Caracterizat prin excelenţă în educaţie, seriozitate şi pasiunea elevilor pentru cariera militară, Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir a furnizat – și o face în continuare – unii dintre cei mai buni studenți ai instituțiilor de învățământ superior din cadrul Armatei României. Am fost și rămân cantemirist nu este o simplă frază, ci reprezintă un crez al promoțiilor care s-au format la Breaza. Nici promoția 2019 a CNMDC nu face excepție de la standardele generațiilor anterioare și demonstrează, încă o dată, eficiența sistemului de învățământ militar din România.

Absolventă a Colegiului Naţional Militar Dimitrie Cantemir din Breaza, Emilia-Elena Pătrulescu a fost prima admisă, cu media 9,95, la programul de studii Topogeodezie și automatizarea asigurării topogeodezice, din cadrul Academiei Tehnice Militare Ferdinand I, obţinând nota 10 la testul scris. Alegerea carierei nu a fost o decizie ușor de luat, gândindu-mă la ce voiam să devin încă din clasa a X-a. Am pornit de la gândul de a ajunge ofițer în Forțele Terestre, dar după sute de întrebări şi frământări, am ales profesia de inginer, dorind să studiez Topogeodezia și automatizarea asigurării topogeodezice.

Încă din școala generală am fost atrasă de calculul matematic, iar în liceu am fost fascinată de hărțile traseelor pe care concuram: curbele de nivel, obiectele specifice, fiecare nuanță de culoare folosită. Deși am ocupat un loc fruntaș în urma examenului de admitere, obiectivul meu a fost să folosesc fiecare noțiune învățată pentru a da tot ce am avut mai bun de oferit, a afirmat studenta. Mediul competitiv din CNM Dimitrie Cantemir, dar şi lucrul în echipă au ajutat-o pe Emilia să-şi îndeplinească visul de a deveni ofiţer al armatei române. Cadrele didactice au jucat un rol important în dezvoltarea mea, reușind să îmi ofere susținerea necesară pentru a mă autodepăși și a deveni cea mai bună versiune a mea, spune proaspăta studentă de la Academia Tehnică Militară.

Emilia-Elena Pătrulescu

Tot cantemirist este și Constantin Chirac, primul admis la specializarea Managementul traficului aerian, arma controlor trafic aerian. Din momentul în care am văzut Admis în dreptul numelui meu, la Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă,  am știut că voi începe un nou capitol al vieții mele. Că voi păşi pe un nou drum. Un drum pe care mi l-am dorit încă de la începutul clasei a noua, de când eram boboc cantemirist. În cei patru ani, am învățat tot ce a fost mai bun de la cei din jurul meu, am muncit și m-am străduit pentru a fi pregătit și sigur pe mine la examenul maturității și la concursul de admitere, ne-a spus absolventul, care promite să nu uite colegii, profesorii și cadrele militare de la Breaza. Toate aceste amintiri vor rămâne în sufletul meu, pentru că am fost și rămân cantemirist, a completat Constantin.

Constantin Chirac

Primul pe lista admişilor – cu nota 10 la testul scris, la programul de studii Navigație, hidrografie și echipamente navale – la Facultatea de inginerie marină, din cadrul Academiei Navale Mircea cel Bătrân este Robert Andrei Barbu. Încă de mic, visul meu a fost să devin inginer. Despre militar, nici nu mai vorbesc. Așa se face că, în urmă cu patru ani, am ales să fac primul pas către cariera militară, anume să pășesc pe porțile de la Cantemir, susține absolventul.

Momentul decisiv în alegerea carierei a fost excursia de orientare, care a inclus vizita pe Nava-școală Mircea. Uniforma, prestigiul instituţiei, activitățile de la bordul navelor sunt doar câteva dintre multele motive pentru care a ales Academia Navală. După drumul parcurs în Colegiul Naţional Militar Dimitrie Cantemir, în care am întâlnit persoane frumoase și am învățat mai multe decât mi-aş fi putut imagina vreodată, sunt extrem de nerăbdător să continui să îmi trăiesc visul, ne-a spus Robert.

Robert Barbu

De Ziua Naţională a României, făcând parte din blocul de paradă al Colegiului Naţional Militar Dimitrie Cantemir din Breaza, Marian Oprea a trecut cu emoţie şi mândrie pe sub Arcul de Triumf.  Sunt foarte fericit că am reuşit să intru la această specializare, deoarece m-am pregătit încă din anul I, fiind ferm convins că, după patru ani de muncă, voi culege roadele.

Mulțumesc tuturor profesorilor şi cadrelor militare care m-au susținut şi îndrumat în această frumoasă perioadă, reuşind să acumulez informații utile pentru a ajunge un om de succes, mărturisește cantemiristul, care a fost primul admis la specializarea Managementul traficului aerian – arma controlor trafic aerian, în Academia Forţelor Aeriene Henri Coandă, Braşov. De-a lungul celor patru ani, a reuşit să lege prietenii puternice, care vor dura zeci de ani. Unul din cele mai importante lucruri învățate de Marian, la Breaza, este că, indiferent de situația în care se află cel de lângă mine, trebuie să-l susțin şi să-l ajut cu orice preț!

Marian Oprea

Denisa Elena Sandu a ales locurile destinate Ministerului Apărării Naţionale la Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza – Facultatea de Ştiinţe Juridice şi Administrative, în domeniul de licenţă Drept, specializarea Drept. Pasionată de literatură, Denisa a excelat în acest domeniu, reuşind să obţină, pe parcursul celor patru ani în cetatea cantemiristă, distincţii care i-au încununat munca şi efortul constant pentru performanţă.

Menţiunea obţinută la Olimpiada de Limba şi literatura română, faza naţională, este cel mai important rezultat, unul care i-a deschis calea către această specializare. Asemenea fluturelui ce este atras de lumină, ea a reuşit să-şi deschidă aripile, să zboare în patria cuvintelor, să se identifice cu ele şi să vadă esenţa. Am crezut în ea de la început şi am ştiut mereu că va veni această zi în care ne vom bucura împreună de o mare realizare, spune, despre discipola ei, profesor Irina Grecu.

Denisa Elena Sandu

• Grațiela Mihăescu

Despre autor

Marius Bâtcă

Lasă un comentariu