Festivalul cântecului şi dansului popular La Oglindă al formaţiilor folclorice, aparţinând cercurilor militare din Ministerului Apărării Naţionale, s-a desfăşurat în perioada 20-22 iulie şi a fost organizat de Secţia Educaţie a Statului Major General, Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” şi Cercul Militar Bistriţa.

Ajuns la a VIII-a ediţie, festivalul, dedicat dragostei de neam şi ţară, a adunat formaţii artistice din garnizoanele Iaşi, Piteşti, Galaţi, Curtea de Argeş, Alba Iulia, Zalău, Brad, Braşov şi Bistriţa.

Foto: Robert Pop

Scopul festivalului a fost de a dezvolta preocuparea cercurilor militare ca instituţii de cultură ale armatei şi de a păstra tradiţiile folclorice ale poporului român. Prima activitate de acest gen a avut loc în urmă cu opt ani, iar, de atunci, formaţiile cercurilor militare se adună anual la Bistriţa pentru a cinsti tradiţiile predecesorilor.

Prin activitatea lor, cercurile militare luptă cu mijloace specifice, paşnice, pe frontul de apărare al demnităţii şi onoarei înaintaşilor. S-a remarcat continuitatea participării la toate cele opt ediţii ale festivalului a formaţiilor artistice din garnizoanele Galaţi, Zalău, Curtea de Argeş, Braşov şi Bistriţa.

Cu acest prilej, a fost salutată prezenţa tuturor participanţilor, dorindu-le, totodată, succes în promovarea tradiţiilor populare şi participarea la cât mai multe ediţii ale manifestării artistice organizate în garnizoana Bistriţa.

Programul a debutat joi, 20 iulie, cu întâlnirea şefilor cercurilor militare la cel din Bistriţa, unde au fost stabilite detaliile organizatorice.

Foto: Robert Pop

Tot în aceeaşi zi, în Sala George Coşbuc a cercului militar, au avut loc o serie de manifestări dintre care amintim: vernisajul expoziţiei de pictură Tradiţie şi modernism în judeţul Bistriţa-Năsăud, organizat de cercurile de pictură şi de filatelie Bisnumphila, lansarea cărţii Cugetări în bodegă, autor colonel (r) Mihai Lucian Valea, şi un schimb de opinii privind concluziile, modalităţile şi direcţiile de acţiune rezultate din experienţa acumulată în ediţiile precedente ale festivalului.

Ulterior, pe Pietonalul Liviu Rebreanu din municipiului gazdă, ansamblurile artistice participante la festival au prezentat portul popular specific zonei pe care acestea le reprezintă, defilând în frunte cu Muzica militară a garnizoanei Bistriţa.

De la orele 13.00, lângă statuia poetului George Coşbuc, din Parcul Municipal, în prezenţa subprefectului judeţului Bistriţa-Năsăud, Ciprian Ceclan Oprea, a viceprimarului municipiului Bistriţa, Cristian Niculae, a preşedintelui Federaţiei Internaţionale de Folclor, profesor dr. Dorel Cosma, a reprezentanţilor instituţiilor judeţene ale Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, a comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, colonel Iulian Berdilă, a comandanţilor unităţilor militare din garnizoană şi a unui numeros public, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului cântecului şi dansului popular al formaţiilor folclorice ale cercurilor militare –La Oglindă.

Cu această ocazie, participanţii au primit diplome de excelenţă, diplome de participare şi alte distincţii.

În toate zilele festivalului, de la orele 18.00, Cercul Militar Bistriţa a fost gazda Galei folclorului românesc, unde cei prezenţi au putut asista la spectacole de folclor autentic.

Foto: Robert Pop

Festivalul folcloric La Oglindă a avut o formulă de desfăşurare inedită, organizatorii nepunând accent pe clasificarea de dragul premiilor şi al ierarhiilor, ci pe cultivarea interesului, a preocupărilor şi a activităţii practice şi oneste pentru descoperirea, redescoperirea, descifrarea, păstrarea şi promovarea tezaurului numit tradiţie şi cultură românească, prin atragerea, instruirea şi încurajarea tinerilor în descoperirea acestor comori, din păcate, pe cale de dispariţie.

Totuşi, există mândria că municipiul Bistriţa, de altfel una dintre capitalele folclorului românesc, a găzduit cu sprijinul armatei şi a celorlalţi colaboratori un festival de asemenea profil.

Locotenent-colonel Cristian Mariș

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu