Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat joi, 16 ianuarie, la şedinţa anuală de autoevaluare a Statului Major al Forţelor Terestre (SMFT), activităţile desfăşurate pe parcursul anului 2019 fiind trecute în revistă de generalul-maior Dorin Blaiu.

Potrivit datelor prezentate de comanda SMFT, în ceea ce privește instruirea militarilor din cadrul unităților și marilor unități subordonate, dincolo de activităţile curente de pregătire profesională au fost planificate, organizate şi desfăşurate un număr de 12 exerciţii importante atât în țară, cât și în străinătate, la care au participat 20.000 de militari, dintre care 9.000 din state membre ale NATO şi partenere.

Pentru anul 2020, structurile Forțelor Terestre române vor rămâne angajate în importante evenimente de instrucţie, în context multinaţional şi întrunit, la exerciţii naţionale şi în afara spaţiului naţional. Structuri ale SMFT vor fi implicate şi în activități de instruire multinaționale în marja exercițiului Defender Europe 20, care va fi desfășurat de armata Statelor Unite ale Americii în acest an în Europa, ca parte a Operațiunii Atlantic Resolve.

Potrivit normativelor Parlamentului României, ale CSAT şi ale eşaloanelor superioare în domeniul misiunilor în afara teritoriului statului român, ca rezultat al caracteristicilor mediilor operaţionale externe în care se acţionează, Forţele Terestre române au rămas, şi în 2019, din punct de vedere al dislocării personalului, echipamentelor şi tehnicii militare, principalul contributor al Armatei României la misiuni externe.

Forţele Terestre ale Armatei României au avut în 2019 şi vor păstra şi în anul 2020, în ţară, pachete de forţe în aşteptare – dislocabile la ordin – în măsură să răspundă şi să se integreze în cadrul unor capabilităţi ale NATO în vederea executării unor posibile operaţii ale Alianţei. De asemenea, structuri ale acestei categorii de forțe sunt nominalizate şi se instruiesc ca forţe de rezervă pentru misiuni şi operaţii ale NATO, ONU, UE, OSCE sau de tip coaliţie.

În perspectivă, obiectivele principale ale SMFT pentru anul 2020, enunţate de generalul-maior Dorin Blaiu şi aprobate de conducerea Ministerului Apărării Naţionale, sunt: dezvoltarea sistemului de comandă-control, demonstrarea capacităţii de reacţie a categoriei de forţe pentru descurajare militară prin derularea unui continuu program de exerciţii şi de executare a misiunilor, crearea unor capabilităţi de răspuns pregătite să respingă eventuale acţiuni agresive la adresa României şi, nu în cele din urmă, finalizarea procesului de modernizare a învăţământului militar.

Toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru 2020 vor fi îndeplinite. Avem toate premisele să reuşim deoarece planurile sunt întocmite, bugetul este alocat şi, ceea ce este cel mai important, Forţele Terestre române dețin personalul calificat să ducă la bun sfârșit acest lucru, a concluzionat generalul-maior Dorin Blaiu la finalul ședinței de autoevaluare.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu