În perioada 30 septembrie –4 octombrie, la Centrul Naţional de Instruire Charalitsa, din Bulgaria, se desfășoară exerciţiul multinaţional Balkan Bridges 19.

Reprezentanţi ai forţelor armate din nouă ţări din sud-estul Europei (Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia) participă la această activitate.

Scopul exerciţiului, bazat pe un scenariu fictiv al unei operaţii de stabilitate, este antrenarea structurilor militare participante pentru creşterea capacităţii de răspuns la riscuri regionale de securitate, folosind facilităţile naţionale de simulare/jocuri de război integrate într-o reţea sud-est europeană de instruire şi exerciţii (SEEETN).

Aceasta este realizată şi dezvoltată în cadrul Iniţiativei şefilor statelor majore generale/apărării ale ţărilor din Balcani, care au identificat necesitatea şi au iniţiat crearea unei capabilităţi de modelare şi simulare distribuite şi interconectate pentru instruire.

Ţinta principală de instruire este statul major al Comandamentului SEEBRIG (Brigada Multinaţională din Sud-Estul Europei), cu sediul în Larissa, Grecia, al cărei comandant este (până în 2020) generalul de brigadă Tudorică Petrache, un veteran al teatrelor de operaţii din Irak și Afganistan.

România are o contribuție semnificativă în cadrul nucleului permanent de stat major al brigăzii (nouă militari, cea mai mare contribuție după țara gazdă, Grecia) exercitând conducerea structurilor de CIMIC, comunicaţii și tehnologia informației și contribuind cu personal în cadrul structurilor de resurse umane, operații, geniu și sprijin/secretariat.

Exerciţiul Balkan Bridges 19 este una dintre cele mai importante activități ale SEEBRIG în anul 2019. Astfel sunt verificate şi validate, într-un cadru realist, procedurile de operare standard și sistemul de comandă și control, care cuprinde aproximativ 4.500 de militari – cea mai importantă structură militară multinaţională non-NATO din sud-estul Europei.

•Locotenent-colonel Daniel Natu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu