a înaintat primul raport, îndeplinea condițiile, dar, spre ghinionul său, nu a primit răspuns. Nici pozitiv nici negativ. Și-a continuat activitatea, ba chiar, o perioadă destul de mare, a dus prin cumul atribuțiile unei funcții de ofițer pe care, spune, le-a îndeplinit foarte bine odată ce în aprecierea de serviciu a primit calificativul FB. A făcut alt raport. I s-a respins pentru că depășise vârsta. Funcția a fost încadrată însă până la urmă. Cu un coleg aflat aproape în aceeași situație. Aproape, pentru că era mai mare ca vârstă. După ce a prezentat toată situația, subofițerul venit în audiență și-a exprimat supărarea și dezamăgirea că nu se folosește aceeași măsură pentru toți.

Alte aspecte prezentate, în decursul acestui an, conducerii ministerului cu ocazia audiențelor au avut ca obiect recalcularea și actualizarea pensiilor, gestionarea resurselor umane – încadrări, avansări, relații interumane în unități, mutări în alte garnizoane etc. – și probleme sociale. Deși puține ca număr, acestea din urmă sunt cele mai delicate și dificil de rezolvat.

Despre autor

Irina Nedelcu

Irina-Mihaela Nedelcu este absolventă a Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti. Domeniile de responsabilitate: legislaţie militară, logistică şi probleme sociale.

1 comentariu

  • Zâmbind complice pe sub mustață (pentru că nu sunteți în situația lui) spuneți că subofițerul este ghinionist…hmm
    … și nu este singurul care are ghinion.
    Sunt mulți (ofițeri și subofițeri deopotrivă) care nu au norocul să fie soțul, copilul, nepotul sau colegul (de școală, de petreceri etc.) CUIVA care ar putea „să-l dezlege de ghinion”.
    „Ghinioniștii” se consolează că pot face treaba altora „PRO BONO” sperând că la un moment dat vor fi și ei apreciați ….
    Sictirul cu care ești tratat – un mod sigur de a-ți pierde încrederea în comandanți …. pe toate treptele ierarhice.

Lasă un comentariu