În perioada 16-20 septembrie, pe Dunăre, pe brațul Sfântul Gheorghe și pe brațul Sulina, s-a desfășurat exercițiul Danube Protector 19, seria 11, etapa a II-a.

Nouă nave militare fluviale, un elicopter Puma Naval, două plutoane de infanterie marină, o grupă de scafandri de luptă și scafandri fluviali și două grupe de cercetare terestră de la Brigada 9 Mecanizată Mărășești și de la Regimentul 528 Cercetare Vlad Țepeș, în total 330 de militari, au executat acțiuni tactice pentru neutralizarea elementelor de diversiune ale inamicului fictiv din zona fluvială, pentru respingerea unui desant, precum și pentru menținerea libertății de navigație. Forțele participante au desfășurat, concomitent, activități de instrucție pe brațele Sfântul Gheorghe și Sulina, până la vărsarea acestora în mare.

Scopul acestui exerciţiu este de instruire pentru personalul nou-venit în Forţele Navale, dar şi de perfecţionare pentru personalul cu vechime, a declarat șeful de stat major al Comandamentului Flotilei Fluviale, comandorul Marian Rîşnoveanu. Un alt scop este de a realiza cooperarea între Forţele Navale şi cele Terestre. Acum 10 zile, pe braţul Chilia, am avut exerciţiul Riverine, la care au participat Forţele Navale şi Poliţia de Frontieră cu cele similare din Ucraina, iar în această lună am acoperit cu exerciţii cele trei braţe ale Dunării.

Potrivit scenariului exercițiului Danube Protector 19, militarii din Forțele Navale și din Forțele Terestre au fost nevoiți să contracareze mai multe amenințări, printre care perturbarea căilor de comunicații fluviale prin infiltrare de elemente paramilitare, crearea de tensiuni în porturile din Delta Dunării și modificarea rutelor de transport fluvial de materii. Este o misiune tipică pentru Infanteria Marină. Am executat sarcini de cercetare pentru descoperirea poziţiei inamicului şi a elementelor ostile. Am executat asaltul, am blocat inamicul şi l-am capturat, a afirmat locţiitorul comandantului Regimentului 307, locotenent-colonel Marius Gheorghescu.

La Sulina, publicul a avut ocazia să viziteze, miercuri, 18 septembrie, în intervalul orar 15-18, trei nave militare fluviale, care au fost acostate la cheul din localitate. Dorim să prezentăm populaţiei civile navele şi tehnica cu care ne instruim. Forţele Navale parcurg un program amplu de modernizare, iar din acest program fac parte şi navele fluviale, a precizat comandorul Marian Rîşnoveanu.

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu