Fregata Regele Ferdinand – cu un elicopter IAR-330 Puma Naval și o grupă de Forțe Navale pentru Operații Speciale (FNOS) la bord – a plecat vineri, 18 octombrie, din portul militar Constanța în Marea Mediterană, pentru a participa, în perioada 18 octombrie-7 noiembrie, la Sea Guardian 19 (OSG) și, în perioada 9-20 noiembrie, la exercițiul multinațional Dogu Akdeniz, organizat de Turcia.

Obiectivul principal al operației NATO Sea Guardian, din Marea Mediterană, este descurajarea activităților ilegale pe flancul sudic al NATO și UE, prin acțiuni de monitorizare a traficului maritim. Operația este condusă de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).

Prin participarea la misiunile, exercițiile și operațiile NATO, Forțele Navale române contribuie la efortul Alianței de asigurare a măsurilor colective de securitate și demonstrează faptul că România este un partener care își îndeplinește angajamentele asumate.

Pe durata misiunii, fregata Regele Ferdinand va face escale în porturile Aksaz (Turcia), Alexandria (Egipt), Haifa (Israel) și Limassol (Cipru), unde sunt planificate activități de diplomație navală, vizite și întâlniri cu oficialități civile și militare locale.

În premieră, Forțele Navale române, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, au invitat membri ai comunităților locale românești din Egipt, Israel și Cipru să viziteze fregata Regele Ferdinand.

La bordul navei va fi prezentată o parte din activitatea culturală desfășurată de Cercul Militar din Mangalia, prin expunerea unor picturi cu tematică marină, realizate de Niculae Găgeanu și Alexandru Ghinea, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, precum și a volumelor Poveștile Mării Negre, autor Cristian Cealera, și Lotus stelar, autor Emilia Dabu.

Copiii vor primi cadouri simbolice, pregătite de elevii și studenții militari din Forțele Navale române.

Nava este comandată de comandorul Marian Ioan și are la bord un echipaj format din 240 de militari, dintre care nouă femei.

• Colonel Corneliu Pavel

 

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu