Exercițiu multinațional cu trupe în teren și parașutări de precizie, aterizări cu parașuta rotundă și aripă, marș cu peste 20 de kilograme în spate, presărat cu diverse încercări, acestea sunt, pe scurt, probele care definesc Memorialul General-maior Grigore Baștan, ediția 2019. În acest an, s-a înregistrat și o premieră: participarea unei echipe a Batalionului cu destinație specială Fulger din Republica Moldova.

Se spune că parașutismul alege caracterele tari. Acest lucru a fost demonstrat de cele 13 echipe care s-au întrecut pentru a obține mult râvnitul trofeu, Cupa transmisibilă General-maior Grigore Baștan. Această competiție a devenit deja o tradiție în rândul parașutiștilor militari. Dovadă stă și faptul că Baștaniada, așa cum este cunoscut acest exercițiu în rândul celor care poartă cu mândrie bereta bordo a ajuns la a 32-a ediție.

Colonelul Gabriel Carpiuc, comandantul Centrului de Perfecționare ISR, Parașutiști și JTAC General-maior Grigore Baștan, din Buzău, a analizat competiția, iar concluzia sa a fost clară: Echipele sunt determinate, hotărâte și dornice să câștige acest trofeu. De asemenea, exercițiul este o prioritate pentru noi de a promova imaginea parașutismului militar românesc.

Foto: Cătălin Mărculescu

Principalele etape ale exercițiului au constat în inserția prin parașutare cu armament și materiale într-un raion determinat, aruncarea grenadelor de mână de exercițiu, deplasarea în teren contaminat, traversarea râului Buzău pe funicular, acordarea primului ajutor și executarea unei ședințe de tragere specifică, toate acestea pe o distanță de aproximativ 25 de kilometri, pe Aerodromul Buzău și în poligonul de tragere de la Mărăcineni.

Cele 13 echipe au avut un obiectiv clar: să urce pe podium cât mai sus. Dar, ca la orice competiție, clasamentul se constituie în funcție de performanțe. De această dată, pe primul loc s-au clasat militarii Brigăzii de Informații Militare din Buzău. Șeful echipei, locotenent-colonel Iulian Voloșincu, ne-a dezvăluit ce i-a motivat pe militarii săi: Întotdeauna, la o asemenea competiție, toți ne propunem să fim pe locul 1 și luptăm ca să fim acolo. Echipa mea a fost constituită din militari 40+, spiritul de echipă și hotărârea sunt ingredientele pe care consider că echipa mea le-a avut și care au dus la ocuparea locului întâi. Este rezultatul unei munci, unei cariere în spate, cumul de exerciții, aplicații care au fost acum încununate cu acest loc întâi.

Probele au pus în valoare pregătirea militarilor parașutiști. Chiar dacă a fost un traseu solicitant, participanții au afirmat la unison că sunt pregătiți să facă față oricăror provocări. Militarii Batalionului 52 Operații Speciale Băneasa-Otopeni au dedicat Baștaniada camaradului lor, căzut în teatrul de operații din Afganistan, sublocotenentul (pm) Ciprian-Ștefan Polschi. După ce ne-am regrupat, după parașutare, pe aerodromul Buzău, toți am purtat acest tricou în memoria sublocotenentului (pm) Ciprian Polschi, căzut la datorie în capitala Afganistanului, Kabul, la 5 septembrie. Îi dedicăm toată această cursă, ne-a transmis un reprezentant al echipei militarilor de la operații speciale.

Gestul lor i-a impresionat pe cei prezenți, dar și pe organizatorii competiției.  Valentina Baștan, fiica generalului-maior Grigore Baștan, ne-a povestit cu emoție în glas: Pe militarii de la operații speciale îi respect din tot sufletul pentru că participarea lor la competiție a avut un alt scop: să arate că acea componentă esențială a luptătorilor este spiritul de corp. Nu mai e nevoie să spunem ce înseamnă, pentru că ei l-au demonstrat. Spiritul de corp a însemnat că ei au participat la această competiție în onoarea, respectul și omagiul pe care l-au adus colegului lor, din păcate dispărut la datorie, sublocotenentul (pm) Ciprian Polschi. Cuvintele sunt puține, dar i-am văzut uniți, și-au arătat respectul pentru sacrificiul camaradului lor.

Pentru generalul de brigadă (r) Marius Crăciun, vicepreședintele Fundației General-maior Grigore Baștan, gestul militarilor de la operații speciale este un lucru obișnuit pentru că ei, parașutiștii, sunt oameni cu foarte mult suflet, cu foarte mult curaj, oameni dedicați meseriei, bărbați și femei care își fac datoria în teatrul de operații din Afganistan, unde pentru prima dată participă un batalion de parașutiști, Batalionul 495 Parașutiști Protecția Forței Vulturii Negri, dar și în țară, unde pe lângă faptul că se instruiesc intens, nu-și uită eroii.

Îi felicit pe câștigători, îi felicit pe toți participanții, mai ales pentru că unii dintre ei au fost la prima activitate de acest gen și vreau să remarc că, în lotul Batalionului 495 Parașutiști, au fost militari care au fost încorporați în urmă cu patru luni, ceea ce spune foarte mult despre angajamentul acestor militari, a afirmat generalul-maior Gheorghiță Vlad, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău care a găzduit activitatea.

Memorialul General-maior Grigore Baștan, ediția 2019, s-a bucurat și de prezența elevilor Colegiului Militar Național Dimitrie Cantemir din Breaza, care, după spusele lor, vor fi, cel puțin unii dintre ei, viitori parașutiști. Elevii cantemiriști au vizitat și comandamentul Diviziei 2 Infanterie Getica, fiind întâmpinați de comandantul marii unități, general-maior Gheorghiță Vlad.

Elevii s-au dovedit receptivi la tradiţiile de luptă ale marii unități, dar şi la misiunile actuale pe care Divizia 2 Infanterie Getica le desfăşoară în ţară şi în teatrele de operaţii, alături de partenerii din NATO.

Totodată, comandantul diviziei a prezentat elevilor și oferta educațională actuală și pașii de urmat, încurajându-i pe tinerii cantemiriști să își urmeze visurile în cariera militară. Generalul-maior Vlad i-a îndemnat să urmeze exemplul liderilor Armatei României care provin din colegiile naționale militare.

• Maistru militar principal Iulian Cadulencu

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu