După doar două luni de la celebrarea Centenarului Marii Uniri, militarii Brigăzii 81 Mecanizată General Grigore Bălan au îmbrăcat din nou straie de sărbătoare, aniversând 100 de ani de istorie şi excelenţă.

Continuatoare a tradiţiilor de luptă ale Regimentului 81 Infanterie Dej şi 223 Mecanizat Bobîlna,  Brigada 81 Mecanizată este şi a fost, încă de la înființare, o unitate de elită a Forțelor Terestre, fiind prima mare unitate care a atins exigenţele de interoperabilitate cerute de accederea în structurile militare ale Alianţei Nord-Atlantice.

În prezent, se află într-un proces accelerat de modernizare a infrastructurii și de dotare cu tehnică militară de ultimă generație, pentru a putea face față, la cel mai înalt nivel, misiunilor pe care le are de îndeplinit.

Odată împlinită, Marea Unire trebuia să fie apărată. Cea mai bună decizie a Consiliului Dirigent, luată exact a doua zi, a fost cea de transformare a Gărzilor Naționale Românești, formate din românii transilvăneni, în unități militare românești.

Dovada că ceea ce a fost realizat prin voința poporului trebuie apărat cu arma în mână a venit neașteptat de repede. În 1919, Regimentul 81 Infanterie a apărat Marea Unire de atacul armatei ungare conduse de Béla Kun, participând la luptele duse în Ungaria, până pe malul râului Tisa, căpătând dreptul de a înscrie acest nume pe Drapelul de Luptă.

Regimentul 223 Mecanizat Bobâlna, cea de-a doua unitate ale cărei tradiții le continuăm, a fost înființat într-un moment de cumpănă al Europei, în anul 1968, iar militarii lui și-au făcut datoria așa cum li s-a cerut, inclusiv în 1989.

La 1 martie 1995 lua ființă Brigada 81, în garnizoana Dej, prin desfiinţarea Regimentul 223 Mecanizat Bobâlna, urmând a fi dislocată, începând cu 4 ianuarie 2001, la  Bistriţa.

Militari brigăzii au participat în ultimii douăzeci de ani la misiuni din toate teatrele de operaţii în care Armata României a fost prezentă: Angola, Albania, Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Începând cu anul 2010, unitatea poartă cu mândrie numele generalului Grigore Bălan, care a făcut parte din primele unități militare românești înființate în Transilvania. Fidel jurământului său, acesta nu a ezitat să își dea viața, în septembrie 1944, pentru eliberarea Ardealului.

Manifestările organizate în perioada 6 – 11 februarie cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de existenţă au debutat printr-o ceremonie militară care a avut loc la sediul marii unităţi, în prezenţa comandantului Diviziei 4 Infanterie Gemina, generalul-maior Virgil-Ovidiu Pop.

În cadrul ceremoniei au fost acordate recompense cadrelor militare și au fost înaintați în grad cei mai merituoși soldați și gradați profesioniști.

Cercul Militar Bistriţa a găzduit Simpozionul aniversar organizat în colaborare cu Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, filiala Bistriţa-Năsăud, care a constituit pentru toţi invitaţii o adevărată lecţie de istorie a brigăzii și a primelor structuri militare românești înființate în Bistrița.

Seara zilei de șase februarie, i-a găsit pe militari, familiile acestora, dar şi un numeros public bistriţean, la Palatul Culturii din municipiu, unde Muzica Militară, Corul Brigăzii şi invitaţii acestora au încântat cu cele mai reprezentative piese din repertoriu.

Manifestările de luni, 11 februarie, au avut loc la sediul comandamentului, în prezenţa veteranilor de război, cadrelor militare active, în rezervă sau retragere, reprezentanților administrației publice județene și locale, mass-media precum și membrii comunității locale, care după o emoţionantă întâlnire între generaţii au participat la ceremonia de dezvelire a Plăcii Aniversare de 100 de ani.

Piaţa Petru Rareş din municipiu a devenit neîncăpătoare la momentul ceremoniei militare şi religioase.

După acordarea onorului militar șefului Statului Major al Forțelor Terestre şi intonarea Imnului Naţional, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei Andreicuţ, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a oficiat serviciul religios alături de un sobor de preoţi, binecuvântând militarii brigăzii.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ovidiu Liviu Uifăleanu, a decorat Drapelul de Luptă al marii unităţi cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în Grad de Cavaler, cu Însemn de Război, ca recunoaştere a contribuției brigăzii la promovarea imaginii Armatei României pe timpul participării la misiunile din teatrele de operații din Afganistan, Irak, Angola și Balcanii de Vest.

Ulterior, locţiitorului comandantului brigăzii, colonel Ioan-Marian Cristurean, i s-a conferit Ordinul Virtutea Militară, cu Însemn de Război ca recunoaștere a modului în care a comandat Batalionul 811 Infanterie în anul 2010, pe timpul misiunii din Afganistan.

Militarilor cu rezultate deosebite li s-au conferit embleme de  onoare şi de merit acordate de șeful Statului Major al Apărării, înmânate de directorul SMAp, general de brigadă Corneliu Postu. Şi șeful Statului Major al Forţelor
Terestre, generalul-maior Ovidiu Liviu Uifăleanu a conferit embleme de onoare şi de merit celor mai buni militari.

În continuarea ceremoniei, lotului sportiv al brigăzii i-a fost înmânată Cupa cu locul I la Concursul aplicativ militar de iarnă, etapa pe Ministerul Apărării Naţionale.

Din anul 2005, militarii au adus acasă în fiecare an Cupa cu locul I, fiind de neînvins. Defilarea a fost o premieră, deoarece primele două detaşamente au purtat ţinute de epocă, cu elemente deosebite.

Primul detaşament format din cadeți ai Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din Sibiu a fost echipat în ținuta de epocă a Brigăzii 7 Infanterie și Brigăzii 2 Vânători și Artilerie din perioada Marelui Război, urmaţi de un detașament cu Drapelul de Luptă original al Regimentului 223 Mecanizat, din 1968 și un pluton de militari echipați în ținuta specifică acelei perioade.

Au fost prezentate sisteme antitanc Spike și avioane de cercetare fără pilot Raven, alături de sisteme de observare și conducere a focului pentru observatorii înaintați Argus FO 1.

După ceremonie, invitaţii au vizitat Sala de Tradiţii instalată la Complexul muzeal din municipiu, admirând fotografiile și materialele care stau mărturie celor 100 de ani de tradiţii militare ale Brigăzii 81 Mecanizată, un punct de comandă de batalion instalat în teren și standuri cu principalele categorii de echipamente şi tehnică din dotare.

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

1 comentariu

Lasă un comentariu