Tot mai multe ţări declară război pungilor de plastic, pe care încearcă să le înlocuiască cu cele din hârtie, în numele ecologismului. Fabricarea unei pungi din hârtie aduce mediului înconjurător daune la care nici nu ne gândim.

Conform datelor oficiale, fiecare al cincilea arbore de pe planetă este tăiat pentru fabricarea de hârtie. În plus, lemnul nu este furnizat doar din păduri gestionate responsabil, a căror exploatare este supusă unor serii de principii care garantează conservarea şi reproducerea speciilor de arbori.

În Brazilia, de pildă, concernele specializate în fabricarea celulozei, înfiinţează păduri care conțin arbori cu creștere rapidă peste pământuri cu destinaţie agricolă, locuri atât de necesare populaţiei locale pentru cultivarea soiurilor vegetale care să le asigure hrana. Asta îi determină pe oameni să se mute în alte locuri, unde, frecvent, aceştia defrişează porţiuni din junglă pentru a pune mâna pe o palmă de pământ arabil. Toate acestea conduc la moartea unor specii de plante şi animale, se arată într-o analiză făcută de
Deutsche Welle.

Suprafaţa junglelor, plămânii verzi ai planetei, care au un rol decisiv în lupta cu încălzirea globală, continuă să se micşoreze. Experţii estimează că, în jur de 20% din emisiile globale de gaze cu efect de seră ar fi putut fi anihilate dacă pădurile tropicale nu ar fi fost distruse. Oficiali ai organizaţiei ecologiste Greenpeace estimează că 80% dintre pădurile bătrâne ale planetei sunt deja distruse, iar 40% dintre cele rămase sunt ameninţate de acelaşi lucru. Anual, în lume, se distrug 13 milioane de hectare cu pădure.

În acelaşi timp, continuă să crească utilizarea hârtiei la nivel mondial. Dacă, în 1980, la nivel mondial, se consumau 170 de milioane de tone de hârtie, în 2017 s-a ajuns la un consum de 423 de milioane de tone. Campion mondial la acest capitol este Germania: în 2018, fiecare german a consumat, în medie, 241 de kilograme de hârtie.

În ultimii ani, folosirea hârtiei de tipărit este pe o pantă descendentă, ceea ce nu se poate spune despre hârtia folosită la împachetat, amintind aici cutiile de unică folosinţă sau ambalajele pentru produse alimentare. La creşterea utilizării hârtiei a contribuit şi dezvoltarea sălbatică a comerţului online: se întâmplă des ca volumul cutiei să fie mai mare decât conţinutul.

Proasta imagine a plasticului poate duce la utilizarea masivă a hârtiei în diverse domenii. Oamenii pot ajunge să folosească, tot mai des, hârtie pentru împachetat. Să nu credeţi că aceasta poate fi făcută din celuloză reciclată! Culoarea maronie a pungilor folosite în supermarketurile europene nu arată că acestea sunt făcute din hârtie reciclată, ci dimpotrivă.

Pentru fabricarea unor asemenea pungi se foloseşte celuloză de cea mai bună calitate. Ecologiştii atrag atenţia că o astfel de celuloză nu poate fi obţinută decât de la arbori care nu sunt trataţi cu substanţe chimice. Din moment ce pungile şi ambalajele alimentare din hârtie trebuie să fie sigure şi solide, pentru fabricarea lor se foloseşte o mare cantitate de celuloză provenită de la lemn de esenţă tare. Pe de altă parte, transportul acestui lemn de esenţă tare produce emisii cu efect de seră. Reiese, astfel, că producerea unei pungi de hârtie aduce naturii daune mai mari decât producerea unei pungi de nailon. Balanţa ar putea fi înclinată numai dacă punga de hârtie ar fi folosită de mai multe ori, ceea ce se întâmplă destul de rar.

Există, însă, alternative la lemn pentru fabricarea celulozei. În prezent, se experimentează fabricarea hârtiei din diverse materiale alternative, cum ar fi bambusul, iarba sau paiele de cereale. În acest sens, hârtia sau cartonul confecţionate din iarbă vor putea fi folosite, în principal, ca material de ambalare. Nu sunt necesare produse chimice pentru producerea de granule de celuloză din iarbă.

Acest material însă are dezavantajele sale: nefiind destul de uniform în compoziţie, conţine diverse pete întunecate. De aceea iarba nu va putea fi folosită pentru fabricarea hârtiei de tipărit.

Specialiştii ne mai dau un sfat: să trecem în întregime la hârtie fabricată din materii secundare. Nu numai că am economisi lemnul, însă, pentru fabricarea acesteia, s-ar consuma cu 70% mai puţină apă şi cu 60% mai puţină energie decât în cazul fabricării hârtiei din celuloză forestieră. Ecologiştii mai recomandă folosirea unor sacoşe cu utilizare multiplă şi utilizarea cârpelor în locul şerveţelelor de hârtie. Lipirea unui mesaj de genul vă rog, nu mai puneţi reclame în cutia mea poştală îi poate descuraja pe cei care fac astfel de lucruri.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu