Între 56 şi 139 de pesticide au fost descoperite în ardeii, castraveţii şi tomatele turceşti analizate de organizaţia Greenpeace. Conform unui raport recent al organizaţiei, tot mai multe legume provenite din Turcia se dovedesc a fi pline de toxine.

Rezultatele analizelor Greenpeace dedicate ţărilor din bazinul legumicol al Mării Mediterane au venit după studii desfăşurate în lunile august, octombrie şi noiembrie. În cadrul cercetării, au fost studiate 20 de soiuri de tomate, ardei şi castraveţi, pentru fiecare soi fiind alese câte zece produse din supermarket şi zece din pieţe. Cercetătorii au analizat legumele pentru a depista pesticidele folosite şi pentru a evalua impactul acestora asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului înconjurător. În tomatele, ardeii şi castraveţii analizate în august au fost găsite 56 de pesticide. În legumele produse în extrasezon (octombrie-noiembrie) a fost găsit un număr şi mai mare: în octombrie, 96 de pesticide, iar în noiembrie, 139.

În 15,6% din produsele analizate s-au găsit pesticide interzise, amintind aici carbendazimul. În ţările membre UE, acest pesticid este interzis încă din 2015. Începând cu 2018, acesta este interzis şi în Turcia, dar totuşi se foloseşte ilegal. A fost dovedit că acest pesticid produce infertilitate consumatorilor, fiind responsabil şi de afecţiuni severe ale sistemelor nervos şi hormonal. De asemenea, carbendazimul poate accelera debutul tumorilor hepatice, având un efect toxic asupra şi asupra fătului.

Momentan, ministerul turc al agriculturii nu s-a pronunţat pe marginea acestui raport. Este posibil ca problema să nu afecteze doar Turcia. Nu se ştie dacă legumele tratate analizate au fost exportate şi în alte ţări. 10% din producţia de fructe şi legume a Turciei merge la export. Conform datelor prezentate de Asociaţia Exportatorilor din Regiunea Mării Mediterane, în 2019, Turcia a exportat 532.200 de tone de tomate, 112.600 de tone de ardei şi 55.100 de tone de castraveţi. În total, 4 milioane de tone de legume au ajuns la export.

Conform raportului Greenpeace, din 1979 până în 2018, utilizarea pesticidelor în Turcia a crescut de şapte ori. Astăzi, aici, se folosesc aproximativ 60.000 de tone de pesticide. În Europa, cantitatea cea mai mare de pesticide se foloseşte în Ţările de Jos – 13 kilograme la hectar – în timp ce în provincia turcească Antalya se folosesc 26 de kilograme la hectar, aproape dublu.

În Europa, sunt utilizate aproape 1.000 de feluri diferite de pesticide. În 2016, Greenpeace a alcătuit lista neagră a celor mai periculoase pesticide din Europa în care se arată că toxice sunt şi multe substanţe despre care se credea, până acum, că nu prezintă niciun fel de pericol. Au fost studiate 520 de pesticide autorizate şi efectul acestora asupra sănătăţii umane şi a mediului înconjurător. 209 dintre pesticidele analizate au intrat pe lista neagră. Dosarul despre Turcia a fost comparat cu lista neagră sus-numită. Cercetarea a arătat că, în cazul a 90% dintre tomate, 67% din castraveţi şi 73% din ardei a fost descoperit cel puţin unul dintre pesticidele incluse pe lista sus-numită. Problema este că lista nu este recunoscută, oficial, la nivelul UE, astfel că legumele şi fructele din Turcia se pot vinde fără probleme în spaţiul comunitar.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu