La 24 august, a avut loc, la Romaero Băneasa din Capitală, ediția cu numărul 11 a Bucharest International Air Show & General Aviation Exhibition (BIAS). Accesul publicului a fost permis de la ora 8, iar show-ul în sine a început o oră mai târziu.

Foto: Adina Călin

Publicul a fost prezent în număr mare, iar posibilitățile multiple de petrecere a timpului liber i-au făcut pe vizitatori să petreacă ore bune alături de aviatori.

Cei sosiți să asiste la mitingul aviatic au avut posibilitatea să viziteze și un stand static, în care au fost expuse mai multe aparate de zbor, de tipuri și mărimi diferite. În unele dintre acestea a fost permisă urcarea, astfel că au rezultat milioane de fotografii de colecție, cu copii la manșă sau la bordul unor aeronave.

Foto: Cristian Frisk

Printre atracțiile principale au fost un avion al NATO, de tipul AWACS, dar și elicoptere militare, ori cele din dotarea SMURD sau a poliției.

Foarte vizitate au fost avioanele expuse în partea istorică a standului. Aparatele de zbor construite la începutul secolului al XX-lea de Traian Vuia, Aurel Vlaicu sau Henri Coandă au stârnit interesul publicului, fiind considerate veritabile atracții ale expoziției.

Foto: Adrian Sultănoiu

În interiorul unui hangar au fost amplasate standuri diverse, care au alcătuit un fel de bazar cu tematică aviatică. Acolo s-au regăsit de la produse editoriale până la suvenire sau avioane de mici dimensiuni.

Simulatorul de zbor a fost asaltat, iar mulți dintre vizitatori au promis că vor reveni, alături de aviatori, dorind să obțină mai multe informații despre meseria de pilot ori cele complementare zborului.

Foto: Adrian Sultănoiu

A fost amenajat un sector special cu mâncare și băuturi, foarte vizitat de spectatorii prezenți. În pofida caniculei – la ora prânzului, mercurul în termometre a trecut de 37 de grade Celsius – afluența de public a fost una deosebită. Organizatorii au amenajat o tribună cu scaune, la umbră, sub corturi, unde publicul a putut asista la elemente de acrobație.

Foto: Adrian Sultănoiu

Alți temerari, în special cei care au dorit să surprindă și fotografii, au ales o poziționare mai aproape de locul de decolare și aterizare, înfruntând soarele arzător. Înarmați cu șezlonguri, pălării de soare, creme contra arsurilor, dar și aparate performante de filmat și fotografiat, pasionații de aviație au stat ore în șir să urmărească desfășurarea exercițiilor aeriene.

Foto: Adrian Sultănoiu

Au fost mulți care și-au găsit un loc la primele ore ale dimineții și au mai plecat abia la finalul mitingului, ceea ce demonstrează pasiunea acestora pentru avion și aviator. Atmosfera a semănat, pe alocuri, cu un picnic, în condițiile în care multe familii au venit cu gândul de a petrece o mare parte din zi la Romaero Băneasa.

Foto: Adrian Sultănoiu

Una dintre problemele cu care s-au confruntat organizatorii a fost aceea a sonorizării. Zgomotul făcut de avioane, în special de cele supersonice, a acoperit, de multe ori, informațiile transmise de moderatori prin stația de amplificare.

Foto: Adrian Sultănoiu

Informațiile tehnice, extrem de utile pentru un public cvasinecunoscător, legate de avioane, piloți, figurile acrobatice executate, au reprezentat un liant foarte important între public și organizatori. Poate, la edițiile viitoare, problema va fi trecută cu prioritate pe agenda de lucru a amfitrionilor.

Foto: Adrian Sultănoiu

O altă problemă rămâne aceea a parcărilor supraaglomerate din zonă. Organizatorii, pe baza experiențelor anterioare, au anunțat prin toate modalitățile, inclusiv în invitații, că accesul facil ar fi cu mijloacele de transport în comun, dar avertismentul a fost ignorat de mulți, așa că îmbulzeala pe fiecare centimetru pătrat liber de asfalt a fost și anul acesta o realitate.

Foto: Adrian Sultănoiu

BIAS 2019 poate fi catalogat drept un show empatic, care a atras magnetic un public eterogen, oferindu-i un numitor comun cu care l-a ținut ore întregi în soarele puternic de august. Așteptăm ediția 2020 a BIAS!

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu