În perioada 1-3 aprilie, structuri din Batalionul Nave Treceri Fluviale au executat un exerciţiu complex de antrenament, într-un raion situat între kilometrii fluviali 50-52, pe braţul Măcin al Dunării.

Activitatea a constat în executarea unui marş cu o navă de tip BAC şi a unei serii de şedinţe de tragere, cu armamentul nou instalat pe aceasta.

Foto: Mihai Feraru

Pentru militarii Batalionului Nave Treceri Fluviale, această perioadă de instruire va rămâne în memorie ca fiind prima ocazie în care au participat cu tehnica din dotare la un exerciţiu cu trageri de luptă de tip LFX (Life Fire Exercise).

Pentru unii ar putea reprezenta un lucru normal, dar pentru ei este încununarea unei lungi perioade, în primul rând de proceduri legale în vederea asigurării armamentului specific tehnicii navale din dotare şi ulterior de antrenamente intensive pentru cunoaşterea acestuia şi utilizarea în condiţii de siguranţă maximă.

Foto: Mihai Feraru

Început iniţial cu recepţia armamentului şi ulterior continuat cu executarea tragerilor cu personalul nou-numit pe funcţii, exerciţiul a culminat cu tragerile de luptă cu nava, exerciţii de complexitate ridicată, care au constat în descoperirea, identificarea, clasificarea ţintelor navale şi, ulterior, angajarea acestora cu foc.

Seriozitatea militarilor în pregătirea activităţii a fost răsplătită de faptul că totul a decurs fără probleme, dar satisfacţia a fost maximă la vederea rezultatelor finale, aprecierea generală fiind Foarte bine.

Foto: Mihai Feraru

Batalionul Nave Treceri Fluviale – o structură unică în rândul Forţelor Terestre, cu subunităţi atât de geniu cât şi de marină, având în dotare preponderent nave fluviale – este destinat în special asigurării mobilităţii pe Dunăre pentru forţele proprii.

De-a lungul timpului, s-a considerat că la orice misiune încredinţată batalionului, pentru siguranţa apropiată terestră, dar şi cea aeriană se va solicita sprijin de la alte structuri specializate în acest sens.

Foto: Mihai Feraru

Însă, în decursul anilor, pe timpul nenumăratelor exerciţii şi misiuni executate, militarii batalionului au conştientizat că sporirea gradului de independenţă şi asigurarea prin forţe proprii a siguranţei apropiate este absolut necesară pentru îndeplinirea cu succes a întregului spectru de misiuni încredinţate.

Plecând de la aceste lecţii identificate, s-a cristalizat ideea găsirii unei soluţii pentru dotarea cu armament a navelor aparţinând structurii. În acest sens, cu aproximativ doi ani în urmă s-au început demersurile şi procedurile de a pune în operă această idee.

Foto: Mihai Feraru

În Poligonul Temporar de Tragere Pecineaga, exerciţiul de tip LFX a constituit încununarea eforturilor susţinute ale întregului personal al batalionului şi concretizarea dezideratului de a spori capacitatea de luptă a navelor din dotare pentru o independenţă cât mai mare în executarea misiunilor pe Dunăre.

Dacă cineva ne spunea, în urmă cu doi ani, că de pe navele din cadrul batalionului se va executa foc cu armamentul instalat la bord, armament prevăzut încă de la data fabricaţiei acestora, ne uitam cu îndoială la el.

Cu toate acestea, dorinţa puternică, perseverenţa şi seriozitatea personalului batalionului au fost elemente-cheie pentru ca astăzi, în poligonul de tragere, să se concretizeze acest lucru, a precizat comandantul Batalionului Nave Treceri Fluviale, colonel Constantin Andrei.

Foto: Mihai Feraru

Personalul Flotilei Fluviale, atât pe timpul pregătirii exerciţiului, dar mai ales pe timpul desfăşurării acestuia, a asigurat sprijinul necesar Batalionului Nave Treceri Fluviale, cu personal de specialitate, cu expertiză şi logistic.

  • Maior Mihai Feraru
  • Foto: Mihai Feraru

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu