Timp de trei zile, în perioada 15-17 februarie, în garnizoana Vatra Dornei, în zona Piatra Fântânele, a avut loc etapa finală pe Ministerul Apărării Naţionale a Campionatului militar de schi pentru unităţile de instrucţie.

Un ultim efort, în proba de biatlon.
Foto: Cristian Lenga

La competiţie au participat loturile Statelor Majore ale Forţelor Terestre (SMFT), Forţelor Aeriene(SMFA), Forţelor Navale (SMFN), precum şi cel al Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii (CCI).

În prima zi competiţională, miercuri, 15 februarie, a avut loc proba de biatlon, masculin şi feminin. Băieţii au parcurs nouă kilometri, respectiv cinci kilometri fetele, iar pe durata probei au avut două opriri pentru a executa trageri din poziţia culcat nerezemat şi din picioare.

Concentrare maximă. Fiecare cartuş contează.
Foto: Cristian Lenga.

Fiecare concurent a primit câte cinci cartuşe pentru tinţa dispusă la 100 de metri.

La categoria masculin, primele trei locuri au fost ocupate de militari din SMFT. Pe prima poziţie a urcat caporalul Dumitru Moişan, urmat de caporalul Mihai Cupşa şi caporalul Ioan Hogiu. La feminin, locul întâi a fost adjudecat de caporalul Diana Robu, iar următoarele locuri au fost ocupate de soldații Lenuţa Ştef şi Dănuţa Ciurea, toate din SMFT.

Fotografie de grup cu toţi participanţii, alături de drapelul CISM.
Foto: Cristian Lenga

Încă din prima zi, lotul Forţelor Terestre a arătat cât este de pregătit, plasându-se în fruntea clasamentului.

A doua zi a avut loc proba de ştafetă masculin. Tragerile au avut din nou un rol important pentru că fiecare ratare a adus minute importante de penalizare.

Şi de această dată, locul întâi a fost ocupat de lotul SMFT, urmat de loturile CCI şi SMFA. Cea de-a treia probă nu avusese încă loc, iar lotul SMFT era greu de ajuns din urmă. Astfel, lupta cea mai mare s-a dat pentru poziţia secundă.

După un traseu de peste 12 kilometri, echipele trec linia de sosire, în proba de patrulă.
Foto: Cristian Lenga.

Ultima zi competiţională, vineri, a fost dedicată celei mai importante şi complexe probe din competiţie, patrula. Odată cu aceasta, la fel ca în fiecare an, în zilele de 17 şi 18 februarie, s-a aniversat şi ziua Consiliului Internaţional al Sportului Militar (CISM), organizaţie care are ca scop principal promovarea păcii prin sport în rândul forţelor armate.

Proba a constat în parcurgerea pe schiuri a unui traseu variat, de peste 12 kilometri, pe parcursul căruia concurenţii au fost nevoiţi să treacă peste mai multe momente de tragere cu armamentul individual de infanterie, aruncarea grenadelor de mână şi trecerea printr-un teren contaminat.

Aruncarea grenadelor de mână, proba care aduce puncte în clasament, dar şi minute de penalizare.
Foto: Cristian Lenga

Lucrurile au fost destul de clare privind prima poziţie, lotul SMFT reușind să obţină aurul aşa cum a obişnuit să o facă la ultimele ediţii. Locul al doilea a fost ocupat de patrula CCI, iar cel de-al treilea, chiar dacă a avut cel mai mare punctaj la tragere, de echipa SMFA.

Astfel, în urma probelor desfăşurate, lotul SMFT a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, din nou, în clasamentul general, urmat, în ordine, de cele ale CCI, SMFA şi SMFN.

Viteză maximă la coborâre.
Foto: Cristian Lenga

Premiile au fost înmânate de colonelul Iulian Berdilă, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan, de colonelul Marian Dragomir, comandantul Batalionului 17 Vânători de Munte Dragoş Vodă, şi de locotenent-colonelul Octavian Cioancă, comandantul Batalionului 817 Artilerie Mixtă Petru Rareş. De asemenea, Fundaţia General Ştefan Guşă a recompensat cu premii în bani pe cei mai buni sportivi militari din loturile câştigătoare, astfel: pe caporalul Dumitru Moişan (SMFT), cu 1.000 de lei, pe caporalul Daniel Beldungam (CCI), cu 800 de lei, şi pe caporalul Marius Coştiuc, din lotul SMFA, cu 600 de lei.

Aţi demonstrat pe parcursul acestei competiţii că aveţi o bună capacitate de efort fizic şi un bun nivel al deprinderilor tehnice specifice schiului, acumulate în timpul procesului de instrucţie, spunea, la încheiere, colonelul Cristian Pelea. Vă felicit pentru modul în care aţi evoluat, pentru efortul depus şi rezultatele obţinute. Declar închis Campionatul militar de schi pentru unităţile de instrucţie, ediţia 2017.

De asemenea, vicepreşedintele comitetului de organizare a mai oferit plachete, pentru sprijinul acordat în organizarea şi desfăşurarea competiţiei, coloneilor Iulian Berdilă şi Marian Dragomir, locotenent-colonelului Octavian Cioancă şi profesoarei Rodica Drăguş.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

Lasă un comentariu