Căpitanul Dragoș Constantin Rus, din Batalionul 72 Apărare CBRN Negru Vodă, a fost pasionat de arma Apărare CBRN încă din academie. Acum, la 10 ani de când a devenit ofițer, se uită în urmă și este mândru de alegerea făcută.

În toamna lui 1999, Dragoș, care este născut într-o zi de 25 octombrie, făcea cunoștință pentru prima dată cu armata, odată cu admiterea în Liceul Militar Mihai Viteazul din Alba Iulia.

Patru ani mai târziu, a continuat cursurile la Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu (AFT). Țin minte că, atunci când eram în școala gimnazială, a venit un reprezentant al centrului militar județean și ne-a prezentat cariera militară. Pe lângă asta, pe mine m-a atras cu ideea că aș putea deveni sportiv al clubului CSA Steaua București, mai ales că eram și un mare fan al echipei de fotbal, spune Dragoș.

Unul dintre motivele pentru care a ales arma Apărare CBRN a fost că, în primii doi ani de studiu în AFT, a făcut parte dintr-un program al luptătorului polivalent, ceea ce presupunea să participe la cursuri de instruire în aproape toate armele și specialitățile militare, pe parcursul a câteva săptămâni.

În tot acest timp, fiecare student își făcea o idee despre ce presupune fiecare armă. Un alt motiv a fost acela că Dragoș a simțit că tehnicile, tacticile și procedurile sunt aplicate direct, prin practică, și a realizat cât de importantă este această armă de sprijin pe câmpul de luptă.

Atunci când am ajuns la școala de aplicație aveam deja cunoștințe despre apărare CBRN, luasem contact cu masca împotriva gazelor și completul de protecție, dar și cu mai multe tipuri de echipamente și aparatură.

Chiar dacă a fost un sportiv de performanță atât în liceul militar, cât și în academie, evidențiindu-se la atletism, dar și în concursurile militare, în prezent sportul a trecut în plan secund.

Atribuțiile și responsabilitățile postului actual nu-i mai permit să participe la competiții, dar se antrenează în continuare pentru a se menține și pentru a fi mereu peste baremele impuse de sistemul militar.

Dragoș a avut un parcurs normal în carieră. După ce a finalizat cursurile academiei, în 2007, doi ani a îndeplinit funcția de comandant pluton cercetare CBRN.

Timp de cinci ani, până în 2015, a fost comandantul unei companii CBRN multifuncționale, adică avea în subordine atât pluton decontaminare, cât și pluton cercetare. De atunci și până în prezent este șef al informațiilor în Batalionul 72 Apărare CBRN Negru Vodă, unitate militară în care a fost încadrat încă de la finalizarea cursurilor AFT.

Îmi place să cred că sunt un om flexibil și mă pot adapta oricărei situații. Sunt plecat de mic de acasă, a trebuit să relaționez cu tot felul de oameni, automat am fost nevoit să mă descurc.

De-a lungul timpului, Dragoș recunoaște că a avut în subordine oameni de încredere, ofițeri, subofițeri și soldați, cu care a colaborat foarte bine.

Am învățat foarte multe lucruri de la militarii din subordine. Omul este unic, fiecare are personalitatea și caracteristica sa, iar eu consider că datoria mea a fost aceea de a-i cunoaște foarte bine și de a le pune în valoare cunoștințele și deprinderile. Era necesar ca eu să îmi dau seama de calitățile fiecăruia și să îi așez pe cele mai potrivite funcții.

Căpitan Dragoș Constantin Rus

Dragoș este mândru de arma pe care și-a ales-o și este convins că, în contextul actual de securitate, apărarea CBRN joacă un rol important în asigurarea sprijinului de specialitate atât pentru personalul din structurile armatei, cât și pentru populația civilă.

În 2013 a participat la o misiune internațională, în teatrul de operații Afganistan, alături de militari ai Batalionului 32 Infanterie Mircea. A fost încadrat în compartimentul operații și a îndeplinit funcția de ofițer de serviciu într-un centru de operații tactice, punct din care se conducea tot batalionul, acțiunile din zona de responsabilitate, precum și coordonarea tuturor incidentelor.

Cele mai mari provocări erau reprezentate de insurgenți, iar noi informam trupele din teren despre posibilele amenințări, eventual interveneam cu forțele pe care le aveam la dispoziție, în cazul unor situații critice.

O altă mare provocare a fost faptul că trebuia să fim actualizați la secundă pentru a nu ne scăpa niciun detaliu. Până la urmă, era vorba despre viețile militarilor noștri din teren, iar noi eram responsabili pentru ele.

Și lupte au fost. Într-o zi, Dragoș a primit informații de la colegii americani cum că o anumită bază românească, destul de îndepărtată, aflată într-o zonă dificilă, fără posibilitatea de a primi sprijin rapid și în forță, a fost atacată de un număr considerabil de insurgenți.

Baza a fost atacată de pe dealuri cu toate categoriile de armament. Am acționat imediat după proceduri, am trimis sprijin imediat. În urma atacului, câțiva militari au fost răniți, dar, din fericire, nu am pierdut niciun camarad. Insurgenții, însă, au fost îndepărtați cu ajutorul Forțelor Aeriene venite în sprijin.

Întors în țară, experiența din teatrul de operații l-a ajutat să își creioneze mai bine cunoștințele și deprinderile pe partea de operații, aspect care i-a ajutat și pe colegii din batalion, Dragoș acumu- lând experiență și pe segmentul procedurilor de operare în diverse situații, dar și pe coordonarea diferitelor incidente.

Experiența teatrului de operații nu numai că te completează ca militar, dar te ajută să îți dezvolți abilitățile pe care le ai deja în urma exercițiilor din țară. Însă, nimic nu se compară cu o situație reală de război.

Arma Apărare CBRN nu a fost implicată atât de mult în cadrul multinațional, în afară de teatrele de operații, însă Dragoș a putut să observe că, de un an, au intrat în vizorul structurilor de CBRN din NATO.

Până în prezent, chimiștii de la Sighișoara au primit vizita a două delegații din Garda Naţională a statului Alabama, SUA, iar anul acesta participă și la un exercițiu pe linie de CBRN, Framework Network Concept, organizat în trei locații din Germania și Cehia, cu forțe din NATO, la care participă peste 10 state.

Pentru viitor, vreau să acced la masterul de conducere interarme, îmi doresc o nouă misiune internațională, dar tot într-un teatru de operații, apoi, implicit, o funcție de comandă. Toate acestea fără a-mi schimba specialitatea, a mai spus ofițerul.

Despre autor

Cristian Lenga

Sergentul Cristian Lenga este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, Comunicare şi Relaţii Publice. Este preocupat de evoluţia în carieră a maiştrilor militari, subofiţerilor şi soldaţilor gradaţi profesionişti.

Lasă un comentariu