Premiile Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria pe anul 2018 au fost decernate miercuri, 20 martie, la Muzeul Militar Naţional Ferdinand I, în cadrul unei festivităţi la care a participat un public avizat, îndeosebi istorici, cadre didactice, arhivişti, muzeografi, ambasadori, cercetători, scriitori etc.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, Gala Premiilor de anul acesta – care a fost dedicată Centenarului Marii Uniri – a înregistrat cel mai mare număr de lucrări înscrise la concurs: 18.

Se remarcă faptul că mai bine de un sfert din numărul volumelor sosite pe adresa Premiilor ANCERM este editat de membri ai filialelor judeţene ale asociaţiei, tematica de bază fiind consacrată memorialisticii de război, dar şi prezentării monumentelor eroilor.

Ideea membrilor juriului de a acorda un premiu generaţiei tinere din învăţământul preuniversitar, pentru cea mai bună creaţie pe tema Eroul din familia mea, nu a avut ecoul scontat.

Pe adresa concursului au sosit doar şase lucrări, din localităţile Mangalia şi Lespezi (Iaşi), scrieri modeste ca redactare şi originalitate, nerelevante pentru tema propusă. În aceste condiţii, juriul a decis ca premiul Erou Sublocotenent Ioan R. Marinescu, în valoare de 500 de dolari, să fie acordat unei cărţi.

Marele Premiu Comandor Virgil Alexandru Dragalina, în valoare de 1.000 de dolari, a fost acordat volumului Un erou din Războiul de Întregire a României: Regimentul 9 Vânători, apărut la Editura Junimea, sub semnătura profesorului univ. dr. Ion I. Solcanu.

Premiul Erou sublocotenent Ioan R. Marinescu, în valoare de 500 de dolari,  a revenit lucrării Eroinele României Mari. Destine din linia întâi, sub coordonarea ştiinţifică a prof. univ. dr. Adina Berciu Drăghicescu, apărută la Editura Muzeul Literaturii Române, director de proiect – Mireille Rădoi.

Premiul special al Juriului, în valoare de 500 de dolari, a fost acordat lucrărilor: Nicolae Crevedia, De la secere la baionetă, ediţie îngrijită de Ioana Nechita, Diana Cristev, ing. Dumitru Gheorghe, Colecţia Biblioteca Giurgiuveană, 2018; Paul Adrian Cristescu, Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, Editura Tiparg, 2018.

Au fost răsplătite cu Diploma Centenarul Marii Uniri volumele: Adrian Stroea, Colonelul Otto Erik Benedict, un om al războiului, Editura militară, 2018; Paul Valerian Timofte, Mihail Purcaru, Cristinel Dumitru Aioanei, George Gheorghiu, 25 de ani dedicaţi Eroilor Neamului, Editura Magic Print, Oneşti, 2018; Colonel Gheorghe Şerban (coordonator), Monumentele Eroilor Dâmboviţeni, Editura Bibliotheca, Târgovişte, 2018; Colonel (r) Dumitru Matei, Memoriile sergentului artilerist Ilie Spirescu, Editura Life Art, 2018. Dr. Voicu Marin, Sacrificiu şi supravieţuire. Armata Română în Cotul Donului şi Stepa Calmucă 1942-1943, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2018; Teodora Manole, Cartea poştală, o frântură de istorie, Editura militară, 2018; Nicolae Ţiripan, Cartea de aur a eroilor, a veteranilor de război şi a operelor comemorative din municipiul Călăraşi, Muzeul Municipal Călăraşi, 2018; Cristian Ştefan, 1918. Contribuţia argeşenilor şi a muscelenilor la întregirea României, Editura Carminis, Piteşti, 2018.

Despre valoarea lucrărilor premiate au vorbit istoricii: dr. Florin Şperlea, dr. Petre Otu, dr. Alexandru Oşca şi generalul de brigadă (r) Grigore Buciu.

Lucrarea profesorului univ. dr. Ion I. Solcanu, care a fost distinsă cu Marele Premiu, este cea mai bună monografie din toate timpurile dedicată unei unităţi militare combatante – faimosul Regiment 9 Vânători; raportată la volumele premiate la celelalte ediţii, este a doua ca valoare documentară şi ştiinţifică (după lucrarea premiată la ediţia I,
Prizonieri de război români în Uniunea Sovietică).

Volumul Eroinele României Mari. Destine din linia întâi, încununat cu premiul Erou Sublocotenent Ioan R. Marinescu, este o realizare remarcabilă, redactată într-un stil îngrijit, cu o grafică deosebită, cu documentare și aparat critic temeinice, tematica în cea mai mare parte inedită, interpretare originală.

Cuprinde biografia a 100 de femei celebre, începând cu Regina Maria, personalități care s-au dedicat idealului de unitate a românilor din toate provinciile, sprijinirii frontului și îngrijirii ostașilor români răniți în lupte.

Celelalte două lucrări: Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman – este prima lucrare dedicată acestui monument, bine documentată şi relativ bine scrisă. Autorul, Paul Adrian Cristescu, a făcut o pasiune pentru acest monument şi a adunat din arhive şi din presă cam tot ce s-a scris despre el de-a lungul timpului.

De la secere la baionetă – este o carte de memorialistică, mai exact amintirile din copilărie (o copilărie în vreme de război) ale scriitorului Nicolae Crevedia. Manuscrisul a stat multă vreme în sertar, până când fiicele scriitorului, Ioana şi Diana, au decis să-l dea publicităţii.

Scrisă cu talent literar, cartea se citeşte pe nerăsuflate, are episoade memorabile demne de marea literatură. Este un act de dreptate făcut unui scriitor aproape uitat. Nicolae Crevedia era elev de liceu când a debutat cu o poezie, în 1923, în revista România eroică! Era poezia pe care o recitase la dezvelirea Monumentului Eroilor din satul său natal, Crevedia Mare.

Gala Premiilor Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor Regina Maria s-a încheiat cu mesajele de salut ale sponsorilor acestui concurs: doamna Opritsa Dragalina Popa, nepoata generalului erou Ioan Dragalina; doamna Irina Nelson, nepoata sublocotenentului erou Ioan R. Marinescu; familia dr. Cornel şi Nina Dumitriu, români stabiliţi în Statele Unite ale Americii.

Fără sprijinul lor financiar, aceste premii n-ar fi fost posibile. Le mulţumim din suflet!

Cinste tuturor participanţilor la această ediţie!

  • Colonel (r) Dumitru Roman

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu