Baza Militară Kandahar, Afganistan. Misiunea continuă. Militarii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei își îndeplinesc misiunile încredințate și au grijă ca, în permanență, relația lor cu populația locală să fie cât mai strânsă.

Salvatorii, personalul cu atribuții medicale din Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei desfășoară o gamă largă de misiuni, în cadrul subunității proprii, împreună cu celelalte forțe ale coaliției.

Foto: Dan Vereș

Fie că asigură securizarea principalului punct de acces în baza militară, protecția echipelor TAAC (echipe pentru instruirea Forțelor de Securitate și Apărare Afgane) sau execută diferite tipuri de misiuni în aria de responsabilitate pentru interzicerea amplasării dispozitivelor explozive improvizate, aceștia sunt și cei care veghează la sănătatea colegilor.

Pentru aceștia, îndatoririle nu au limite. Sanitarii și CLS-iști (Combat Life Saver – salvatorii de vieți pe câmpul de luptă) trebuie să acorde o atenție sporită și să fie oricând în măsură să acorde îngrijirile medicale corespunzătoare pentru ca orice militar care se confruntă cu o problemă medicală să ajungă în siguranță la cea mai apropiată formațiune medicală.

Ei sunt militari din cadrul plutoanelor, care, pe lângă funcția de pistolar, mai îndeplinesc și unele sarcini pe linie medicală, lucrând în echipă cu sanitarii și fiind responsabili, împreună cu aceștia, de acordarea ajutorului medical în caz de nevoie.

Foto: Dan Vereș

Ei sunt aceia pentru care, executarea misiunii nu necesită doar profesionalism, responsabilitate sau curaj, ci și dăruire. Pentru personalul medical, aceste valori reprezintă pârghii ce le ghidează acțiunile și le valorifică munca. Nu mică este mulțumirea când poți interveni și salva viața colegului tău.

Caporalul clasa a III-a Viorel Iacomi este unul dintre cei care s-a mai confruntat până acum cu diferite incidente, în misiunile anterioare, unele de gravitate majoră, în care, din păcate, pentru colegii săi nu a mai putut face nimic.

Este sanitarul care se îngrijește de sănătatea militarilor Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei de peste 15 ani, executând împreună cu aceștia, în prezent, a patra misiune în teatrul de operații din Afganistan.

Pentru mine, ceea ce fac este mai mult decât un loc de muncă; simt că sunt făcut pentru această meserie, iar faptul că îmi pot ajuta oamenii aici, în Afganistan, îmi oferă un sentiment de împlinire profesională și liniște sufletească de care am nevoie. Nu este ușor să fii sanitar. Trebuie să acționezi foarte repede; întotdeauna să fii cu un pas în fața celorlalți și să știi exact ce ai de făcut, mărturisește Viorel.

Așadar, colaborarea și sprijinul reciproc dintre sanitari și ceilalți militari ai plutonului sunt esențiale și valoroase în situațiile în care viața poate fi pusă în pericol.

Întâi de toate, într-o misiune desfășurată în afara bazei, unde pericolul de incidente este sporit, sanitarul și CLS-iști trebuie să lucreze în echipă.

Foto: Dan Vereș

În funcție de locul în care se află poziționați în cadrul echipajelor, aceștia își vor împărți responsabilitățile și se vor deplasa strategic spre cea mai apropiată victimă, câștigând timp și putând acționa cât mai repede  pentru stabilizarea rănitului.

De modul de acțiune al sanitarului depinde viața colegilor într-o situație de pericol real, spune caporalul clasa a III-a Cristea Florentin, sanitarul unui pluton. Acesta este la a doua misiune în Afganistan și știe care sunt provocările funcției pe care o îndeplinește.

Sanitarul își desfășoară misiunea împreună cu echipele Guardian Angel (echipe formate din militari cu misiunea de a însoți și asigura protecția instructorilor Forțelor de Securitate și Apărare Afgane) și trebuie să fie oricând pregătit pentru a interveni în caz de nevoie.

Incidentele de tip Green on Blue (Forțele de Securitate și Apărare Afgane execută foc împotriva forțelor de coaliție) sunt principala amenințare la adresa mea și a colegilor pe timpul desfășurării misiunilor de tip Guardian Angel, în arie. Trebuie să fim întotdeauna antrenați și să ne luăm toate măsurile de siguranță pentru a face față unui potențial pericol, povestește Florentin.

Pentru a fi permanent instruiți, atât sanitarii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, cât și CLS-iști urmează, în comun cu partenerii americani, un program periodic de pregătire în facilitățile Spitalului ROL 3 din Baza Militară Kandahar.

Foto: Dan Vereș

Rolul stagiilor de pregătire efectuate în comun cu partenerii noștri este de a ne reîmprospăta cunoștințele privind tehnicile de prim ajutor și, în același timp, crearea de automatisme în efectuarea manevrelor medicale, precizează sanitarul-șef, sergent Andreea Harabagiu.

Medicul batalionului, căpitan Coca Gelu, explică:

Desfășurarea  corectă și cu regularitate a operațiunilor medicale și a tehnicilor de prim-ajutor reprezintă un lucru foarte important și ajută sanitarii și CLS-iști să își perfecționeze deprinderile și, de ce nu, să își îmbunătățească modul de acțiune în situații reale.

Pe timpul misiunilor în aria de responsabilitate, salvatorii de vieți pe câmpul de luptă sunt cei care, prin acțiunea lor, pot face diferența între viață și moarte, concurând la menținerea stării de sănătate a camarazilor noștri.

Săli noi de pregătire a misiunilor

Militarii Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei se bucură de o nouă sală pentru desfășurarea pregătirilor specifice înainte de plecarea în diferite tipuri de misiuni.

Foto: Dan Vereș

Printr-un efort de echipă și printr-o bună colaborare cu militarii români din Elementul Național de Sprijin, s-au efectuat lucrări de amenajare a unei noi săli de pregătire și sunt în curs de desfășurare a lucrărilor de modernizare a celei vechi.

Cele două facilități, mai spațioase și dotate cu echipament și materiale specifice, vor contribui la buna pregătire a misiunilor executate de subunitățile Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei, precum și la cele desfășurate în comun partenerii americani din Combined Task Force Dragon Saints.

  • Locotenent Mirela Căpîlnean
  • Foto: Plutonier-major Dan Vereș

Despre autor

Trustul de Presă al MApN

Lasă un comentariu