Săptămâna trecută, un grup alcătuit din medici militari din Forțele Navale Române și personal medical al Gărzii Naționale din statul Alabama (SUA) a oferit servicii medicale gratuite în câteva localități izolate din Delta Dunării.

Activitatea, desfășurată de personalul medical din Forțele Navale Române și din Garda Naţională a statului american Alabama, s-a înscris în sfera acțiunilor umanitare, în sprijinul populației civile din zonele izolate ale Deltei Dunării. Suportul logistic a fost asigurat de militarii Regimentului 307 Infanterie Marină din Babadag.

Astfel, mulţi oameni care nu beneficiază de asistenţă medicală permanentă au reuşit să fie consultaţi de specialiştii români şi americani. Au fost transportate multe echipamente medicale necesare acţiunii. Pentru unii este, poate, o picătură într-un ocean, dar gestul, efortul și implicarea personalului militar român şi american au demonstrat că omenia primează. Dragostea de aproape ar trebui să fie în fiecare dintre noi, iar acţiunea este meritorie şi sperăm să continue mai ales în acea zonă, unde asistenţa medicală este precară.

Foto: Andrei Pap

În toate locaţiile vizitate, cele 23 de cadre medicale militare au instalat un ambulatoriu care a fost împărțit în săli de triaj, de recoltare sânge și de consultații (medicină internă, oftalmologie, medicină dentară și pediatrie). Localnicii din Delta Dunării au beneficiat de servicii medicale gratuite și au primit informații referitoare la măsurile de acordare a primului ajutor și de igienă orală.

Caravana medicală şi-a început misiunea în localitatea C.A. Rosetti, unde au fost consultate aproximativ 100 de persoane. Acțiunea umanitară a continuat în localitatea Periprava. Medicii au plecat din Sulina, pe un drum lung, peste dune de nisip, către localitatea de frontieră. După mai bine de o oră, au ajuns la școală, unde a fost amplasat ambulatoriul. Aproximativ 60 de pacienți, câțiva copii și mulți bătrâni, au primit consultații medicale gratuite și au fost informați despre măsurile elementare de acordare a primului ajutor.

Colonel Michael Rowland, medic șef, Garda Națională din Alabama

Oferim asistenţă medicală în anumite zone ale României în care nu prea este posibil accesul la serviciile medicale permanente. Deplasarea în zonă a fost dificilă, dar am reuşit să ajungem în satele din Deltă fără nicio problemă. Oamenii au fost foarte prietenoşi și s-au bucurat foarte mult de ajutorul medical oferit de noi.

Am aflat că vin medici care ne lipsesc aici, spune Denisa Ovana, localnică din Periprava. Am aflat date despre starea noastră de sănătate, cum stăm cu bolile. Am venit împreună cu mama mea de 80 de ani, care nu a mai fost la medic de 20 de ani. Este foarte greu să ajungem la oraş. Ca să ajungem la Tulcea ne ia mult timp şi cu vaporul. Pentru o consultaţie sau să iei o reţetă e nevoie de aproximativ două zile. Această acţiune ne-a fost de mare ajutor.
Vă mulţumim din suflet!

Fiona, o femeie în vârstă de 82 de ani, nu a mai văzut un medic de peste 25 de ani. Ea avea o infecție gravă la ochi, netratată de trei luni. Femeia risca să își piardă ochiul, dacă nu ar fi primit îngrijiri medicale. Medicii noștri i-au îngrijit rana și i-au dat tratament medicamentos pentru tratarea infecției și i-au recomandat să meargă la Tulcea, pentru un control de specialitate amănunțit.

Am desfăşurat activităţi de screening medical, a declarat maiorul medic Lucian Alexandru, medic şef la Statul Major al Forţelor Navale. Lucrăm în parteneriat cu Garda Naţională din Alabama şi este pentru prima dată când acţionăm în această componenţă. Sperăm ca aceste acţiuni să continue, fiind benefice mai ales pentru cei din zona Deltei Dunării.

Bogdan, un băiețel de 11 ani, care nu a ieșit până acum din satul său natal, Periprava, și nu a fost nici măcar până la Sulina, s-a bucurat foarte mult pentru că și-a petrecut ziua cu medicii români și americani. A fost foarte activ pe durata
cursurilor de acordare de prim ajutor, a fost bucuros să exerseze tot ce i s-a predat pe manechinele din sală și s-a luat la întrecere cu un soldat american. La sfârșitul zilei, a plecat cu o trăistuță de bunătăți: pastă și periuță de dinți, șosete, dulciuri, creioane colorate și un balon cu o față zâmbăreață, făcut dintr-o mănușă de unică folosință de unul dintre asistenții medicali americani.

Maior medic Lucian Alexandru

Este nevoie de continuitate în astfel de acţiuni, mai ales pentru oamenii din zonă. A fost adus mult echipament medical ce a fost transportat inclusiv cu bărcile infanteriştilor marini. Am fost foarte bine primiţi de populaţia locală.

Suntem bucuroşi că suntem aici să învăţăm oamenii lucruri despre igienă, dar acordăm şi lecţii de prim ajutor. Oamenii din zonă sunt foarte prietenoşi, sunt fericiţi că suntem aici şi sunt recunoscători pentru ajutorul primit, a afirmat căpitan Dustin Turnipseed, Garda Naţională din Alabama, medic stomatolog.

Acţiunile au continuat în fiecare zi şi s-au desfăşurat în localitățile Cardon, Sfiștofca, Letea și Sulina.

Activitatea medicilor militari români și americani a subliniat importanța interoperabilității bilaterale în cadrul parteneriatului strategic româno-american și a consolidat modalitățile de reacție din domeniul măsurilor de apărare colectivă a NATO.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu