Luând în calcul succesul înregistrat la festivalul Neversea, Armata României a repetat experiența, fiind prezentă cu personal militar și tehnică de luptă la Untold 2019, în dorința de a fi alături de participanți.

Beneficiind de sprijinul organizatorilor, s-a reușit satisfacerea curiozității tinerilor în privința carierei militare.

Foto: Laurențiu Turoi

Astfel, le-au fost împărtășite elemente de bază ale vieții în armată, explicându-li-se, în același timp, că o eventuală alegere implică nu numai aspecte profesionale, ci și vocaționale. În acest caz, misiunea a căzut pe umerii personalului din Centrul Militar Zonal Cluj, prezent la standul de la Untold.

Foto: Laurențiu Turoi

Armata României a avut o participare activă în cadrul festivalului, unde s-au aflat militari din Divizia 4 Infanterie Gemina, specialişti din structurile EOD, operatori ai FOS, precum și elevi şi studenţi din instituţiile militare de învăţământ.

Emanoil, 24 de ani și operatori din Forțele pentru Operații Speciale.
Foto: Laurențiu Turoi

De asemenea, Regimentul 317 ISR Vlădeasa a organizat un bootcamp, unde participanții au putut să testeze live, nu pe calculator, ce înseamnă să parcurgi echipat corespunzător un traseu cu obstacole, să faci flotări sau să mergi târâș. Sunt doar câteva dintre provocările de care au avut parte doritorii, bineînțeles, pe opțiunea beginner (începător).

Foto: Laurențiu Turoi

Recunosc că nu mă așteptam să întâlnesc la Untold reprezentanți ai Forțelor pentru Operații Speciale din Armată. A fost o surpriză mai mult decât plăcută să pot discuta la festival cu militari amabili și să plec și cu o poză ca amintire. Iar partea cu exercițiile din bootcamp chiar a fost epică. M-am simțit pentru câteva minute soldat și, pentru alte câteva, am resimțit obosela de după exerciții, ne-a declarat Emanoil, un tânăr de 24 de ani, prezent la eveniment.

Foto: Laurențiu Turoi

Cea de-a cincea ediţie a festivalului internaţional Untold, care s-a desfășurat în perioada 1-4 august, la Cluj-Napoca, s-a dovedit a fi un real succes, mai ales că, pe scenă, au urcat artiști cunoscuți ca Robbie Williams, Armin van Buuren, 3 Are Legend, Martin Garrix sau David Guetta. Iar la această producţie spectaculoasă, care a presupus un efort logistic impresionant, a muncit o întreagă armată ca să asigure condițiile necesare celor câteva sute de mii de tineri spectatori.

Foto: Laurențiu Turoi

Un alt succes demn de menționat l-au avut, la standul Ministerului Apărării Naționale, militarii din Batalionul 51 Operații Speciale Vulturii, din Târgu Mureș. Însă concurența le-a suflat în ceafă, mai ales că îl avem în vedere pe colegul Jack, câinele militar de la EOD. Chiar dacă nu poate vorbi, tuturor celor cu care a interacționat le-a transmis din priviri: Suntem alături de voi!

Foto: Laurențiu Turoi

Jack și conductorul lui, plutonier-major Alexandru Sebastian Szasz, fac parte din Grupul 3 EOD din subordinea Diviziei 4 Infanterie Gemina. Sunt camarazi de ani buni, cu multe misiuni la activ, iar săptămâna trecută au luat parte la festivalul Untold 2019.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu