În perioada 18-27 octombrie, la București, la Rin Grand Hotel, au loc Campionatele Europene de haltere pentru juniori sub 20 de ani și tineret sub 23 de ani. Campionatele Europene organizate la București reprezintă o provocare pentru sportivii care doresc să obțină puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice de anul viitor.

În prima zi de competiție, Cosmina Pană, legitimată la CSM Bacău, și Bianca Dumitrescu, CS Farul Constanța, au urcat pe podiumul categoriei 45 kg Juniori, în timp ce oneșteanca Mihaela Cambei a obținut trei medalii de argint, în limitele categoriei 49 kg Juniori. În cadrul categoriei 45 kg Juniori, Bianca Dumitrescu a câștigat aurul, la totalul olimpic, cu 152 kg, depășindu-și coechipiera Cosmina Pană, cu trei kilograme.

La stilul smuls, Dumitrescu a terminat pe locul al doilea, cu 68 kg, bronzul fiind adjudecat de Pană, cu 66 kg. Aurul, la aruncat i-a revenit tot Biancăi Dumitrescu, cu 84 kg, iar medalia de bronz Cosminei Pană, cu 83 kg. Tot la Juniori, în cadrul categoriei 49 kg, Mihaela Cambei a obținut trei medalii de argint, cu 77 kg, la smuls, 93 kg, la aruncat, și 170 kg, la totalul olimpic.

Prima tentativă la smuls, a Mihaelei Cambei, 74 de kilograme, a fost considerată record european, doborât apoi de belgianca Nina Sterckx la următoarele încercări.

În limitele categoriei de greutate 59 de kilograme junioare, Andreea Penciu a devenit campioană europeană la stilul smuls, cu 88 de kilograme. La aruncat, ea s-a situat pe locul al patrulea, cu 100 de kilograme, însă totalul de 188 i-a adus o altă medalie, cea de bronz.

Interesant este că Andreea Penciu a reușit atât la smuls, cât și la aruncat, doar prima tentativă, după aceea ea ratând următoarele două procedee. La juniori 55 de kilograme, România a avut doi halterofili pe podium.

Marian Luca a luat argint la smuls, cu 110 kilograme, și argint la total, cu 242 de kilograme, în vreme ce coechipierul său, Valentin Iancu Ionadi, a cucerit medalia de argint la aruncat, cu 134 de kilograme, respectiv pe cea de bronz la total, cu 240 de kilograme încărcare pe bara de concurs. Sorina Hulpan, la tineret 59 de kilograme, și-a adjudecat trei medalii, toate de bronz, cu următoarele performanțe: 94 de kilograme la smuls, 113 kilograme la aruncat și 207 kilograme la total.

Tot la tineret, dar la 64 de kilograme, Bianca Molie a cucerit medalia de aur la stilul smuls, 90 de kilograme, completând palmaresul cu două medalii de argint la aruncat, 111 kilograme, și, total, 201 kilograme.

Competiția continuă până duminică, iar intrarea este liberă. Podiumul de concurs este amenajat în Sala București a Hotelului Rin Grand, iar publicul trebuie să știe că în timpul exercițiului în sală trebuie păstrată liniștea ca la tenis, pentru ca halterofilii să se poată concentra. Coorganizatorul competiției este Federația Română de Haltere, condusă de fostul mare halterofil stelist Nicu Vlad.

Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naționale este partener media oficial al competiției, Radio Vocea Armatei urmând să efectueze transmisiuni directe de la fața locului.

Despre autor

Cristian Frisk

Lasă un comentariu