Sâmbătă, 9 iunie, la Baza 95 Aeriană Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu s-a organizat Ziua Porţilor Deschise. Un regal aviatic, unde iubitorii de aviaţie din zona Moldovei şi nu numai s-au bucurat de dragostea şi pasiunea pentru zbor.

IAR-urile 99 „Şoim” ale Bazei 95 Aeriană.
Foto: Lucian Irimia

Cerul Bacăului a fost martor la un frumos show aviatic, realizat de aviatorii Bazei 95 Aeriană. Au mai participat Aeroclubul României şi operatori privaţi. Organizatorii au pregătit şi o expoziţie cu tehnică şi echipamente militare, unde publicul larg şi mai ales copiii s-au bucurat din plin. Vremea a fost de partea tuturor.

MiG-ul 21 „LanceR” şi al său sunet inconfundabil a încântat publicul.
Foto: Lucian Irimia

Mitingul aerian a început cu o ceremonie militară şi religioasă, la sfârşitul căreia militarii Bazei 95 Aeriană au acordat onorul publicului. Un moment frumos a fost realizat de muzica militară a garnizoanei Bacău în deschiderea show-ului aerian. Au urmat operatorii civili cu frumoasele lor avioane ultrauşoare ce au reuşit să smulgă publicului ropote de aplauze.

F-16 . Oare câţi G a suportat pilotul în acest viraj de luptă?
Foto: Lucian Irimia

În cadrul mitingului, au fost prezentate exerciţii cu aeronavele militare F-16 Fighting Falcon, MiG-21 LanceR, IAR-99 Şoim, IAR-99 Standard, IAR-316 B Alouette, YAK-52, C-130 Hercules, aparate provenite din Baza 71 Aeriană Borcea, Baza 86 Aeriană de la Câmpia Turzii, Baza 90 Transport Aerian Otopeni, Baza 95 Aeriană, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc.

Măiestria parașutiștilor.
Foto: Lucian Irimia

Publicul a putut să vadă formaţii de avioane, diferite tipuri de acrobaţii aeriene şi chiar simulări de luptă aeriană. Alături de acestea, Şoimii României şi Iacării Acrobaţi i-au încântat pe participanţi. Show-ul a fost completat de militarii Batalionului 630 Paraşutişti Smaranda Brăescu şi de pasionaţii de zbor de la Aeroclubul României, care au executat salturi cu paraşuta.

Asociaţia „Tradiţia Militară” a fost alături de aviatori.
Foto: Lucian Irimia

Poliţia Militară şi artileria antiaeriană a Bazei 95 Aeriană au arătat cum se acţionează eficient. Membrii Asociaţiei Tradiţia Militară au executat exerciţii de mânuire a armamentului şi au fost echipaţi în ţinute din Primul Război Mondial.

În plin tonou!
Foto: Lucian Irimia

Mitingul a fost încheiat de evoluţia solo a MiG-ului 21 LanceR, pilotat cu măiestrie de generalul de flotilă aeriană Cătălin Băhneanu şi de comandorul Dan Moise.

Nu e un atac! A fost doar un exerciţiu al Poliţiei Militare a Bazei 95 Aeriană.
Foto: Lucian Irimia

Mă bucur că şi în acest an a fost o ediţie reuşită, iar participanţii s-au simţit foarte bine. Ne dorim ca acest miting aviatic să devină un element de referinţă în memoria românilor. Vremea ne-a ajutat, deși cu o seară înainte în Bacău a fost furtună. Evoluţiile aeronavelor au încântat publicul larg; a fost o sărbătoare a aviaţiei şi le mulţumesc tuturor care astăzi au fost alături de noi, a declarat comandantul Bazei 95 Aeriană, comandor Leonard Baraboi.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu