Creşterea economică anuală a României se datorează, în mare parte, consumului, cumpărăturile pe credit contribuind semnificativ la creşterea Produsului Intern Brut.

Unul dintre instrumentele financiare accesate de tot mai mulţi români este cardul de credit, incluzându-l aici şi pe cel care oferă posibilitatea achiziţionării produselor în rate fixe, fără dobândă.

Dacă un asemenea card este folosit regulamentar, ratele fixe chiar vor fi fără dobândă. În schimb, dacă nu veţi respecta anumite reguli, puteţi ajunge să plătiţi sume la care nu v-aţi fi gândit. Cumpărăturile achitate în rate fixe, fără dobândă, sunt valabile doar în magazinele partenere ale băncii emitente. Numărul de rate fixe poate varia, plecând de la 3 şi ajungând la un maximum de 24. În cazul în care veţi plăti cu acest tip de card, într-un magazin care nu oferă posibilitatea achitării produsului în rate fixe, fără dobândă, banca va aplica dobânda specificată în contract.

Atunci când cumpăraţi un produs în rate fixe, dobânda lunară este zero, numai dacă plătiţi rata integral, la scadenţă. Băncile îşi informează clienţii, lunar, care este data scadentă a ratei, specificând şi suma minimă de plată. Achitarea sumei minime de plată nu vă scapă de plata dobânzii. Diferenţa dintre rata minimă lunară şi rata integrală scadentă este taxată cu dobânzi destul de mari, acestea variind între 20% şi 30%, în funcţie de banca emitentă. Dacă nu se plăteşte lunar nici măcar această sumă minimă, atunci banca va percepe dobânzi penalizatoare anuale care pot ajunge şi la 35-40 la sută, aplicat sumei nerambursate.

Este de preferat să nu folosiţi cardul de credit pentru a retrage bani de la bancomat. La retragerile de numerar, băncile nu acordă perioadă de graţie, care poate ajunge şi la 60 de zile. În cazul cumpărăturilor din magazine, care nu pot fi achitate în rate fixe, se acordă o perioadă de graţie, clientul fiind scutit de plata dobânzilor şi a comisioanelor, dacă, la sfârşitul perioadei, se restituie toată suma împrumutată.

În cazul retragerilor de numerar de la bancomat, băncile percep dobânzi mai mari, comparativ cu dobânda aplicată sumelor folosite direct în magazine. Comisionul de retragere de la bancomat poate ajunge şi la 3% din suma retrasă. Informaţiile oferite sunt orientative, consumatorul fiind obligat să citească, cu mare atenţie, contractul încheiat cu banca emitentă, pentru a şti care îi sunt drepturile şi obligaţiile atunci când foloseşte un card de credit.

Despre autor

Liviu Anghel

Lasă un comentariu