Într-o încercare de a se delimita de eșecurile frecvente ale noilor arme comandate de țarul de la Kremlin, Vladimir Putin, Biserica Ortodoxă Rusă a luat o decizie cel puțin surprinzătoare. Mai precis, dorește să renunțe la practica, veche, de binecuvântare a armelor și sistemelor de armamente.

Binecuvântarea oricăror tipuri de arme a căror utilizare poate duce la moartea unui număr nedefinit de persoane, inclusiv a armelor de distrugere în masă, nu reflectă tradiţia bisericii ortodoxe şi trebuie exclusă din practică, se precizează într-un proiect supus unei dezbateri interne și postat pe site-ul patriarhiei Moscovei. Elaborat de un organ consultativ al Bisericii Ortodoxe Ruse, prezidat de patriarhul Kirill, acest text lansează o discuţie publică pe subiectul respectiv. Credincioşii şi responsabilii clerului au termen până la 1 iunie să se pronunțe asupra temei.

În ultimii ani, Biserica Ortodoxă Rusă a primit lovitură după lovitură, iar imaginea sa a ieșit grav șifonată nu numai pe plan internațional, dar și pe plan intern. Schisma bisericii ortodoxe ucrainene, conflictele cu patriarhia de la Ierusalim, dar și cea greacă, au slăbit influența ecumenică a Moscovei în spațiul ortodox, pe care încearcă, de câteva secole, să-l domine și să-l unifice sub pretextul panslavismului și panortodoxiei. De asemenea, apropierea fățișă de regimul autocrat și militarist, promovat de două decenii de Vladimir Putin, a dus la scăderea încrederii în biserică a unei pături importante din societatea rusă, în special persoane educate și cu viziuni democratice.

Însă nu trebuie uitat că biserica ortodoxă de la Moscova începe să piardă tot mai multă încredere și în rândul celor mai puțin instruiți și cu venituri mici, din cauza opulenței afișate de fețele bisericești cu statut înalt și a corupției endemice din sânul bisericii. Astfel că, de cele mai multe ori, reprezentanții clerului, în frunte cu patriarhul Kirill, asupra căruia oricum planează suspiciuni de contrabandă și alte afaceri necurate, au ajuns să fie asimilați politicienilor corupți și oligarhilor care fac legea în Rusia, sub oblăduirea lui Vladimir Putin.

De altfel, anumite practici neortodoxe și încercarea de implicare în treburile armatei, au făcut subiectul unor articole de presă nu tocmai favorabile bisericii ortodoxe ruse. În 2018, presa de la Moscova scria despre apariția unor cluburi militaro-patriotice ortodoxe pentru copii, înființate de diverse eparhii ale bisericii ruse, care cumpărau arme de foc și de airsoft. Preoții se arătau convinși că, în acest fel, adolescenții vor fi mai interesați de cultura ortodoxă rusă. Tot în 2018, armata rusă anunțase că intenționează să instruiască preoţii bisericii ortodoxe să conducă vehicule militare şi să opereze echipamente militare de comunicații.

Revenind la intenția bisericii ruse de a renunța la sfințirea armelor, trebuie precizat totuși că documentul subliniază că apărarea Patriei cu arma în mână va fi, în continuare, binecuvântată. De asemenea, vor rămâne în vigoare rugăciunea pentru soldaţi, binecuvântarea recruţilor şi sfințirea mijloacelor de transport. Tradiţia binecuvântării armelor în Rusia datează de la mijlocul secolului al XII-lea. Preoţii binecuvântau săbiile tinerilor prinţi ruşi, confirmându-le, astfel, statutul superior şi voinţa de a-şi apăra pământurile.

Slujbe de binecuvântare a rachetelor intercontinentale, a sistemelor de apărare antiaeriană şi a avioanelor de vânătoare au loc cu regularitate în armata rusă de la începutul anilor 2000, când biserica ortodoxă a început să capete influenţă după decenii de ateism sovietic.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu