Nivelul de trai al ruşilor se va înrăutăți vizibil, în cazul unei scăderi bruşte a preţului petrolului şi al gazului. Totodată, preferinţele consumatorilor pentru resursele alternative de energie vor avea consecinţe nefaste asupra nivelului de trai al oamenilor de rând.

Conform lui Serghei Guriev, economist-şef al Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi fost rector al unei universităţi economice din Rusia, dacă petrolul va înceta să fie indispensabil în viitor, ruşii vor avea un nivel de trai, exprimat în venituri salariale, cu 30% mai scăzut decât în prezent.

Guriev spune că, în acest moment, în PIB-ul Rusiei, aproximativ 25-30% reprezintă venituri din petrol şi gaze, dependente de preţul internaţional al resurselor.

Economistul crede că o eventuală pierdere a veniturilor din petrol şi gaze s-ar putea dovedi benefică pentru dezvoltarea altor sectoare ale economiei, îndemnându-i pe tinerii ruşi să se gândească şi la alte meserii, în afara celor din administraţia centrală şi locală sau din industria petrolului şi a gazelor.

El crede că tinerii ruşi ar putea alege să devină programatori, dacă nu ar mai ţinti locuri de muncă în domeniile indicate mai sus.

Cota de venituri în buget, în 2018, provenite din petrol şi gaze, a fost de 46%.

În 1998, Rusia a trecut printr-o severă criză financiară, declanșată inițial de criza asiatică ce a generat scăderea prețurilor materiilor prime (petrol, gaze, metale). Sistemul financiar-bugetar al Rusiei era dependent de exportul acestor resurse către țările din Asia.

Țara s-a văzut în imposibilitatea de a-și mai achita datoriile externe pe fondul scăderii veniturilor bugetare, intrând în incapacitate de plată. Economia Rusiei a dat semne de redresare de-abia la începutul anului 2000.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu