Săptămâna trecută, la Sibiu, s-a desfăşurat etapa I a Competiţiilor aplicativ-militare şi sportive pentru instituțiile militare de învăţământ.

La concurs au participat loturile sportive ale academiilor şi şcolilor de maiştri militari şi subofiţeri ale categoriilor de forţe ale armatei, lotul Academiei Tehnice Militare (ATM) şi al Institutului Medico-Militar (IMM). În total, opt echipe s-au înscris la campionatul militar de volei.

În primele trei zile, s-au jucat câte 24 de meciuri. De dimineaţa până seara. Un adevărat tur de forţă pentru cei şase arbitri.

Echipa IMM a fost surpriza competiţiei. A învins în grupă, la feminin, echipa AFT şi a intrat în finală. Trebuie menţionat că medicii militari sunt la a doua participare la această competiţie, deci fără prea multă experienţă. Totuşi, din lotul AFT au lipsit mulţi titulari, pentru că sunt plecaţi în străinătate, prin bursa de studii Erasmus, explică vicepreşedintele comitetului de organizare şi şef al comisiei tehnice la această competiţie, colonelul Cristian Pelea.

Sâmbătă s-au jucat finalele, în urma cărora s-au stabilit locurile de pe podium. Bătălia s-a purtat atât pe teren, cât şi pe margine, între galerii. Gazdele, studenţii AFT, au avut instrumente de percuţie şi vuvuzele cu care şi-au încurajat colegii. Dar nici susţinătorii celorlalte instituţii de învăţământ nu s-au lăsat mai prejos şi şi-au improvizat propriile tobe, din sticle pe care le-au umplut cu pietre. La o asemenea susţinere, jucătorii s-au simţit obligaţi să continue spectacolul şi în teren.

Pentru ultimul loc pe podium s-au luptat studentele din Academia Forţelor Aeriene (AFA) cu cele din AFT. După două seturi, ambele câştigate cu 25 la 17, sportivele din Brașov au zburat pe locul al III-lea, sărbătorind victoria cu un fel de învârtită românească.

Foto: Alina Crișan

La masculin, lupta s-a dat între Academia Navală Mircea cel Bătrân (ANMB) şi AFA. Scorul a fost strâns, ambele echipe luptând pentru fiecare punct. Dacă, la prima vedere, marinarii, mai mici de înălţime decât piloţii, păreau să nu aibă prea multe şanse, în timpul jocului ei au fost cei au reuşit să zboare, doborând studenţii AFA de pe podium.

Această victorie înseamnă foarte mult pentru noi, deoarece este deja o tradiţie rivalitatea între Forţele Navale şi Forţele Aeriene, mă lămureşte căpitanul echipei marinarilor, sergent Bogdan Dorobăţ, student în anul al III-lea la ANMB.

Bătălia finală s-a dat între sportivii din ATM şi AFT, la masculin, şi ATM şi IMM, la volei feminin.

Fetele au spart gheaţa şi s-a văzut clar o îmbunătăţire în jocul celor care au disputat finala. Lipsa de experienţă a studentelor IMM şi-a spus însă cuvântul, iar titlul de campionă a revenit fetelor din ATM.

Apoi, a început cel mai disputat meci, AFT versus ATM. Lupta a durat aproape două ore, s-au jucat cinci seturi şi, până în ultimul moment, nimeni nu ştia care echipă va câştiga, cu toate că era clar că de o parte a fileului stătea experienţa, iar de cealaltă voinţa.

Studenţii ATM erau calmi, concentraţi şi parcă intuiau unde va cădea mingea. În schimb, studenţii AFT recuperau minusurile prin efort şi cu toate că nu erau, de cele mai multe ori, la locul potrivit, făceau ei cumva să ajungă.

La fel ca anul trecut, competiţia a fost câştigată de studenţii de la ATM atât la feminin, cât şi la masculin. Nu ar trebui să fie surprinzător, având în vedere că au ca antrenor un voleibalist profesionist, jucător în Divizia A – Florin Bărăgan. Strategia jocului lor a fost mereu adaptată pe parcursul meciului, ajustată, mulată pe adversari.

Duminică, la sala de sport a academiei, s-a desfăşurat festivitatea de premiere, în acordurile Muzicii Militare. La activitate au participat locţiitorul comandantului AFT, colonel Stelian Popescu, locţiitorul comandantului Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi Sprijin de Luptă General Eremia Grigorescu, colonel Aurel Iacobescu, şi prorectorul pentru formare continuă şi relaţia cu studenţii din AFT, colonel Constantin Grigoraş.

Despre autor

Alina Crișan

Plutonierul Alina Crişan a absolvit Şcoala Militară de Muzică, Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti şi Facultatea de Comunicare şi Jurnalism. Este preocupată de domeniul învăţământului militar şi realizatoare de emisiuni la postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu