Cele patru elicoptere IAR 330-Puma L-RM cu care Detașamentul Carpathian Pumas va participa la misiunea MINUSMA, sub egida ONU, au aterizat în Gao, la 3 octombrie, după un drum de aproximativ 1.000 de kilometri și o escală.

Echipajele formate din piloți, personal tehnic și operatori din detașamentul căutare-salvare prin luptă au început pregătirile pentru zbor încă de la răsăritul soarelui. Elicopterele au decolat de la Bamako în jurul orei 12:30 (ora locală) și au aterizat în Gao după apusul soarelui, la ora 19:30.  Zborul a durat aproape șase ore, cu o escală în Mopti pentru realimentare.

Pe continentul african lucrurile se desfășoară mai lent și cu atenție sporită.  Climatul diferit de cel din țară s-a remarcat printr-o temperatură medie pe timpul zborului de aproximativ 40 de grade Celsius, aeronavele comportându-se bine.

Au fost câteva zile foarte intense. Personalul tehnic a contribuit considerabil la realizarea deplasării noastre. Cu atenție și seriozitate, ei au reasamblat aeronavele și au făcut toate verificările necesare în vederea afluirii către Gao.

Acum că am ajuns cu elicopterele în siguranță în baza Camp Castor alături de ceilalți colegi, ne vom pregăti pentru preluarea responsabilităților de la partenerii canadieni, afirmă căpitan-comandorul Gabriel Goagă, locțiitorul comandantului de detașament, venit de la manșa unuia din elicoptere.

Procesul de dislocare a detașamentului Carpathian Pumas în teatrul de operații din Mali a fost unul complex și s-a desfășurat pe mai multe etape. Pentru dislocarea materialelor, detașamentul a beneficiat de sprijin din partea partenerilor canadieni care au pus la dispoziție patru curse cu avioane C-17 pentru transportul  încărcăturii.

La 23 august, primii militari trimiși în cadrul detașamentului precursor salutau drapelul României arborat în baza Camp Castor, alături de steagurile națiunilor participante la misiunea MINUSMA.

Până la reîntregirea structurii, militarii din contingentul înaintat au instalat o parte din serviciile de comunicații, au depozitat materialele logistice și au pus la punct detalii administrative.

Următorul pas a fost trimiterea personalului navigant care să preia elicopterele sosite cu aeronava AN-124 la Bamako. Personalul tehnic a făcut posibil zborul acestor elicoptere, prin reasamblarea anumitor subansambluri și verificarea tuturor componentelor, astfel încât aeronavele să poată decola din capitala statului Mali. Corpul principal al detașamentului a călătorit către Mali în noaptea de 28 spre 29 septembrie, cu o cursă pusă la dispoziție de ONU.

Începând cu 3 octombrie, toți militarii detașamentului Carpathian Pumas s-au reîntrunit în Camp Castor, Gao, în vederea participării la Misiunea Multidimensională Integrată de Stabilizare în Republica
Mali – MINUSMA.

• Sublocotenent Lorena Băhnaru

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu