În perioada 17-21 octombrie, Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer General de brigadă Ion Bungescu de la Capu Midia a găzduit etapa finală pe Statul Major al Forţelor Aeriene a concursului Cel mai bun dintre cei buni.

Faza finală a competiţiei a avut loc anul acesta la malul mării. O mare agitată, cu vânt puternic şi temperaturi scăzute. Acestea nu au fost impedimente pentru concurenţi, care au tratat cu multă seriozitate toate probele concursului. Erau conştienţi că, pentru a fi cel mai bun dintre cei buni, trebuie să fie foarte bine pregătiţi atât din punct de vedere fizic, psihic, cât şi al cunoştinţelor.
Gazdele, militarii din Tabăra de Instrucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer (TIPTSA), în frunte cu comandantul unităţii, colonel Viorel Bitan, şi subofiţerul de comandă, plutonier-adjutant principal Mircea Nedeianu, au făcut tot posibilul pentru a asigura toate condiţiile propice unui concurs de asemenea anvergură. Şi au reuşit din plin! S-a demonstrat că, atunci când vrei şi mai ales când pui suflet, reuşeşti! Trebuie specificat faptul că plutonierul-adjutant principal Mircea Nedeianu, după o carieră militară de peste 35 de ani, va trece în curând în rezerva armatei române.

Comisia de evaluare a fost compusă din maiştri militari şi subofiţeri de comandă din Forţele Aeriene, din câştigătorii de anul trecut ai concursului la categoriile maiştri militari şi subofiţeri, coordonaţi de subofiţerul de comandă al SMFA, plutonier-adjutant principal Daniel-Narcis Sîmpetru. La competiţie au participat în calitate de invitaţi maiştri militari de comandă din Forţele Navale române, în frunte cu maistrul militar de comandă al SMFN, maistrul militar principal Irinel Dima. Aceştia au observat desfăşurarea concursului şi au analizat activităţile de evaluare derulate, dorind ca, pe viitor, să-l implementeze şi în categoria lor de forţe, bineînţeles cu o adaptare la specificul marinăresc.
Concursul, prin cele opt probe teoretice şi practic-aplicative, a urmărit selecţionarea celui mai complet maistru militar, subofiţer, soldat şi gradat profesionist din Forţele Aeriene române, respectând criteriile de performanţă profesională, calităţile şi punctele forte care pot fi valorificate în procesul de instruire, modul de conştientizare a ordinii şi disciplinei militare, păstrarea şi transmiterea tradiţiilor militare. De specificat faptul că la competiţie a participat şi o concurentă, maistrul militar clasa a IV-a Lavinia-Teodora Hotescu, de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Aurel Vlaicu.

Concursul a debutat cu vizita medicală, unde concurenţii au fost verificaţi asupra stării fizice, conform reglementărilor în vigoare. S-au susţinut probe multiple, de identificare şi recunoaştere vizuală a unor tipuri specifice de aeronave sau tehnică militară, instrucţia tragerii cu armamentul de infanterie, cunoaşterea legilor, a regulamentelor militare şi a celor de specialitate. Militarii au fost evaluaţi la deprinderile individuale de bază, la pregătire fizică, apoi s-au prezentat în faţa comisiei de evaluare formată din maiştri militari şi subofiţeri de comandă. Proba surpriză a constat într-un set de întrebări axate pe subiecte specifice mediului militar, pe categorii de personal. Verificarea competenţelor lingvistice la limba engleză s-a desfăşurat la Centrul Principal de Învăţare a Limbilor Străine de la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa.

Au fost zile de competiţie dură, însă dominate de fairplay, în care concurenţii au adunat punctele necesare clasării pe locurile fruntaşe. Nu le-a fost uşor, dar, pas cu pas, clasamentul a prins contur. S-a văzut concentrare, a curs transpiraţie şi s-a simţit starea de nervozitate atunci când lucrurile nu au ieşit aşa cum se aşteptau. Pentru modul cum s-au prezentat şi au luptat în cadrul concursului, competitorii au fost premiaţi cu o vizită în Portul Militar Constanţa, lucru realizat cu sprijinul Forţelor Navale române. Astfel, au văzut Nava-şcoală Mircea, fregata Regina Maria, nava Grigore Antipa şi submarinul Delfinul. Pentru concurenţi a fost o experienţă de neuitat, mai ales că au cunoscut o mică parte din viaţa camarazilor lor, marinarii militari.

A venit şi ultima zi, în care s-au aflat câştigătorii. La festivitatea de premiere a participat comandantul TIPTSA, colonel Viorel Bitan, care i-a felicitat pe câştigători şi a apreciat valoarea celorlalţi competitori. Fiecare participant a plecat cu un bagaj mai mare de cunoştinţe, o experienţă de neuitat, iar unii chiar cu dorinţa de a reveni şi la anul, dacă vor câştiga etapa pe unitate/mare unitate.

Cel mai bun dintre cei buni, etapa pe SMFA, la categoria maiştri militari, este maistrul militar clasa a V-a Alexandru-Costin Răileanu, de la Componenta Operaţională Aeriană. Locul al II-lea a revenit maistrului militar clasa a IV-a Lavinia-Teodora Hotescu, de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene, iar locul al III-lea a fost ocupat de maistrul militar clasa a IV-a Ionuţ Matei, de la Baza 91 Logistică.

La categoria subofiţeri, locul I a fost câştigat de sergentul Tudorel Trifu, de la Brigada 1 Rachete Sol-Aer. Locurile următoare au fost câştigate, în ordine, de plutonierii Adrian Udrea, de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene, şi Eugen Pociovălişteanu, din Regimentul 70 Geniu Aviaţie.

La categoria soldaţi şi gradaţi profesionişti, cel mai bun a fost caporalul clasa a III-a Mădălin-Eugen Voinescu, de la Centrul 85 Comunicaţii Aero şi Informatică, secondat de caporalul clasa a III-a Cosmin Bratosin, din Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene, treapta a treia a podiumului de premiere fiind ocupată de caporalul clasa a III-a Francisc-Valentin Otrok, de la Componenta Operaţională Aeriană.

Despre autor

Lucian Irimia

Lasă un comentariu