Într-o lume aflată într-o continuă schimbare, în care fenomenele climatice extreme sunt deja realitate, asigurarea locuinței reprezintă o necesitate. Asigurările pentru locuințe sunt de două tipuri: obligatorii și facultative. Asigurarea obligatorie a locuinței acoperă doar trei riscuri: cutremure, inundații și alunecări de teren. Dacă doriți să acoperiți și alte riscuri, veți fi nevoiți să încheiați și o asigurare facultativă pentru locuința deținută.

Asigurările obligatorii sunt gestionate de PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale). PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare, care au devenit acționari. Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundații, alunecări de teren. Conform legii, cei care nu încheie o Poliță de Asigurare pentru Dezastre (PAD) pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei. Totodată, dacă nu dețineți o astfel de poliță, nu veți primi nici un fel de despăgubire de la bugetul de stat în caz de dezastru natural.

O asigurare facultativă acoperă câteva riscuri suplimentare față de cele care sunt acoperite de poliția obligatorie. Astfel, bunurile din locuință și membrii familiei vor fi asigurați în cazul în care locuința va fi afectată de explozii, incendii, furtuni. Cel care deține o PAD, își poate personaliza asigurarea, incluzând în polița facultativă cât mai multe potențiale riscuri în fața cărora locuința să fie protejată. Societățile care acordă polițe de asigurare obligatorie au stabilit mai multe criterii pe baza cărora o locuință poate fi asigurată sau nu. Astfel, de acest tip de asigurare nu pot beneficia decât imobilele care servesc drept locuință. Sediile firmelor intră la o altă categorie, de tip business. Tot ce înseamnă extensii ale unei case, precum garajul, magazia, foișorul, nu intră sub acoperirea asigurării obligatorii.

Dotări precum centrala termică sau boilerul sunt acoperite prin asigurare doar în cazul în care montarea lor le leagă structural de locuință. La modul general, locuințele care trebuie asigurate sunt: de tip A – locuință cu structură de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn (orice material care a fost tratat termic sau chimic); de tip B – locuință cu pereți exteriori din materiale netratate.

Suma plătită pentru polița obligatorie diferă în funcție de tipul locuinței. O locuință de tip A va fi asigurată cu o sumă de 20.000 de euro pentru care trebuie să plătiți, anual, 20 de euro. Pentru o locuință de tip B, societățile de asigurări vă garantează suma de 10.000 de euro, pentru care trebuie să plătiți 10 euro pe an. Pentru o poliță facultativă, suma care urmează a fi plătită este calculată pornind de la un procent situat între 0,1%- 0,4% din valoarea locuinței și a bunurilor, corelată cu tipul daunelor pe care le acoperă. Dacă, de exemplu, includeți asistența tehnica de urgență la domiciliu pentru remedierea unei avarii, suma plătită va crește. Alte firme asigură și așa-numitele riscuri politice: avarierea locuinței produsă de persoane care participă la greve, manifestații stradale însoțite de acte de vandalism.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu