Vara aceasta, Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic, de la Boboc, și-a deschis porțile pentru trei serii de elevi din clasele a unsprezecea și a douăsprezecea ale Colegiului Național Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Foto: Cornelia Dumitru

Unele decizii ne marchează incontestabil viitorul. Alegerea carierei este un prag care separă copilăria și adolescența fără griji de viața de tânăr adult.

Uneori, o decizie în necunoștință de cauză te poate duce pe un drum care nu ți se potrivește. O decizie informată și asumată poate impune diferența dintre a petrece minimum opt ore pe zi, muncind cu drag, sau doar muncind.

Foto: Laura Crețu

Orientarea profesională în licee este, de cele mai multe ori, inexistentă. Alegerea facultății se face, uneori, la îndemnul sau la constrângerea părinților.

Sunt și cazuri în care unii elevi aleg o facultate după ureche, doar pentru că sună bine, sau pentru a fi, în continuare, alături de prieteni, fără a ține cont de competențele și aptitudinile fiecăruia, de viitorul loc de muncă și de construirea unei cariere. În ambele cazuri, se întâmplă ca rareori, printr-un noroc, decizia să fie una bună. De cele mai multe ori, nu este așa.

Foto: Cornelia Dumitru

Elevii din colegiile militare au șansa de a opta pentru viitoarele academii și categorii de forțe în urma excursiilor de orientare profesională, unde iau contact cu unități militare și instituții de învățământ superior și postliceal și înțeleg ce presupune o anumită specializare, ce înseamnă, de pildă, să fii genist, cercetaș sau pilot.

Anul acesta, în Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic, de la Boboc, a fost organizată Tabăra de vară de orientare profesională, în cadrul căreia trei serii de elevi ai Colegiului Național Militar Mihai Viteazul, de la Alba Iulia, aflați în ultimii doi ani de studiu, au avut ocazia să vadă, la locul faptei, ce presupune cariera de pilot.

Foto: Cornelia Dumitru

Aceștia au avut inclusiv ore de zbor cu avioane Iak-52, o oportunitate bună de a vedea pe propria piele ce înseamnă zborul atât ca impact asupra psihicului, cât și ca răspunsuri fizice la acest tip de solicitare.

Evident, există o diferență mare între a fi la manșă și a fi pasager, însă, pentru mulți dintre ei, primul zbor a transformat o simplă opțiune într-un plan de viitor. Desigur, nu este un fapt general valabil, căci există și cazuri în care unii, convinși că își doresc să facă din zbor o carieră, au constatat că, totuși, nu li se potrivește.

Foto: Cornelia Dumitru

Colegiul Național Militar Mihai Viteazul se află în subordinea Statului Major al Forțelor Aeriene, ceea ce a simplificat organizarea unei tabere de orientare școlară. Cu toate acestea, ar fi păcat ca o inițiativă benefică și cu o utilitate atât de mare să nu fie extinsă și la nivelul celorlalte colegii naționale militare.

Despre autor

Cornelia Dumitru

Locotenentul Cornelia Dumitru a absolvit Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Domeniile sale de interes sunt învăţământul militar şi fenomenul cultural militar. Realizează corespondenţe pentru postul de radio „Vocea Armatei”.

Lasă un comentariu