Piețele de capital din întreaga lume au excelat în a-și răsplăti investitorii cu profituri generoase, anul trecut, pe fondul unei evoluției bune a eco­nomiei mondiale.

Tonul a fost dat, ca și în anii precedenți, de Bursa de la New York, al cărei indice princi­pal, Dow Jones Industrial Average (DJIA), a atins noi maxime istorice, avansând cu 25,08% în 2017. Creșteri majore, de peste 20%, au înre­gistrat și bursele din Brazilia și Mexic, în timp ce Bursa de la Viena (Austria) a urcat cu peste 30%.

După un prim semestru foarte bun, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a scăzut în a doua parte a anului, astfel că BET (indicele de referință al pieței locale de capital) a înregistrat un avans de doar 9,43%. În comparație, toate bursele de valori din regiune au depășit această valoare.

Astfel, Bursa de la Kiev (Ucraina) a crescut cu 18,82%, cea de la Budapesta (Ungaria) cu 23,04%, iar Bursa de la Sofia (Bulgaria) cu 28,26%. Chiar și Bursa de la Belgrad (Serbia) ne-a întrecut, cu un avans de 11,38%.

Remarcăm totuși, la BVB, creșterea substanțială a indicelui BET-FI (+33,43), care reflectă evoluția societăților de investiții finan­ciare (SIF-uri) și a altor entități asimilabile aces­tora, dar și alte performanțe care ne dau din ce în ce mai multe speranțe că maximele pieței de capital românești, din 2008, de care ne des­parte o creștere de peste 30%, vor fi atinse în următorii doi ani.

Un bilanț al BVB, în 2017, nu poate fi decât unul pozitiv. Pe lângă avansul important al indicilor săi, consemnăm atât creșterea valorii tranzacțiilor, cât și listările făcute.

Practic, au avut loc patru oferte publice iniţiale (IPO) şi opt listări de obligaţiuni, 2017 aducând pe piaţa de capital şi o premieră, respectiv o emisiune decontată direct în euro.

Primul IPO a fost cel al companiei de telecomunicaţii Digi Communi­cations, oferta publică iniţială desfăşurându-se între 28 aprilie şi 10 mai 2017. Acesta a fost cel mai mare IPO privat din istoria BVB şi a vizat vânzarea unui pachet de 25,6% din numărul total de acţiuni emise de societate, în valoare de 944 de milioane de lei (207 milioane de euro).

O a doua listare a fost cea a AAGES, companie care îşi desfăşoară activitatea în domeniul proiectării şi fabricării instalaţiilor de încălzire prin inducţie, acționarii vânzând 15% din companie pentru 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

Următoarele două listări au fost Transilvania Broker de Asigurare şi Sphera Franchise Group. Oferta publică iniţială a Tran­silvania Broker de Asigurare s-a încheiat în mai puţin de 48 de ore de la deschidere, având o rata de subscriere de peste 270%. Acţionarii au vândut 25% din capitalul social pentru suma de 9 milioane de lei (2 milioane de euro). La Sphera, acţionarii au vândut 25% din capitalul social pentru suma de 285 de milioane de lei (circa 62 de milioane de euro).

În cazul obliga­ţiunilor listate, cele opt companii sunt: Bittnet, Vrancart, Globalworth, UniCredit, Superbet, International Investment Bank, NE Property Coo­peratief şi Impact Developer&Contractor.

La finalul anului trecut, BVB avea 88 de emi­tenţi, după ce, numai în ultimele 12 luni, cinci companii s-au listat pe piaţa principală. Valoarea tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal a urcat cu 26,7% în 2017, comparativ cu anul pre­cedent, la peste 11,7 miliarde lei.

Capitalizarea bursieră a companiilor româneşti a ajuns la 19,8 miliarde de euro, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a fost de 35,6 miliarde de euro.

Un alt lucru important a fost fuziunea prin absorbţie dintre BVB şi Bursa de la Sibiu, România având astfel o singură bursă de valori, de la 1 ianuarie.

Ce ne așteaptă în 2018? În mod logic, creșteri și mai mari ca în anul care s-a încheiat recent. Companiile listate sunt ieftine prin pris­ma indicatorilor financiari, iar dividendele din acest an se anunță a fi la un nivel cel puțin egal cu cele din 2017. Câteva rezultate financiare înregistrate, în perioada ianuarie-septembrie a anului trecut, de mari emitenți de pe piața lo­cală ne îndreptățesc să credem acest lucru.

De exemplu, dintre bănci, cel mai mare profit l-a avut BRD Groupe Societe Generale, de 1,066 mi­liarde de lei, în creştere cu 76% faţă de aceeași perioadă a anului precedent. Al doilea cel mai mare profit din sistemul bancar, la nouă luni, a fost obținut de Banca Transilvania: 780 de mi­lioane de lei, în creştere cu 18% în ritm anual.

Performanțe foarte bune au realizat și Fondul Proprietatea, cu un profit în urcare cu 59%, la 906,4 milioane de lei, precum și compania Romgaz, al cărui profit net raportat a ajuns la 1,18 miliarde de lei, mai mare cu 66% față de primele nouă luni din 2016.

Nu în ultimul rând, producătorul de energie Nuclearelectrica me­rită menționat la acest capitol, cu un profit net de 225,28 milioane de lei după primele trei trimestre din 2017, cu 120% mai mult compa­rativ cu perioada similară a anului anterior. De altfel, cele mai multe companii de la BVB sunt de așteptat să raporteze profituri în creștere față de 2016.

În concluzie, piața de capital româneas­că rămâne o variantă de investiție bună în condițiile în care dobânzile bancare tind aproape de zero, iar jocul bursier poate aduce bani frumoși în buzunarelor celor care încă mai cred în potențialul BVB de a reveni cel puțin la nivelul atins în urmă cu 10 ani.

 

Despre autor

Gheorghe Vişan

Colonelul Gheorghe Vişan este absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie din cadrul Universităţii din Craiova şi al Cursului postuniversitar de jurnalism (Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea din Bucureşti). Este preocupat de domeniile economico-financiar, literatură şi sport. Realizează pagina financiară din săptămânalul armatei „Observatorul militar”. Redactor-șef adjunct al „Observatorului militar”, colonelul Vișan este absolvent al Institutului Militar de Auto "Basarab I".

Lasă un comentariu